Néhány napja meglepő állítást tett a DK szombathelyi politikusa Czeglédy Csaba – írja a Telex.hu.

Sokan dőltek be a DK-s politikus félrevezető állításainak – ráharaptak az oltásellenesek
Fotó:Propeller.hu

Arról posztolt, hogy az oltási igazolvány nélküliek másodrendű állampolgárok, ezért ellenállásra buzdított, és kétségbe vonta, hogy a vendéglátóhelyeknek joguk lenne ellenőrizniük az igazolványt. Ez azóta nagyot fut az oltásellenesek között, egy alapvető baj azonban van vele: jogilag teljesen megalapozatlan.

Czeglédy Csaba a Demokratikus Koalíció szombathelyi képviselőjelöltje, ezért is volt meglepő, hogy a személyes Facebook-oldalán hétfőn arról értekezett, hogy

az oltási igazolvány nélküliek korlátozva vannak az alapvető szabadságjogaikban, polgári ellenállásra buzdított, és abban sem foglalt állást, hogy a vakcinák hatékonyak-e.

A Fidesz hónapok óta oltásellenesnek bélyegzi az ellenzéket, ami ellen ők nagy erővel védekeznek, elmondták, hogy csak a keleti vakcinák érdemi vizsgálatok nélküli bevezetése ellen emeltek szót.

Ezután elég váratlan volt, hogy a DK politikusának bejegyzése.

Czeglédy a posztjában azt is állította, hogy az oltottság ténye személyes adat, amit ezért nem is lehet csak úgy firtatni, és nem lehet ez alapján megtagadni szolgáltatásokat sem.

Sem étteremben, színházban, sportrendezvényen senkinek nincsen joga ahhoz, hogy más egészségügyi személyes adatát megismerje, arról nem is beszélve, hogy bár rendelet van róla, felettébb aggályos, hogy igazoltatással jár egy étterembe vagy edzőterembe való belépés

– írta az ellenzéki politikus.

Posztját azóta több ezren osztották meg olyan szöveggel, hogy

íme, a bejegyzés bizonyítja, hogy az éttermekben, állatkertekben, edzőtermekben nem kérhetik el a vendégek védettségi igazolványát.

Mint azonban a Facebook Magyarországon márciusban elindult tényellenőrző oldala, az AFP írja, ez a jogi értelmezés annyira gyenge lábakon áll, hogy konkrétan az ellenkezője igaz. Normális körülmények között ugyan valóban csak a hatóságok szólíthatnának fel a személyazonosság igazolására, de a járványügyi veszélyhelyzetben külön kormányrendelet (a 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet 1/A. §-a, valamint a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 2/A. §-a) írja elő, hogy a személyzetnek nem csak joga, de kötelessége is ellenőrizni a vendégek védettségi igazolványát, és ellenkező esetben meg kell tagadniuk a belépést.

A rendeletben foglaltak megsértése esetén, vagyis ha az adott szolgáltató nem ellenőrzi, hogy a szolgáltatást igénybe venni kívánó állampolgár rendelkezik-e védettségi igazolvánnyal, valóban szankcionálható, mégpedig 100 000 Ft-tól egymillió (szálláshely esetén hárommillió) forintig terjedő bírsággal, vagy akár egy évre szóló bezáratással

Forrás:Telex.hu
Címlapkép:Propeller.hu

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

percsi
Állítólag két oltás után 2 héttel lesz védett az, aki beolttatta megát.
A két oltás között 28 napnak el kell telnie.
Az igazolványt az első oltás után egy héttel megkapja az illető.
Kérdem én, ha még nem védett, akkor miért kap igazolványt?
Még fertőzhet!
És aki egészséges, az miért nem mehet étterembe?
Mitől féltik az oltott embereket a nem oltottaktól? Hiszen már nem kell félniük, mert védettek. Vagy mégsem?
Igaza van Czeglédynek!
Sajnos úgy írnak át jogszabályokat-törvényeket, ahogy akarnak, és úgy értelmezik, ahogy akarják,
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Még többen dőltek be ennek a mocskos, hazug fidesznek. Itt van mindjárt egy megvezetett marha pegero álnéven.
percsi
Állítólag két oltás után 2 héttel lesz védett az, aki beolttatta megát.
A két oltás között 28 napnak el kell telnie.
Az igazolványt az első oltás után egy héttel megkapja az illető.
Kérdem én, ha még nem védett, akkor miért kap igazolványt?
Még fertőzhet!
És aki egészséges, az miért nem mehet étterembe?
Mitől féltik az oltott embereket a nem oltottaktól? Hiszen már nem kell félniük, mert védettek. Vagy mégsem?
Igaza van Czeglédynek!
Sajnos úgy írnak át jogszabályokat-törvényeket, ahogy akarnak, és úgy értelmezik, ahogy akarják,
Emmersson71
@kissé felnőttem: Hogy hogy "mi volt ebben félrevezető"?!

