A gyalogosok biztonsága érdekében balesetmegelőzési ellenőrzést tart a rendőrség, a "Zebra terv" kedden kezdődik és több napon át tart – közölte a police.hu hétfőn.

Országos ellenőrzésbe kezd a rendőrség
Fotó: MTI/Vajda János

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a közleményben kiemelte:

évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el Magyarország közútjain, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. 2500 gyalogosból mintegy ezret kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset. A zebrán történő gázolások nagyságrendileg 2,5 százaléka halálos kimenetelű.

Azt írták: a gyalogosok okozta baleseteken belül vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen lelépés az útestre. A második leggyakoribb ok a tilos jelzésen és a tiltott helyen való áthaladás.

Megjegyezték: az autóvezetők felelőssége, hogy kellő óvatossággal, figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítsék meg az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani – legyen szó gyalogos-átkelőhelyről, busz- vagy villamos-megállóhelyről.

A május 11-13. között tartandó "Zebra terv" akció során a rendőrök elsősorban a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken lesznek jelen, az ellenőrzések konkrét helyszíneit előzetesen nem hozzák nyilvánosságra.

"A rendőrök nagy hangsúlyt fektetnek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére, amely történhet testkamera és civil járművek alkalmazásával is" – olvasható a rendőrségi közleményben.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro
Zebraterv. Jahhh. Kakadu , aRogán , Lölö stb. terv mikor lesz? Nem tom' csak kérdem. Többet hozna a köz konyhájára. Vagy mi van a Rend Őrsége be van szarva az őrző-védő biztonsági emberektől? Mamóka meg ha elindul a pirosban rögtön ott teremnek és a Tűr-vény teljes szigorával lesújtanak rá ? Ha meg élteti valamelyik ellenzéki pártot a rabszíjra is fűzik.
jesz
ma már másodszor fordul elő, hogy zebráról lelépve egy taxis majdhogynem elütött...házszámot nézett a szentem, nem is lassított...két héttel ezelőtt ugyanitt szintén taxis haladt el előttem a gyalogátkelőhelyen...ő épp a telefonját basztatta..

Csak megjegyzem, hogy nem szoktam lelépni körültekintés nélkül, sőt megvárom hogy elmenjen egy közelgő autó...
Rockxy
ha maszk nélkül átmész a zebrán, akkor megnézheted magad

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.