Soha ekkora kártérítést Magyarországon még nem kértek, mint amennyit a Hableány katasztrófáját túlélő hét koreai és a 26 elhunyt koreai családja követel, a keresetet a napokban nyújtották be a Fővárosi Törvényszékhez.

Milliárdos összeget követelnek a Hableány-katasztrófa túlélői

Budapest, 2019. október 7. Koreai táncosok rózsaszirmokat szórnak a Dunába a Margit hídról a Hableány hajó balesetének áldozataiért tartott megemlékezésen 2019. október 7-én. Tradicionális dél-koreai felvonulással és az erre az alkalomra írt koreai zeneművel, a Rekviemmel búcsúztatták a baleset áldozatait. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

2019. május 29-én este 21 óra 5 perckor a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Hableány városnéző turistahajóval a Margit híd budai hídfőjének közelében – írja a ripost.hu.

A baleset után a rendőrség kihallgatta, majd elengedte a két szállodahajó kapitányát. A nyomozás során Jurij C.-t többször őrizetbe vették, majd elengedték, végül bűnügyi felügyeletbe helyezték, melyet egy, a Viking cég által bérelt belvárosi luxus-apartmanban tölt a mai napig.

Az ügyészség tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat ellene, és 9 év szabadságvesztést, valamint 9 évi foglalkozástól való eltiltást ajánlott fel neki, amit nem fogadott el.

A vádirat szerint, bár a kormányállást nem hagyta el, legalább öt percen keresztül nem a rá bízott monstrum irányítására figyelt. A másik kapitány, a Viking Idunt vezető Fegya ellen még csak most nyomoznak. A ripost7 úgy értesült, nincs is Magyarországon, elég, ha bizonyos időközönként telefonon felhívja a rendőrségi kapcsolattartóját.

Bár a gyász fájdalmát a pénz nem enyhíti, mégis méltán merül fel a kérdés: ki és mennyi kártérítést fog fizetni az áldozatok családjának? – kérdezi a kormánypárti bulvárlap.

A Hableány tulajdonosa, a Panoráma Deck adott a baleset után gyorssegélyt a saját alkalmazottai családjának.

A kapitány, Lombos László lánya, Orsolya 35 millió forintos igényt nyújtott be az édesapja munkáltatójának és Pethő János családja is hasonló nagyságrendű összeget kért a cégtől.

A Viking Cruises és a hajót biztosító cég azonban ez idáig egyetlen fillért sem utalt senkinek. A dél-koreai túlélők és az áldozatok rokonai közös kárigényt nyújtottak be egy magyarországi ügyvédi irodán keresztül: összesen 4 milliárd 300 millió forintot követelnek, mégpedig mindkét hajó üzemeltetőjétől, egyetemlegesen.

„Ha ezt az összeget megítélik, lehúzhatjuk a rolót”

– fogalmazott dr. Sógor Zsolt, a Panoráma Deck jogi képviselője.

„Nekünk magunknak is 6-700 millió forintos kárunk van, és ennek csak egy része az az összeg, amennyit maga a Hableány ért. 2019-ben, a baleset után gyakorlatilag semmilyen forgalmunk nem volt, hasonlóan a többi fővárosi turistahajóhoz. A pandémia pedig tovább rontott a helyzeten. Az alkalmazottaink jelentős részétől, 60-70 embertől el kellett búcsúznunk az elmúlt időszakban.”

A baleset tehát azon túl, hogy elvette 28 ember életét, tönkretette a dunai sétahajózást és egy szépen működő magyar családi vállalkozást is.

Forrás: ripost.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro
Panoráma Deck-nek ki a tulajdonosa Sógor koma jóbarát ügyvéd Úr ? Elárulná ? Már csak hogy tudjam sajnálni vagy nem kárnak térítésileg.
Namely
"összesen 4 milliárd 300 millió forintot követelnek, mégpedig mindkét hajó üzemeltetőjétől, egyetemlegesen"
Szegény nagyi, szegény fiam, stb de azért félmilla dollárban fejenként rendbe is tesz mindent. A hányinger kerülget ilyenkor.

Erre kb egy szó van csak: dögkeselyűk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.