Az Európai Unió előtt álló szociális kihívásokra Magyarország számára a munka, a család és az innováció a megoldás – jelentette ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin: Magyarországon abban hiszünk, hogy tisztességes munkát és tisztességes munkából való megélhetést kell biztosítani az embereknek
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar miniszter azt követően nyilatkozott a közmédiának, hogy megbeszélést folytatott Ana Mendes Godinho munkaügyért, szolidaritásért és szociális biztonságért felelős portugál miniszterrel. Ebben a félévben Portugália az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, Portóban pénteken és szombaton elsősorban szociális témákra összpontosító uniós csúcstalálkozót tartanak.

Novák Katalin kijelentette: Magyarország egyebek között azt kívánja bemutatni, hogy a szociális típusú célokat, köztük a szegénység csökkentését és a gyermekek szegénységnek való kitettségének csökkentését el lehet érni erős családpolitikával és munkaalapú gazdaságpolitikával.

Leszögezte: az uniós konferencián is azt fogja hangsúlyozni, hogy Magyarország számára a megoldás a munka, a család és az innováció,

hogyan tudunk innovatív módon reagálni az új kihívásokra úgy, hogy közben erősnek őrizzük meg a családokat.

Magyarország a koronavírus-járvány idején is meg tudta tartani a munkahelyeket, újakat is tudott teremteni, és ebben segítette az otthonteremtési program – emelte ki a miniszter.

Hangsúlyozta: a kormány nem hagyja szőnyeg alá söpörni a magyar érdekeket az EU-n belül. Ha egyesek olyan általános megoldásokban gondolkodnak is, amelyek például a bevándorlókat is kiszolgálnák azokban az országokban, ahol magasabb az arányuk, Magyarország szeretné megőrizni szuverenitását. Nem tud beleegyezni olyan egységes adórendszerbe sem, amely azt eredményezné, hogy magasabbak lesznek az adók Magyarországon. A kormány nem hajlandó lemondani olyan eredményekről, mint hogy bizonyos adókat alacsonyan tud tartani, van családi adókedvezmény, alacsonyabb a társasági adó, a fiatalok számára jövőre be tudja vezetni az szja-mentességet, és a négygyermekes édesanyák is adómentességet élveznek.

Novák Katalin elmondta: portugál partnere is meglepetéssel hallgatta, hogyan tud kéz a kézben járni egy sikeres gazdaságpolitika és egy sikeres családpolitika. Magyarország a GDP 5 százalékát családtámogatásra fordítja, mégis meg tudta őrizni versenyképességét. Az elmúlt 10 évben ráadásul hazánkban nőtt a második legnagyobb mértékben a női foglalkoztatottság. Utóbbi is azt a törekvést támasztja alá, hogy családalapítás és a munkavállalás nem zárja ki egymást – mutatott rá a miniszter.

Kitért arra is, hogy a portugál megközelítés alapvetően különbözik a magyartól: Lisszabonban alapvetően segélyalapú, Budapesten munkaalapú megközelítésben gondolkodnak.

Magyarországon abban hiszünk, hogy tisztességes munkát és tisztességes munkából való megélhetést kell biztosítani az embereknek, azt kell lehetővé tennünk, hogy mindenki a munkájából nevelhesse a gyermekeit, és tisztességesen el tudja tartani a családját

– fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve, bíznak abban, hogy ez évről évre könnyebben megy.

Portugáliában nincsen erős családpolitika, nincsenek országos szinten magas családi támogatások, mint Magyarországon. A gyermekvállalási kedv is alacsony, egyre kevesebb a házasságkötés. Ők inkább a migrációban látják a demográfiai gondok megoldását, míg a magyar kormány a gyermekvállalást szeretné segíteni – emelte ki a családokért felelős miniszter.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Nyuszómuszó! Dolgoztál már életedben?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
pénze csak a népnek nincs ti meg hitegetitek ezzel a világot kis naiv liba.
kissé felnőttem
pénz nincs, munkahely nincs, ja a hited ? ehhez kissé kevés. de igérni azt tudtok . ez olyan mint a pártállamban a szólás nekem van öntudatom na akkor menj be a boltba és vegyél rajt két zsemlyét ! !! hát ugy kidobnak mint egy kölyökmacskát pedig egy zsemlye,vagy kifli 40 fillér volt.
Ma egy liter benzin 430 Ft/l
kata lina érted e ?
Béla333
Tisztességes munka és tisztességes megélhetés...???

Mondja ezt a maffia kormány egyik minisztere. Olyan vastag a bőr a képükön, mint egy rinocérosznak.
teuton57
Te hülye picsa! A munkaalapu tarsadalom alatt ti közmunkat ertetek havi 50ezerert! EZ lenne "tiszetesseges miunka es tisztesseges megelhetes"???
Málna
@teuton57: Nem. Ez csak egy átmeneti segítség annak, aki nem tud vagy nem akar normális munkát végezni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.