Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján a fiatalokat és szüleiket arra kérte, hogy regisztráljanak oltásra, a 16-18 éveseket tudják oltani Pfizerrel, ehhez ma estig kell regisztrálni. Maruzsa ezen kívül elmondta még, hogy május 25. után lehet pótolni a ballagásokat, illetve hogy csak egynapos vagy többször egynapos osztálykirándulásokat lehet tartani, ott aludni nem lehet. Az országos tisztifőorvos pedig közölte, újabb lépéseket tehetünk a régi életünk felé. Jövő csütörtökön újraindulnak az elektív, vagyis tervezett műtétek és a rehabilitációs ellátás is. 

A kedvező járványügyi adatoknak és a kórházban ápoltak csökkenő számának köszönhetően újabb intézkedések következhetnek, amelyekkel vissza lehet térni a régi életünkhöz – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília kifejtette, május 10-től az iskolai és óvodai csoportok – felügyelő pedagógus jelenléte és a higiénés, járványügyi szabályok fokozott betartása mellett – ismét igénybe vehetik a közös használatú sportlétesítményeket, így például az edzőtermeket, uszodákat, jégpályákat.

Május 13-tól pedig a kórházakban újra lehetőség lesz a tervezett beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások igénybevételére. Ezeket csak előre egyeztetett időpontban, a szabályok maximális betartása mellett lehet igénybe venni.

Ehhez vagy védettségi igazolványra, vagy a beavatkozás előtt két nappal végzett, negatív PCR-tesztre és a beavatkozás napján elvégzett, negatív eredményű antigéngyorstesztre van szükség – mondta. Megjegyezte: a kórházaknak ezeket az ellátásokat és kezeléseket mind térben, mind az ellátó személyzetet illetően a koronavírusos betegektől elkülönítve kell biztosítaniuk.

Müller Cecília felhívta a 16-18 évesek figyelmét arra, hogy regisztráció nélkül nem fognak tudni időpontot foglalni az oltásra. Ezért továbbra is arra biztatta őket, hogy péntek éjfélig regisztráljanak.

A szakember szerint biztatóak a környezet-egészségügyi adatok is, mint mondta: országos átlagban "enyhe csökkenést" mutat a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben az elmúlt heti stagnáláshoz képest. A fővárosi agglomeráció több településéről származó mintákban ugyan még "látnak mozgást" – kicsi emelkedést, csökkenést –, de Debrecenben, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán egyértelmű a csökkenés.

Az országos tisztifőorvos megismételte, hogy

jelenleg a Sinopharm-, az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcinára foglalhatnak oltási időpontot foglalni azok, akik már regisztráltak.

Oltásra 4,813 millióan regisztráltak, az oltásra jelentkezés nem egyenletes, de folyamatos – tette hozzá.

Közölte, a kórházi oltópontokon pénteken és szombaton az április elején oltott pedagógusok kapják az ismétlő oltást Pfizer-vakcinával.

Napról napra csökken az aktív fertőzöttek száma, az elmúlt napon 1541 új fertőzöttet regisztráltak, és folyamatosan csökken a kórházban ápoltak száma is: 3855-en vannak, közülük 445-en szorulnak lélegeztetőgépre – mondta.

Oltást eddig 4 203 872-en kaptak, és 2 406 684 ember már a második dózist is megkapta valamelyik oltásból.

Müller Cecília kitért arra, hogy fontos a második oltás is, mivel csak ez után alakul ki a szervezet teljes védettsége.

Maruzsa: rendben folynak az érettségi vizsgák

Rendben folynak az érettségi vizsgák az egész országban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára pénteken a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán emlékeztetett arra, hogy a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel a vizsgákat – néhány kivételtől eltekintve – írásban szervezik, május 3. és 25. között 1159 helyszínen várhatóan 112 000 diák ad számot tudásáról "a tavaly bevált egészségvédelmi óvintézkedések mellett".

A nem teljes körű felmérés szerint a részvétel szinte százszázalékos a vizsgákon, pontos adatok akkor lesznek, ha az intézmények a javítást követően az adatbázisban rögzítik az eredményeket – jelezte.

Az államtitkár szólt arról is, hogy hétfőtől az általános iskolák felső tagozatos diákjai és a középiskolások visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, az egyetemeken és főiskolákon a rektor dönt a vizsgák rendjéről és arról, hogyan folytatódjon a gyakorlati képzés.

Szó volt arról is, hogy az óvodák és az iskolák megnyitása fokozatosan történt meg. Szórványosan csak egy-egy osztály, csoport miatt kellett intézkedni. A tanulók részvételi aránya 85 százalékos volt. A felső tagozatok jövő hétfőtől, május 10-től térnek vissza a jelenléti oktatáshoz.

Közölte azt is,hogy új szabályozás lép életbe az egyetemek esetében: a rektor dönt, hogy a gyakorlati képzés és a vizsgák rendje hogyan folytatódik. Az osztálykirándulások egynaposak lehetnek, és csakis osztályonként.

Oltásra buzdít mindenkit az államtitkár

A 16-18 éveseket arra buzdította, hogy ma éjfélig regisztráljanak a jövő heti Pfizer-oltásra.

No vakcina, no party

– mondta Maruzsa a tájékoztatón.

Idén lehet tartani iskolai ballagást

Az általános iskolákban megengedik a tanulmányi kirándulásokat, de csak egynapos vagy többször egynapos kirándulást tesznek lehetővé, vagyis ottalvós kirándulás nem lehet

– magyarázta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A nyári táborokról a következő hetekben fognak dönteni.

A ballagási ünnepségeket, tanévzárókat meg lehet majd szervezni, a pontos szabály hamarosan megjelenik, ígérte az államtitkár.

Forrás: Blikk.hu, 24.hu, 444.hu, MTI

Címlapkép: MTI/Balázs Attila

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
zsarolás, Maruzsa bolsi! Zsarolás !
Pálinkás Pál
ha ezt a szülők meg maguk a fiatalok hagyják...megérdemeljük...ellenzék...pofátok miért lapos?...én utálom torockait...de legalább megsemmisítette a covidbárcáját a diszkrimináció miatt...tőletek még érintőlegesen sem hallottam tiltakozást..
justhpeter
Maruzsa kapott már választ a fiataloktól ? Én nem várnék a helyében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.