Online könyvbemutató eseményt szervezett a Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet G. Fodor Gábor nemrégiben megjelent Az Orbán-szabály című kötetének írja a HVG.hu.

G. Fodor Gábor könyve szerint Orbán korszakalkotó politikus és metafizikai gondolkodó
Kép:YouTube

A kötetről többek közt Stumpf István, Deutsch Tamás, Bayer Zsolt, illetve maga a szerző is értekezett.

Április végén megjelent G. Fodor Gábor volt 888.hu főszerkesztő, jelenlegi Századvég-igazgató Az Orbán-szabály című kötete, melyben a szerző politikai filozófiai szemszögből vizsgálja Orbán Viktor kormányzását, valamint személyes jelenségét 2010 után.

Nem lett rövid a kötet, hiszen a 350 oldalas könyv kétszer öt fejezetben taglalja, mely jelenségek határozzák meg az Orbán-korszakot. Összefoglalva, az Orbán-szabály belső perspektívát igyekszik adni a NER 11 évéről, a történetmesélést Orbán Viktor mitikus, idealizált karaktere köré rendezve.

Az eseményt Tallai Gábor, az alapítvány programigazgatója nyitotta meg, aki kellően erős párhuzammal vezette fel a délutánt:

Orbánt Periklészhez hasonlította, mondván, mindkettőjüket rágalmak érték az ellenfeleiktől, mégis sikerült a többség támogatásával mindent a helyükre rakniuk.

A könyvről részletesen először az egyetemi modellváltásért újonnan kinevezett kormánybiztos, Stumpf István értekezett, aki ugyan megjegyezte, hogy:

Orbán értékeléséhez tisztában kell lenni a 2010 előtti történelemmel, alapvetően azt nevezte meg a kötet legnagyobb erősségeként, hogy közeli képet ad az orbáni politikát meghatározó gondolkodásmódról.

Hangsúlyozta, hogy:

ugyan megérteni meg lehet a könyv alapján Orbán filozófiáját, igazán megfejteni az Orbán-rejtélyt, azaz a személyét meghatározó erőt, lehetetlen feladat. Ez részben szerencse is, tette hozzá, ugyanis

ha az ellenzék elolvasná a könyvet és megfejtené a talányt, még akár bajban is lehetne a Fidesz a következő választásokon.

Stumpfot a sorban Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora követte, aki filozófusként beszélt a könyvről.

A könyv kézzelfoghatóan kiemeli, hogy Orbán olyan kivételes képességekkel bír, ami európai szinten is megkerülhetetlenné teszi. A könyv kulcselemének a nyelvről szóló gondolatokat tartja: Orbán új nyelvezetet hozott a politikába, ami megteremtette az alapokat a korszakváltáshoz.

Lánczi szerint a könyv az eddigi egyetlen jól megírt szöveg Orbánról:

mélyebbre megy az „ócska pszichológiai kísérleteknél” és olyan dolgokat is felfed, mint például Orbán tapasztalatalapú realizmusa; a metafizikai megközelítésben kifejtett gondolatok pedig rávilágítanak az Orbán-titokra. Ezt azonban megfejteni nem lehet, az ellenzéknek pedig pláne nem is sikerül, így szerinte jó eséllyel folytatódni fog az Orbán-korszak 2022 után is.

Ezt követően Deutsch Tamás G. Fodor érdemeként hozzátette:

nagy bátorság kell ahhoz, hogy a mai világban valaki pozitívan írjon Orbán Viktorról, de a könyv jól szemlélteti, hogy Orbán olyan, korszakos politikus, akit lehet szeretni vagy utálni, de mindenki elismeri a képességeit.

Bayer Zsolt szerint a könyv abban segít,

hogy Orbán Viktor harcában mellette tudjunk állni.

Bayer önmaga szerint G. Fodor könyve bekerül azon kötetek közé, melyeket

érdemes lesz eldugni a barbárok elől

Schmidt szerint Magyarországot alapjaiban megváltoztatta Orbán Viktor tudatos, minden lépést előre megtervező politikája, ami

a legjobb dolog ami Európával történhetett

G. Fodor állítása szerint a könyv nem elég hosszú ahhoz, hogy a legaljáig lemenjen az Orbán-jelenségnek, és kimaradt belőle a lélektani kulcskérdés:

honnan meríti Orbán azt, a magyar társadalomból alapvetően hiányzó bátorságot, hogy utat törjön az akaratának.

Schmidt Mária szerint is Orbán bátorsága az, ami alapvetően meghatározza a könyv üzenetét, hiszen felveszi a kesztyűt az „1980-as években maradt Európával” és 21. századi politikát folytat.

A panel végén a szerző úgy fogalmazott, egy politikai filozófiai könyv a miniszterelnökről „csodás idők jele lehet”, de hozzátette, hogy ugyanígy jelezhet baljós éveket is. Békés Márton mindenesetre azzal zárta a beszélgetést, hogy az Orbán-szabály

kötelező irodalom

Forrás:HVG.hu
Címlapkép:YouTube

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
,,politikai filozófiai szemszögből vizsgálja Orbán Viktor kormányzását"
Már itt hibázik egy óriásit. orbán kormányzása csak és kizárólag a maffia működésére, az ország kifosztására koncentrál, minden intézkedés, törvény, látszat engedmény ehhez van igazítva.

,,mégis sikerült a többség támogatásával mindent a helyükre rakniuk."
orbánnak soha nem volt többségi támogatottsága. őt, 2002-ben mikor megbukott, több szavazatot kapott, mint később, mikor úgynevezett kétharmaddal győzött. Ezt ők tudják a legjobban, hiszen ellenkező esetben nem költenének százmilliárdokat propagandára.

,,honnan meríti Orbán azt, a magyar társadalomból alapvetően hiányzó bátorságot, hogy utat törjön az akaratának"

MIért is kéne egy kormányfőnek saját akaratának utat törni?

,,az Orbán-szabály kötelező irodalom"
Ez meg már annyira beteg, hogy megemlíteni is kár.

Elolvasva az idézett mondatokat, jóérzésű embernek felfordul a gyomra.
Már az is egészen elképesztő, hogy valaki egy nap arra ébred, hogy ezt megírja.
Nagyon csúnya és veszélyes látlelet a mai Magyarországról.
ómió
Tény, hogy - már most(!) - Magyarország leghosszabban hivatalban lévő miniszterelnöke, aki gazdaságpolitikájával 10 év alatt duplázta meg a megelőző 63 év magyar átlagbérét!
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 05:39
Olyan sikeres is lesz mint a lovastengernagy.valahol számüzetésben,vagy a sitten.
Béla333
Metafizikai...???
Nem lehet simán azt mondani, hogy egy hazaáruló büdös tolvaj?
JAJMÁR
A G.Fodor G.szerint! Bár a köztévében úgy mondták, hogy mindenki így gondolja :-)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.