Az, hogy nem simán hülyeséget írt, hanem még fel is szólított embereket - jogalap nélküli - engedetlenségre!
Néro
A Fitymák haraptak rá. Rágják csak.
Csizmás Kond
Ceglédi egy adócsaló szarházi aki a saját ganéságait azzal akarja palástolni, hogy ilyen marhaságokkal szédíti a hülye támogatóit.
home office
@Csizmás Kond: Csizmás Kond a goebbelsi államgépezet fizetett propagandistája (ráadásul egy román geci!)

Te geci, 3 hét után sem kaptam mag a kártyát - le kell mondanom a foglalásomat.

Hányingerem van a fajtádtól - a kurva anyád, aki a világra szart egy olyan mocskos férget, mint te!
namihami
Ha nem kell a védettséget igazolni, akkor mi értelme volt az egyik havert megbízni (nyilván nem fillérekért) a védettséget igazoló applikációs program kidolgozására?
Költői volt. A kérdés is és a pénz kidobása is... Ez is egy árokszéli haver.
kissé felnőttem
@Emmersson71: bujj a gazdád seggébe tönkretettétek az országot tán mosolyogjunbk rátok? takarodj anyádhoz haza
balos
@Shikari: hát rád sem a sírásó fogja a szart lapátolni!
Toller Béla
Nna, ez is megértük. Hoznak egy törvénytelen törvényt, és akkor az a laikus, aki erre fényt derített ? Czeglédinek teljesen igaza van, ha holnap hoznak egy rendeletet, a veszélyre való hivatkozással, persze, hogy nem vehetsz levegőt, akkor megfulladsz ? Az oltási igazolvány használata teljesen önkéntes kell, hogy legyen ! Ha valakinek kétsége van a vendég védettségéról, végezzen gyorstesztet a kapuban...vagy maradjon zárva ! Védekezzen a saját telekhatárain belül !
Emmersson71
@sgl: Hogy hogy "mi volt ebben félrevezető"?!

Az, hogy nem simán hülyeséget írt, hanem még fel is szólított embereket - jogalap nélküli - engedetlenségre!
szegfue
Egyébként helytelen a kártya elnevezése! Hiszen ez a plasztik darab nem garantálja a védettséget, akármit is irnak rá! Ez csak azt igazolja, hogy mikor kapta meg valaki az oltást... legalábbis ez olvasható le róla "szabad" szemmel.
ómió
Czeglédy efftársnak már megint nem sikerült "jogerőset" hazudnia?
szegfue
@sgl: Háááát ezt bizony már nem részletezi! Nyilván nem is lehet, mert már az 1. oltás után kiküldik.
kissé felnőttem
@szegfue: ezek csak töredékek, ki és hol fogadják el röhely felsőfokon, jogot csak a fidesz mellékelt a semmihez. Pedró meg teli torokkal harsogja hol fogadják el na itt kezdődik a mese felnőtteknek.Itthon meg egy nézőpont kérdése mert van aki nem is meri kérni a másiknak meg nincs jógköre hogy okmány kérhessen akkor nagy nagy kamu meg ugye eus egyeztethetőség met keleti vakcinákat nem fogadnak pl A nagy NszK ban és horváték ? ja akkor hová is Törökbe na ??? biztos? Janicsárnak?
Emmersson71
@kissé felnőttem: Azért, mert nekem van agyam és nem csupán ellenzék vs Fidesz sémában GONDOLKODOM, hanem akár egy ellenzékhez köthető embert is kritizálok, még nem rúgom fel az elveimet és nem "álltam át" a Fidesz oldalára!
(a személyeskedést leszarom, a suttyóságodon nem nekem kell változtatnom)

Viszont!
A tények azok tények.

"A DK-s Czeglédy posztja után az terjed, hogy a vendéglátóhelyeken nem kérhetik el a védettségi igazolványt, de ennek épp az ellenkezője igaz.

Czeglédy Csaba arról posztolt, hogy az oltási igazolvány nélküliek másodrendű állampolgárok, ezért ellenállásra buzdított, és kétségbe vonta, hogy a vendéglátóhelyeknek joguk lenne ellenőrizniük az igazolványt. Ez azóta nagyot fut az oltásellenesek között, egy alapvető baj azonban van vele: jogilag teljesen megalapozatlan.

