Két, csütörtökön közzétett tanulmány is azt állapította meg, hogy a Pfizer amerikai, és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina kiemelkedően hatékony a vírus fertőzőbb mutációi ellen is – írja az MTI.

Megvan, melyik az a vakcina, ami a mutációk ellen is hatékonyan véd
Fotó: MTI/Komka Péter

Az eredmények azt mutatják, hogy a kétdózisú oltás, amelyet az elsők között engedélyeztek sürgősségi használatra, és az egyik leggyakrabban használt az Egyesült Államokban és más országokban, „védelmet nyújthat a koronavírus-járvány új hullámait okozó, fertőzőbb változatok ellen is az egész világon”.

Az egyik tanulmányt a New England Journal of Medicine című amerikai egészségügyi hetilapban publikálták, és több mint 200 ezer katari ember adatain alapul. Valamennyiüket a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltották be. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kutatásban résztvevők 89,5 százalékos hatékonysággal bizonyultak ellenállónak az először az Egyesült Királyságban azonosított vírusvariánssal szemben. A szakmai körökben B.1.351 változatnak is nevezett, először Dél-Afrikában azonosított változat ellen pedig 75 százalékos hatékonysági arányt rögzítettek.

A második tanulmány a The Lancet című, holland tulajdonban lévő, de New Yorkban, Londonban és Pekingben is szerkesztőséggel rendelkező orvosi hetilapban jelent meg, és január 24-e és április 3-a között vizsgált, több mint 230 000 koronavírussal fertőzött izraeli lakos adatain alapul. Az izraeli egészségügyi minisztérium és a Pfizer kutatói megállapították, hogy az oltás körülbelül 95 százalékos hatékonysággal megelőzte a további megbetegedéseket a fertőzőbb változatokkal szemben, a 16 évesnél idősebb emberek körében. A 85 éves, vagy idősebb embereknél a Pfizer-BioNTech vakcinája 94 százalékos hatékonyságot mutatott a mutációkkal szemben.

A Pfizer-BioNTech kutatói folyamatosan vizsgálják, hogy szükség van-e emlékeztető oltás beadására a koronavírus-fertőzés esetében. A szakemberek úgy gondolják, hogy az esetleges harmadik oltás a már beoltott embereknél nagyobb immunreakciót válthat ki a fertőzőbb variánsokkal szemben.

A Pfizer és a BioNTech csütörtökön közösen jelentette be, hogy szándéknyilatkozatot írtak alá a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), amelyben azt vállalják, hogy koronavírus elleni oltást biztosítanak az idei nyári tokiói olimpián résztvevő sportolóknak és csapattagoknak. Az oltások kiszállítása még ebben a hónapban elkezdődik.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Komka Péter

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
@Emmersson71: Bazzz...a NER érvelés meg lemaradt!
Szóval, azért mert és csak! A baloldal pedig oltásellenes!
Pálinkás Pál
na vazze...nem az orosz, meg a kínai?..most mi lesz velünk?
Emmersson71
Én komolyan nem értem, miért kell ilyen hosszú cikk erről a vakcináról?! Csak olvassa a pógár..csak olvassa, oszt belefárad a közepinél!

Mennyivel jobb, amikor a Fidesz tájékoztat minket egy mondatban: "A leghatékonyabb oltás a Szputnyik, a legtöbb mutáció ellen pedig a Sinopharm véd."
Ezt könnyű befogadni!
Emmersson71
@Emmersson71: Bazzz...a NER érvelés meg lemaradt!
Szóval, azért mert és csak! A baloldal pedig oltásellenes!
justhpeter
@Emmersson71: Pont erre gondoltam, meg arra, hogy Soros és Gyurcsány keze van benne.
Qqberci
Majd Szíjrágó megmondja, hogy az miért nem úgy van...
Emmersson71
@justhpeter: Kollégámat kérdeztem, hogy miért csak a Tényeket nézi. Azért, "mert a másikokon" (RTL klub, ATV) csak szar hírek vannak, meg SOKAT BESZÉLNEK". Értsd: rámutatnak hiányosságokra, kritikus a hangvétel és egy témát több oldalról is megvizsgálnak.
Ilyen a tipikus buta Fidesz szavazó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.