Az Európai Bizottság hétfőn benyújtott javaslatának célja, hogy enyhítsék az EU-ba történő nem alapvető utazásokra vonatkozó jelenlegi korlátozásokat – írja a HVG.hu.

Oltással szabadon lehetne beutazni az Európai Unió területére
Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
A testület javaslata arra irányul, hogy szabadon utazhassanak be az EU-ba a jó epidemiológiai helyzetben lévő országok polgárai közül azok, akik az EU által engedélyezett vakcina utolsó ajánlott adagját legalább 14 napja megkapták – tudta meg a HVG.hu.

Ez azokra az oltásokra terjedne ki, amelyek a WHO sürgősségi felhasználási listáján a jóváhagyottak között szerepelnek. Jelenleg ez az EMA által már engedélyezett oltásokon kívül az indiai Covishieldre vonatkozik. A WHO-nál hamarosan várható a két kínai, a Sinopharm és a Sinovac jóváhagyása, az orosz Szputnyik esetében azonban ennek még céldátuma sincsen.

A tagállamok arra vállalnának kötelezettséget a javaslat értelmében, hogy ezen a személyek a júniusban bevezetendő digitális zöldigazolás tulajdonosaival azonos elbírálás alá esnének. Vagyis nem kellene nekik sem tesztelniük, sem karanténba vonulniuk. Mindez azt jelenti, hogy az EU-n belül és az EU-n kívül élőkre vonatkozóan egyaránt van/lesz érvényes szabályozás. Az Európai Bizottság azt kéri, hogy amíg a digitális zöldigazolás nem működik teljeskörűen, addig a tagállamok saját hatáskörben, de ezzel a tartalommal szabályozzák a harmadik országokból történő beutazásokat.

Az új mutánsok megjelenése miatt azonban a javaslatban van egy vészfékmechanizmus is. Ez lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy gyorsan cselekedjenek és ideiglenesen szigorú minimumra korlátozzák az érintett országokból érkező összes utazást a megfelelő egészségügyi intézkedések bevezetéséhez szükséges időre. A javalat nem érinti az alapvető fontosságú utazásokat  – például diplomaták, egészségügyi személyzet –, amelyet jelenleg sem korlátoznak.

A javaslatról már ezen a héten szerdán tárgyalnak a tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei.

Forrás: HVG.hu
Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Azt mondja, a bűnöző román cigány, hogy lényeg, hogy az oltásokat tekintve élen járunk. Így az országot ráérünk később körbekeríteni, nix ugri-bugri a magyaroknak Európába, megszopattam őket.
uploads.disquscdn.com/images/4842e861b6718f40a7bebd75bd36932b927e9ffa7cbc479d1659573992d780b1.jpg?w=800&h=704
namihami
""A testület javaslata arra irányul, hogy szabadon utazhassanak be az EU-ba a jó epidemiológiai helyzetben lévő országok polgárai közül azok, akik az EU által engedélyezett vakcina utolsó ajánlott adagját legalább 14 napja megkapták ""
Hoppá, a kutyus itt van elhantolva: ""EU által engedélyezett vakcina"". Ezzel van és lesz baj a ""Maokönnye"" nevű Szijjártó-biznisz anyagával. EU-engedély ugyan nincs, csupán ""Szijjártó-percent"" van. Csakhogy az még Európára nem érvényes.
Eladott Ország
Deustch Tamás ismételten oltásellenes baloldalozik, miközben ez ismételten nem igaz, mint ahogy az sem, hogy az uniós vakcinaútlevélről szóló hírek hazugságok lennének. Szerinte aki akar, az majd mindenképpen tud utazni külföldre. Ebben mondjuk igaza is van, csak hát nem mindegy, hogy bemutatja az oltási igazolványát és szabadon repülhet, vagy el kell végezni két PCR tesztet – több tízezer forintért -, majd megérkezésekor még lehet, hogy karanténba is kell majd vonulnia. Magyarázhat amit csak akar Deutsch, de már tegnap is kiderült, hogy a kínai oltóanyag a kutyának sem kell, ellenben a Pfizerre lenne igény.
Béla333
Persze csak azoknak, akik olyan oltóanyaggal vannak beoltva, amit az Unió hatósága bevizsgált és jóváhagyott!
Ezt tudni és látni lehetett már réges-régen, csak ugye a maffiának fontosabb volt a beseperhető kenőpénz, mint a magyarok érdeke.
Béla333
Mindig van lejjebb! Az ember erre a maffia által alkalmazott eljárásra már szavakat sem talál, csak várja azt a beharangozott békamenetet, hogy hátha elindul velük szemben egy másik menet, amihez tudna csatlakozni.
Aki kínaival vagy az orosszal oltottak be és szeretne az Unióba utazni (mondjuk repülővel), azzal kiszúrtak egyszer azért, mert nem tudhatja, hogy pl. a kínai oltóanyag valóban hatásos-e, vagy csak a futsal miniszter állítja azt az engedélyében. Másodszor meg azért szúrtak ki vele, mert mondjuk 2-3 kínai oltás után nem valószínű, hogy kaphat olyan oltást is (kettőt!), amelyikkel mondjuk felengedik a repülőre.
Így akkor az idén ne utazzon. Se hivatalos, se magánútra!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.