Ahhoz képest, hogy a Fidesz hónapok óta oltásellenesnek bélyegzi az ellenzéket, akik azóta próbálják kommunikálni, hogy ők nagyon is oltáspártiak, és csak a keleti vakcinák érdemi vizsgálatok nélküli bevezetése ellen emeltek szót, elég váratlan volt, hogy a DK politikusa hirtelen oltásszkeptikus húrokat kezd pengetni, és mindezt hangsúlyozottan jogászként teszi, mintha az ellenállásnak komoly jogi alapja is lenne.

Czeglédy a posztjában egyebek mellett azt állította, hogy az oltottság ténye személyes adat, amit ezért nem is lehet csak úgy firtatni, és nem lehet ez alapján megtagadni szolgáltatásokat sem. „Sem étteremben, színházban, sportrendezvényen senkinek nincsen joga ahhoz, hogy más egészségügyi személyes adatát megismerje, arról nem is beszélve, hogy bár rendelet van róla, felettébb aggályos, hogy igazoltatással jár egy étterembe vagy edzőterembe való belépés” – írta az ellenzéki politikus.

Mint azonban a Facebook Magyarországon márciusban elindult tényellenőrző oldala, az AFP írja, ez a jogi értelmezés annyira gyenge lábakon áll, hogy konkrétan az ellenkezője igaz. Normális körülmények között ugyan valóban csak a hatóságok szólíthatnának fel a személyazonosság...
Emmersson71
@Emmersson71: folytatás: "... igazolására, de a járványügyi veszélyhelyzetben külön kormányrendelet (a 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet 1/A. §-a, valamint a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 2/A. §-a) írja elő, hogy a személyzetnek nemcsak joga, de kötelessége is ellenőrizni a vendégek védettségi igazolványát, és ellenkező esetben meg kell tagadniuk a belépést.

A tényellenőrző oldalnak ezt erősítette meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője is. Mint Asbóth Márton, a TASZ magánszféraprojekt-vezetője kiemelte, a kormányrendelet értelmében egy étterem/kávézó/edzőterem, ahol nem kérik el a védettségi igazolványt, komoly szankciókkal számolhat, ami akár a hely egy évre szóló bezárását is jelentheti."
kissé felnőttem
@Emmersson71: akkor pintér miért utasitotta el a zárt kapus meccsen lévők esetét ? ha már jogász vagy ? valaki valakiket beengedett ja mert a csorda szelleme? akkor ilyen a döntési szabadság a jog egy irott malaszt ? csak ennyi? azért 7 x módositunk alkotmányt mert nekünk az kedvesaebb lett? ugyan
Emmersson71
@kissé felnőttem: Ha megfogalmazod a kérdésedet érthetően, talán válaszolok!
Macskaszem
Szerintem meg evidens, hogy aki idegen anyagot fecskedeztet a szervezetébe, és vállalja az ezzel járó esetleges kellemetlenségeket azért, hogy védje magát és embertársit, az kapjon többletjogokat olyanokkal szemben akik erre nem hajlandók. Kivételt csak azok képezzenek, akik 16 év alattiak, vagy valamilyen egészségügyi kockázatuk van.
Emmersson71
@Macskaszem: Így van!
Én úgy gondolom, hogy az alapvető alkotmányos jogok közt is van sorrend. Az egészség(em)hez való jog(om) fontosabb, mint a kultúrához, oktatáshoz fűződő jogok!
Lehet színházba, moziba, könyvtárba vagy állatkertbe menni, de csak úgy, hogy az egészség(em)hez való jog(om) szem előtt tartják, az prioritást élvez.
Nessy
Nem is lenne ördögtől való, ha a jelenlegi kártya adatai valósak lennének. A QR kód legalább tartalmazhatná hogy mikor, milyen oltást kapott a tulajdonosa. Valahogy kaotikus a rendszer. Van aki már egy oltás után pár nappal megkapta, van aki kettő után hónapokkal sem kapott kártyát.
Aki Én
@Pegero: @Csizmás Kond: @ómió: Mindig a bizonyítékokat hiányoljátok. Hoznátok Czeglédyvel kapcsolatban?
Macskaszem
@Horizont: Azért nem egészen bemondás alapján gondoltam, mert a Moderna meg a Pfizer jóformán mindenkinek adható.
Emmersson71
@Horizont: Közben a fertőzöttség emelkedik!

Tegnapelőtt: +493
Tegnap: +905
Ma: +1,416

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.