Továbbra is pályázhatnak a legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatásra a kisgyermekes szülők. A program keretében biztosított lehetőséggel az elmúlt másfél évben már több mint négyezren éltek. Az országos szinten rendelkezésre álló közel 8 milliárd forintos keret összesen akár 7 ezer kismamát segíthet visszatérni a munka világába – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

ITM: már több mint négyezer kismama munkába állását tette lehetővé a bölcsődei támogatás

Fotó: pixabay.com

A szaktárca az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében ismertette: a kormány intézkedéseinek eredményeként a világjárvány kitöréséig folyamatosan javult a kisgyermekes nők munkaerőpiaci helyzete. A 6 év alatti gyermek nevelése mellett kereső tevékenységet végző nők száma tíz év alatt ötödével nőtt, foglalkoztatási szintjük így 65-ről 72 százalékra emelkedett. A kismamák munkába állásához elengedhetetlen, hogy gyermekeik napközbeni ellátásáról könnyen elérhető, anyagi lehetőségeihez igazodó módon tudjanak gondoskodni.

A kormány folyamatosan dolgozik a 3 év alatti gyermekek napközbeni felügyeletét segítő intézményrendszer fejlesztésén, a bölcsődék és bölcsődei férőhelyek számának növelésén. A munkahelyi vagy családi bölcsődei díjhoz nyújtott anyagi támogatás a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022 nyaráig nyújt átmeneti segítséget a magyar családoknak.

Bodó Sándor elmondta, a legfeljebb havi 40 ezer forint támogatást azok a munkába visszatérő szülők kaphatják, akik gyermeküket a munkavégzés idejére nem önkormányzati fenntartású, hanem családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el. A 20 hetesnél idősebb gyermeket nevelő szülők akkor vehetnek részt a programban, ha olyan településen vagy kerületben élnek, ahol nincs önkormányzati fenntartású bölcsődei ellátás, vagy az igénylők száma meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyeket, emellett van bankszámlájuk és hozzáférnek az ügyfélkapuhoz.

Egy szülő több gyermek után is részesülhet támogatásban. Ha a gyermek elhelyezéséért fizetett díj 40 ezer forintnál kevesebb, akkor a támogatás összege megegyezik a bölcsődei havidíj összegével, ha több, akkor a szülőknek csak a különbözetet kell megfizetniük. A támogatás iránti kérelmet a szervezet honlapján kifejezetten erre a célra létrehozott felületen keresztül a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani – tájékoztatott az ITM.

Forrás: MTI

Címlapkép: pixabay.com

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Akkor a böszmei 12,5%-os munkanélküliségre "remény" sincs?
tudode
Nem egyéb, mint választási mézesmadzag, dolgozni küldik a kismamákat!!!
.
Ellentétben hasonló mézesmadzagként, az előző választást megelőzően, az időskorúak támogatásához, amely legtöbbjét amiatt utasította el a hivatal, mert a sérült gyermek gondozásával egyidőben dolgozott, mivel nem fényevők, és az anyai szeretet kevés a sérült gyermek elvesztett funkcióinak visszaszerzéséhez!
.
Aki kit tud igazodni ezen a "jótékony" rafcsi államon, az nóbeldíjat érdemel!
Horizont
"nem önkormányzati fenntartású, hanem családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el."
Kérdezem én halkan...miért? Valószínű ha van munkahelyi bölcsőde ott nem kell ennyit fizetni de lehet, hogy semmit. A családi bölcsőde alatt mit értenek? Magánbölcsődéket? Falun csak az van, tényleg. Bankszámla meg ügyfélkapu meglegyen. És mi van ha nincs internetjük? Miért érzem úgy megint nem a szegényeken segítenek.
Körülnéztem családi bölcsőde van 66 ezer - 82 ezer és 110 ezerért is.
Én balga azt hittem ez a falun élő szalag mellett dolgozó anyákon segít.Tévedtem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.