Kedd este nyújtották be azt a javaslatot, amely az elsősorban a Várban található műemlékvédelem alatt álló önkormányzati lakások megvásárlásának könnyítését célozta meg. Böröcz László kormánypárti politikus korábban úgy nyilatkozott, hogy a bérlőknek kívánnak ezzel segíteni.

Már megint főleg a kormánypártiak járnak jól a Várkerület lakás mutyijával

Böröcz László Fidesz képviselő, a tervezet benyújtója – Fotó: MTI/Soós Lajos

Ehhez képest a benyújtott módosító ennél már sokkal szélesebb körben biztosítja az önkormányzati lakások megvásárlásának lehetőségét.

A tervezett szabályok értelmében minden bérlő vételi jogot kap, aki 2020. december 31-e előtt létesített bérleti jogviszonyt. A vételár alapesetben a lakás forgalmi értékének a 30 százaléka. Azonban ez tovább csökkenthető annak függvényében, hogy a bérlő mióta lakik az ingatlanban: évenként egy százalékkal csökken a vételár, ami legfeljebb az ingatlan 15 százalékig mérsékelhető.

Tehát azok kaphatják meg a maximális kedvezményt, akik már legalább 15 éve ott laknak. De ez még nem minden: ha a bérlő a kikalkulált csökkentett vételárat egy összegben ki tudja fizetni, akkor további kedvezményre jogosult, csak a megállapított ár 70 százalékát kell kifizetni.

Ez azt jelenti, hogy ha 15 éve van bérleti jogviszonyunk, egy 50 milliós lakást kicsivel több, mint 5 millió forintért is megvásárolhatunk. A Böröcz-féle módosító javaslat értelmében olyanok is megvásárolhatják a szóban forgó ingatlanokat, akik az elmúlt években igen gyanús körülmények között jutottak lakáshoz Budapest legdrágább kerületében.

A nevek listáját a 24.hu közölte, köztük van többek között:

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

Bayer Zsolt kormánypárti publicista

Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese

Forrás: 24.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Nagyon jó, nem elég, hogy fillérekért jutottak hozzá a lakás bérletért is, alig fizettek havi lakbért, most még potom áron az övéké is lehet. Orbán közeliek, mindkét értelemben.

Az önkormányzatoknak már semmi jogot nem hagy meg ez a minielnök. A polgármesterek ne adják el a lakásokat, arra csak nem kötelezi őket az új törvény sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.