Olyan kérdést válaszolt meg a New York Times cikke, amiben biztosan sok oltakozót foglalkoztat – írja az Index.hu.

Szabad alkoholizálni oltás után? Végre megérkezett a tudományos válasz

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Baráti és családi beszélgetésekben, oltakozásról szóló mindennapi eszmecserékben gyakran hallhatjuk felmerülni a kérdést: szabad inni oltás után? A New York Times tudományos kutatásokra alapozva írta cikkét a témában, ami szerint röviden összefoglalva: lehet, de az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függ. 

Semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy egy-két pohárka elfogyasztása csökkentené a vakcina hatásosságát – foglalja össze az Index.hu. Sőt, egyes tanulmányok szerint a kis mennyiségű alkoholfogyasztás gyulladáscsökkentő, és még erősíti is az immunrendszert. 

Viszont a mértéktelen alkoholfogysztás hosszú távon gyengíti az immunrendszert, és befolyásolja a szervezet reagálását az oltásra. Az antitestek hetekkel az oltás után képződnek, ezért az immunrendszert érő külső hatások aggodalomra adhatnak okot.

Ha valaki képes a mérsékelt italfogyasztásra, akkor semmilyen kockázat nem fenyegeti az oltás idején

– mondta Ilhem Messaoudi. A Kalifornia Egyetem Víruskutató Központjának igazgatója azonban arra is figyelmeztetett, hogy a mértéktelen szeszfogyasztás rövid idő alatt kifejti hatását az immunrendszerre, amint valaki túllépi a határt.

De mi számít mérsékelt alkoholfogyasztásnak? A férfiak esetében maximum két ital, a nők esetében pedig egy. Egy ital megfelelője 1,5 dl bor, 0,4 cl tömény szesz vagy 3,5 dl sör.

Forrás: Index.hu
Fotó: MTI/Mohai Balázs

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

EladottOrszág
"Ha valaki képes a mérsékelt italfogyasztásra, akkor semmilyen kockázat nem fenyegeti az oltás idején..."

A magyar nem képes!
ila51
@EladottOrszág: én , mert nem bírom az italt
tothjani
"De mi számít mérsékelt alkoholfogyasztásnak? A férfiak esetében maximum két ital, a nők esetében pedig egy. Egy ital megfelelője 1,5 dl bor, 0,4 cl tömény szesz vagy 3,5 dl sör."
Óránként???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.