Kedd este Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a parlamentnek az új paksi blokkokra felvett orosz állami hitel módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Többet kell majd fizetni az új paksi blokkokra felvett orosz hitelért, mint eddig

Készítette: Cecilia, Lili & Krisztian from Kuala Lumpur, Malaysia – Erőműlátogatás, Paks Uploaded by ChNPP, CC BY 2.0

Az új megállapodás alapján nem 2026-ban, hanem csak 2031. március 15-én kell mindenképpen elkezdeni a törlesztést. Így elvben lehetséges marad, hogy a kormány az új blokk(ok) által termelt áramból fizessen. Azonban hiába járultak hozzá az oroszok ahhoz, hogy később kezdődjön a törlesztés, a futamidő 21 évről 16 évre csökkent.

A 30-as és 40-es évek magyar költségvetéseit tehát sokkal jobban megterheli majd a törlesztés, mint várható volt, hiszen egy évre magasabb törlesztőrészlet jut majd, mint ahogy arra eddig számítani lehetett. Ez a megoldás mindenképpen az orosz félnek kedvez a lap szerint.

Egy másik fontos változás, hogy a tartozás nagyobb részét kell magasabb kamattal fizetni. Eddig úgy volt, hogy az első 7 évben kell 25 százalékot törleszteni, évi 4,5 százalékos kamattal, a következő 7 évben 35 százalékot 4,8 százalékos kamattal, míg az utolsó 7 évre jutott 40 százalék 4,95 százalékos kamatra.

Az új megállapodás szerint az első 2 évben 10 százaléknyit kell törleszteni 4,5 százalékos kamattal, 2039-ig 40 százalékot törleszteni 4,8 százalékos kamattal és az utolsó 7 évben 50 százalékot kell visszafizetni 4,95 százalékos kamattal. Vagyis

a magasabb kamatozású időszakokban többet kell majd fizetni, mint az eddigi tervek szerint.

A szerződés módosításával nem csökkentek a kamatok sem, holott 2014-hez képest jelentősen olcsóbbá váltak a hitelek a világban, és sokat javult Magyarország iránt a bizalom is. Tavaly a magyar állam képes volt 30 éves futamidőre 1,66 százalékos kamatozású eurókötvényt eladni. Az orosz hitelt szintén euróban veszi fel Magyarország, jórészt 4,5 százalék feletti kamattal.

Forrás: 24.hu

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
És mi van, ha az új kormány felmondja ezt a hazaárulós szerződést?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Főlökött
@kereső: Oksa, örülök neki, hogy mást is érdekel és nem csak trollkodik :) Bocs, hogy nem kerestem meg, de igen érdekes dolgokat írt le JB.- nem minden alap nélkül...Én végigolvastam, de egy másik érdeklődő a zöldhatósági pettingelésre volt kíváncsi, azt kerestem meg Neki...a kiskakas...meg a kastély, meg a helikopter leszállóhely, meg a 8 általános, meg a 40 misis végkielégítéses kirúgás, búntetőeljárás hegyek helyett.
Ha végigolvasod azt is, lemész hídba :) :) :)

Volt légügyi hatóság jogászát, ja mostanság mit is adott neki a fidesz ? -> legfőbb ügyész titulust ? Na Őt is tsokoltatom, az el-nem-végzett munkája miatt.
Mit is mondtak rá ? Szemészetre kéne mennie, mert csak azt látja meg, amit akar, vagy amit mondanak neki...
Lepényleső
...sokkal,sokkal,sokkal? Mindig ez is volt a baj oroszokkal?
Bölcs vezérünk hol volt amikor mindenki más tisztában ezekkel az adatokkal,nyugaton a Soros alapítvánnyal?
gina
Nem ez a mocsok fidesz és elmebeteg kormány fizet hanem a nép, elég volt takarodjatok !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.