A kimagasló magyar oltási eredmények ellenére sem szabad hátradőlni, nem szabad elveszteni a koronavírus elleni oltakozási kedvet – mondta a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Merkely: nem szabad elveszteni az oltakozási kedvet

MTI/Balogh Zoltán

Merkely Béla úgy fogalmazott, a lecsengő járvány nem jelenti azt, hogy a pandémia elmúlt, a harmadik hullám leszálló ágában is vannak figyelmeztető jelek. Példaként említette, hogy naponta nagyjából százan halnak meg a vírusfertőzés következtében.

Hangsúlyozta, a lakosság a média és a közösségi felületek hatására kivár az oltakozással, ami további megbetegedésekkel jár.

A Semmelweis Egyetem rektora ezért mindenkinek azt javasolta, használja ki a lehetőséget, és igényeljen egyet a rendelkezésre álló vakcinák közül, mivel mindegyik ugyanolyan hatást vált ki.

Merkely Béla megismételte, ötmillió beoltott elérése után nem fordulhat rossz irányba a koronavírus-járvány.

A rektor bátor és jó döntésnek nevezte, hogy Magyarország az Európai Unióban elsőként alkalmazta a kínai Sinopharm cég vakcináját, ami sokat tett hozzá ahhoz, hogy újrainduljon az élet Magyarországon.

Kiemelte, biztos volt benne, hogy csak idő kérdése, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismerje a Sinopharm-vakcina hatásosságát, amit szerinte hamarosan az európai és az amerikai gyógyszerügynökségek is megtesznek majd.

Elmondta, a Semmelweis Egyetemen csaknem hatezer koronavírusos esetet kezeltek, és egyszer-egyszer olyat is tapasztaltak, hogy valakinek két vakcinát követően kórházi ellátást igénylő megbetegedése lett, és ebben nem volt különbség az alkalmazott oltóanyagok között.

A Sinopharm vakcinája jól tolerálható, tehát kevés oltási reakciót fejt ki, emellett könnyen szállítható és hosszú ideig biztosítható például oltóbuszokon – jegyezte meg Merkely Béla, aki arra is felhívta a figyelmet: a családok és a nemzet immunitása szempontjából sem elhanyagolható, hogy Magyarországra 1,2 millió Sinopharm-vakcina érkezett eddig.

Forrás:MTI

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Nem az oltakozási kedvvel van baj, hanem azzal, hogy dugdossak a Pfizert.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Nem az oltakozási kedvvel van baj, hanem azzal, hogy dugdossak a Pfizert.
emerencia
Az EMA (Európai Gyógyszerügynökség ) mért nem fogadja el a Sinopharm-vakcinát? Mi az oka annak, hogy a kormány által fontosnak ítélt emberek Pfizert és Modernát kapnak?
Pálinkás Pál
merkely,te egy büdös hernyó lettél...a csúti bukása itán nem leszel rektor,ugye tudod?..
Béla333
"Merkely: nem szabad elveszteni az oltakozási kedvet"

Akkor jobb, ha meg sem szólalsz!
Hozzátok be, osztjátok szét a biztonságos, az Unió által ellenőrzött Pfizet és Moderna vakcinákat és ne erölködjetek a kínaival meg az orosszal!
És mégegyszer: ne manipuláljatok minket, mert átlátunk rajtatok mocskos maffia banda!
Emmersson71
Ez nem libidó, hogy elveszíti az ember a kedvét, te agyatlan egyetemi reaktor!!!
Málna
@Béla333: Behozzák. Reménykedjetek, hogy lesz időtök kivárni.
Emmersson71
@Málna: Talán le kellett volna hívni azt a 1,5 millió Moderna vakcinát, ami FELE annyiba kerül, mint Mao Könnye! Talán a fürkészeknek és portyázóknak a nyugati vakcinákból kellett volna minél többet lekötni!
Pfizer december óta érkezik heti rendszerességgel. Nem kell eldugni és VIP személyeknek adni suttyomban!
Málna
@Emmersson71: Tudtommal lehívták azt is. De ami még le sincs gyártva, az senkit nem tud megvédeni a fertőzéstől. Az idő pedig a Covidnak dolgozik. Ezt tényleg magyarázni kell még mindig?
Emmersson71
@Málna: "Az idő pedig a Covidnak dolgozik"
Ócska Mao Könnyével pedig nem lehet az idő ellenében győzni :P
Málna
@Emmersson71: Már meg ne sértődj, de a vakcinák hatékonyságával kapcsolatban nem vagy mérvadó számomra.
Emmersson71
@Málna: Nem is kell :) De a szakemberek, sőt, a kínai szakemberek mondják, hogy nem elég hatékony Mao Könnye ;)

"A Moderna vakcinából 1,7 milliót kötött le a kormány, de a Telex számításai szerint 3,5 millió is járhatna nekünk, mert az uniós beszerzést a lakosság arányában osztják szét az országok között."

168.hu/itthon/dragabb-a-moderna-vakcinaja-mint-a-pfizer-ezert-nem-vett-a-kormany-tobbet-belole-200612
simmering73
Nekem volt kedvem, mégis a szart kaptam. Most retteghetek.
Málna
@Emmersson71: Nem elég hatékony a kínai, mert csak 79 százalék körül van. Az pont 79%-kal jobb, mint a semmi.
Tessék, ebből talán megérted: www.portfolio.hu/gazdasag/20210302/tenyleg-onkent-mond-le-magyarorszag-tobb-millio-nyugati-vakcinarol-472180
Emmersson71
@Málna: A vakcina választás Magyarországon - elvileg! - szabad! Ha nem akarom a Mao Könnyét, hanem Pfizert vagy Modernát, akkor adják azt - MERT VAN, csak visszatartják!
Málna
@Emmersson71: Kell a tizenéveseknek és a második körösöknek. Majd ha lesz felesleg, akkor kaphat mindenki más is belőle.
Macskaszem
A kínai fos nem növeli, hanem csökkenti az oltakozási kedvet. Ezt be kéne látni a kúúúrmánynak. A WHO csak azt mondott, hogy nem árt. De, hogy használ-e, arról semmit nem tudni.
Viszont amely országokban vizsgálják és nem titkolják el az eredményt, ott bebizonyosodott, hogy nagyrészt kutyaszart se ér, főleg idősebbeknél.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.