A Telex által összeállított napi frissítésű grafikonok alapján ahhoz, hogy elérjük a következő, 5 milliós célt, két hétig napi szinten kellene beoltani 150 ezer embert az első dózissal.

Bajban Orbán oltási-terve? Nem regisztrálnak elegen, a "terv" szerinti napi 150 ezret kéne, alig 24 ezret adnak be
Kép:Pixabay

Mindez azért is tűnik nehézkes feladatnak, mert Magyarországon még nem volt példa arra, hogy egyetlen nap alatt sikerült volna beoltani 150 ezer embert.

A miniszterelnök május 1-jén közölte:

vakcina van, beoltani képesek mindenkit, a siker csak azon múlik, hogy jelentkeznek-e az emberek

De ha ez tényleg így van, akkor mindez azt jelenti, hogy kevesebb az oltandó ember, mint amennyivel a kormány eredetileg tervezett, ugyanis az elmúlt 4 napban összesen 100 ezer adag oltóanyagot adtak be.

A május 5-én közölt hivatalos adatok alapján kedden mindössze 24 202 adag vakcinát adtak be, mely effektíve mélypontnak számít, mivel ez a szám közel sem elegendő ahhoz, hogy a kitűzött időpontra elérjük az 5 millió oltást. Orbán Viktor úgy véli, a beoltottak száma:

május 1-jétől számítva akár 7-10 nap alatt is elérheti az 5 milliót, május közepén elérjük a 6 milliót, június elsejére pedig már 7 millió beoltottnál fogunk tartani.

A miniszterelnök tervei viszont csak akkor valósulhatnak meg, ha az oltási kedv megnövekszik, és még többen regisztrálnak:

a kedden közölt adatok alapján azonban az összes regisztrált száma 4 725 000 fő, ez viszont bőven nem elegendő, a múlt pénteki adatokhoz képest pedig csak 100 ezer ember jelentkezett a koronavírus elleni oltásokra.

Az oltási terv eléréséhez azonban tartozik egy reménysugár is, mivel a 16-18 éves korosztály május 7-ig regisztrálhat oltásra, ha minden jól megy akkor pedig akár már a jövő hét közepén megkezdődhet a fiatalabb korosztály oltása is.

A tapasztalatok alapján több tényezős is lehet az oltási kedv kérdése, mivel az enyhítések hatással lehetnek az emberek félelemérzetére, így sokan gondolhatják úgy, hogy felesleges beoltatni magukat, ha ilyen jók a járványügyi adatok, és a kormány lazít a korlátozásokon.

Továbbá azt is érdemes megemlíteni, hogy miután a miniszterelnök pénteken hajnalban bejelentette:

egy napig elérhetővé válik a Pfizer oltóanyaga, konkrétan tömegek alakultak ki az oltópontoknál, ez pedig egyértelműen példázza, hogy az sem mindegy, hogy milyen oltóanyagot kínálnak fel az embereknek.

Forrás:Telex
Címlapkép:Pixabay

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Orbán megmondta, hogy akár egy hétvége alatt képes lenne beoltani a teljes lakosságot. De ha nem hazudott akkor, marad az, hogy nem akarja beoltani a lakosságot. Orbán oltásellenes!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
"egy napig elérhetővé válik a Pfizer oltóanyaga, konkrétan tömegek alakultak ki az oltópontoknál, ez pedig egyértelműen példázza, hogy az sem mindegy, hogy milyen oltóanyagot kínálnak fel az embereknek."

Nem, hogy nem mindegy, EZ A LÉNYEG!
karma1
@kokopelli: Az egyik ismerosom fokonyvelo egy svajci cegnel, es a ceg sajatmaga hozta be az oltoanyagot - erdekes, nem a kinait es nem az oroszt - es mindenkit beoltatott, eletkorra valo tekintet nelkul, felajanlotta a csaladtagoknak is (szinten kortol fuggetlenul! ), nehogy a kontaktok egymast fertozzek - es kapnak ingyenes tesztet barmikor, ha ugy erzik, hogy valami baj van. Az termeszetes, hogy kaptak ozonfejlesztot az irodaba, es maszkokat ingyen. Hat igen.
karma1
@Emmersson71: Ez egy tavaly november 20-i cikk - igen, allitolag voltak olyan lehetosegek is, hogy postan is lehetett (volna) regisztralni. Csakhogy ez a postai ut mar a kezdetektol nem volt jarhato, mert nem volt jol kidolgozva a szisztema. (Mondjuk online se lehetett nagyon sikeresen beregisztralni: pl. a Havas Henrik meselte, hogy a felesegevel is online akartak regisztralni, es csak az egyikuknek sikerult - most nem emlekszem, melyikuknek, a masikuk nem is tudom, hogy oldotta meg a kerdest?)
Ez is oriasi hazugsagon, kapkodason es dilettantizmuson alapszik, szoval a kezdetektol fogva nincs jol megszervezve - es foleg a videkiek latjak ennek karat!
karma1
@Emmersson71: Ra kellett volna bizni az egesz "oltakozast" a korzeti orvosokra, akiknel jobban senki nem ismeri a sajat korzetet es a sajat betegeit, a kistelepuleseken pedig szinte senki mas nem tudja megszolitani es agitalni az oltasra az idoseket, akik csak a M1-en nezik a hablatyot, csak a haziorvos! A leghulyebb fideszesnek is tudnia kell, hogy videken a mai napig a legnagyobb meltosag az orvos, pap, tanar, patikus negyesfogata, akikre az egyszeru ember az egesz eletet felteszi, aki figyeli az idoseket. Ehelyett a pokhasu nyomatja az internetet - ami ugye mar dejcstompika feladata lett volna, mivel neki osztotta ezt ki a puhos, hogy mindenkinek meglegyen az extra gyors internet -ele're'se. Ezek annyit hulyitik a nepet, es annyira mindent alarendelnek a politikai hatalom megtartasanak es a haracsnak, hogy az agyukat egy pillanatra sem hasznaljak semmi masra. Igy is a kubatov listat akartak gyarapitani, pontositani
Yoda69
@karma1: Viszont nekik nincsenek stadionjaik minden kis porszem varosocskaban. :)
kokopelli
@karma1: ..na látod! A németeknél még vakcinát sem kellett vinni magukkal,mert a munkaadó kérésére kiment a
"mentős brigád" és a műszakváltás előtt ill. után elintézte a dolgot! A nyugdíjasok, és a többi nem dolgozók a há-
zi orvosnál kapták meg az oltás!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.