Szavakon rugózott, végül kudarcot vallott a furkálódása.

Nem jött be Orbán Viktor ördögi terve az EU-csúcson

Az Európai Unió és partnerei a portói szociális nyilatkozat aláírásával elkötelezték magukat a szociális jogok európai pillére céljainak 2030-ra kitűzött megvalósítása mellett – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozójának első munkanapját követően.

Ursula von der Leyen sajtótájékoztatóján elmondta:

a 2030-ra megvalósítani tervezett kötelezettségvállalás kiemelt célokat javasol a foglalkoztatás, az oktatás és a társadalmi befogadás tekintetében. Segíteni fogja Európát abban, hogy megtalálja a helyes utat az új társadalmi, technológiai és gazdasági fejlemények, valamint a koronavírus okozta világjárvány társadalmi és gazdasági következményei által előidézett átalakulás során.

A politikai döntéshozóknak erőfeszítéseiket arra kell összpontosítaniuk, hogy helyreállítsák a foglalkoztatást, fellendítsék a minőségi munkahelyek teremtését, az egész életen át tartó tanulásra irányuló beruházásokkal segítsék az embereket a zöld és digitális átállásban sikeres helytálláshoz szükséges készségek elsajátításában, továbbá, hogy a mindenki számára biztosítani kívánt esélyegyenlőség előmozdítása révén csökkentsék a szegénységet és a társadalmi kirekesztést – mondta.

A bizottsági elnök beszélt arról is, hogy a koronavírus elleni oltóanyagok megosztása, exportjának engedélyezése, illetve a vakcinagyártási kapacitás növelésének támogatása elengedhetetlen a járvány megfékezéséhez.

Felszólította az Egyesült Államokat és más vakcinagyártó országot, hogy az Európai Unióhoz hasonlóan tegyék lehetővé az oltóanyagok kivitelét ahelyett, hogy "pusztán a koronavírus elleni vakcinák szellemi tulajdonjogainak ideiglenes felfüggesztéséről beszélnek". Kijelentette: a megbeszélések rövid és középtávon nem eredményeznek egyetlen további adag oltóanyagot sem. Csak a gyorsabb előállítás, az exporttilalom feloldása, és a már rendelkezésre álló oltóanyagok megosztása nyújt azonnali segíthet – mondta az uniós bizottság elnöke.

Orbán hiába akadékoskodott

Az Eurológus megjegyzi, a portói csúcstalálkozó krónikájához tartozik, hogy a nap folyamán kiderült: a magyar és a lengyel kormány nem támogatja a “gender” kifejezés használatát a záródokumentumban, ehelyett a “férfiak és nők” szófordulatot tartanák elfogadhatónak. A délután folyamán ezt Orbán Viktor a keresztények meggyőződésével és a “gender” szó tisztázatlan tartalmával magyarázta. Úgy tűnik, végül nem ez az álláspont győzött. A szövegben három alkalommal fordul elő a “gender” kifejezés, amelyet Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki ki akart húzni. Az első két alkalommal, a célkitűzések felsorolása során, ebben a bekezdésben:

A nemek közötti egyenlőség előmozdítása, többek között a nemek közötti bérszakadék megszüntetésével és az azonos értékű munkáért járó egyenlő bérhez való jog garantálásával.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke beszédében konkrét intézkedések meghozatalára szólított fel az unióban élők szociális jogainak biztosítására.

"Ha nem sikerül kézzelfogható intézkedéseket hoznunk, a jelenlegi válságot még súlyosabb nehézségek fogják követni" – figyelmeztetett.

Kijelentette: amennyiben az intézkedések mindegyike nem a társadalmi célokra fókuszál, Európa tovább gyöngülhet, és még sebezhetőbbé válik. A fenntartható munkahelyteremtés, a szegénység és egyenlőtlenségek felszámolása nélkül Európa a fiatalok egész nemzedékét elveszítheti – tette hozzá az EP-elnök.

António Costa, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Portugália miniszterelnöke arról beszélt, hogy a pénteken elfogadott cselekvési terv, nemcsak felgyorsítja a szociális jogok európai pillérének megvalósítását, de konkrét célszámokat is tartalmaz a szociális fellendülés eléréséhez. Hangsúlyozta: "mindaddig nem vagyunk biztonságban, ameddig nem érezheti magát mindenki biztonságban". Egy szociális Európa, illetve a zöld és digitális átállítás csak akkor lehet sikeres, ha a törekvéseket méltányos, emberközpontú szakpolitikák kialakítása kíséri – tette hozzá.

Az uniós csúcstalálkozó pénteki munkanapján tartott szociális konferenciát szombaton az uniós állam-, illetve kormányfők informális ülése követi, amelynek középpontjában a koronavírus okozta járványhelyzet áttekintése, a helyreállítás és a munkahelyteremtés szerepelnek.

Az EU-s intézmények és a tagországok vezetői végezetül Narendra Modi indiai miniszterelnökkel tanácskoznak videokonferencia keretében, és megvitatnak kül-, és biztonságpolitikai kérdéseket is.

Forrás: MTI, hvg.hu

Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
"amennyiben az intézkedések mindegyike nem a társadalmi célokra fókuszál, Európa tovább gyöngülhet, és még sebezhetőbbé válik."

Dehisz pont ez Orbán terve. Európát sebezhetővé tenni a ruszkiknak és a kínai komcsiknak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Szoptatás kérdése az egész kekeckedés!
.
Már az EU is kezd imunis lenne a matyarok által delegáltjának a baromságára, európa pukkasztására!, akinek az etetőjén a regnálása óta csak Bajnai Gordon válságkezelő miniszterelnök tevékenységét ismerte el:
.
------ Orbán megint külföldön dícsérte a Bajnai-kormányt
privatbankar.hu/cikkek/migracio/orban_megint_kulfoldon_dicserte_a_bajnai-kormanyt-231457.html
---------------------------------
.
Alázat helyett gyalázatra sikeredett a tizenegy év "is"!
verőce21
@Aki Én: Politikailag vagytok bukásra ítélve!
Ne példálózzál anyagiakkal, amiről semmi bizonyítékod nincs...
kokopelli
@Aki Én ,csak a trafikja megmaradjon a pongyolás buzinak! (;-))
Aki Én
@verőce21: Bizonyítsd be, hogy zöld a fű, vagy, hogy süt a nap. Ahhoz azért már elég elvetemült hazaárulónak kell lenni, hogy valaki tagadja a nyilvánvalót. Vagy annyira butának, hogy azt nem tudom elképzelni.
Csizmás Kond
Mióta kitört a covid azóta erőlködnek hogy helyrehozzanak mindent de még a megegyezésig sem jutottak...ha így haladnak majd magától megoldódik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.