A metróvonal rekonstrukciójának idejére összesen 700 millió forintot kellett volna fizetnie a BKV-nak készenléti díj címén a grúz-izraeli üzletember, Michael Gagel cégének – írja a Népszava.

Kényszerpályán sarokba szorítva a BKV, 2034-ig maradnak Habony barátjának pékségei

Helyette inkább szerződést hosszabbítanak. A közlekedési cég menedzsmentje szerint jó üzletet kötöttek, az igazgatóság már nem egyhangú, de a többség végül hozzájárult a módosításhoz.

Az izraeli-grúz üzletember, Michael Gagel, aki jó barátságot ápol Habony Árpáddal.

Az M2-es és az M3-as metróvonalon összesen húsz – 20 és 130 négyzetméter közötti – üzlethelyiségre kötött határozott idejű bérleti szerződést a főváros közlekedési cégével a Princess pékséget üzemeltető ISAR Kft.

Az 1996-ban és 2003-ban aláírt kontraktusokban a BKV vállalta, hogy a 30 napot meghaladó kényszerszünet idejére cserehelyiséget ajánl fel, miközben ennyivel a futamidő is meghosszabbodik, valamint készenléti díjat is fizet az ISAR Kft-nek: ez 30-90 napos leállásnál a bérleti díj nyolcszorosa, 90 nap után a kilencszerese.

A bérleti díj az 1996-ban aláírt szerződésben szereplő bérlemények estében mérettől, elhelyezkedéstől függetlenül egyenként 927 euró volt havonta, míg a 2003-as megállapodásban szereplő üzlethelyiségeknél 1463 euró inflációkövetés nélkül.

Az M2 rekonstrukciója miatt nettó 40 millió forintot fizetett ki a BKV, míg az M3 esetében nettó 700 millió forintra kerekedett volna a készenléti díj

– válaszolta a Népszava kérdésére a BKV, amely rögtön azt is hozzátette:

a módosítás következtében a fizetési kötelezettség a felére, vagy még annál is nagyobb mértékben csökken, miközben az ISAR által fizetendő bérleti díj akár 200 millió forinttal is nő az elkövetkező időszakban

Igaz, ehhez 7 évvel meghosszabbították a 2027-ben lejáró szerződések futamidejét.

Egy korábbi belső vizsgálat szerint a BKV több olyan kötelezettséget is vállalt a szerződésekben, amelyeknél bűncselekmény gyanúja merült fel.

A Fővárosi Főügyészség azonban elutasította a korábban tett feljelentést, a munkajogi felelősség pedig 3 év után elévült. A BKV most azzal indokolta  az újabb hosszabbítást eredményező módosítást, hogy a 2027-ig fennálló bérleti jogviszony miatt nem voltak pályáztathatóak az üzletek.

A BKV a fentiek okán felmondás helyett alkudozásba kezdett, amelynek végeredményeként megszületett a Princess pékséget 2034-ig bebetonozó szerződésmódosítás.

Forrás: Népszava.hu
Címlapkép: Propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.