Kedd este Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a parlamentnek az új paksi blokkokra felvett orosz állami hitel módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Többet kell majd fizetni az új paksi blokkokra felvett orosz hitelért, mint eddig

Készítette: Cecilia, Lili & Krisztian from Kuala Lumpur, Malaysia – Erőműlátogatás, Paks Uploaded by ChNPP, CC BY 2.0

Az új megállapodás alapján nem 2026-ban, hanem csak 2031. március 15-én kell mindenképpen elkezdeni a törlesztést. Így elvben lehetséges marad, hogy a kormány az új blokk(ok) által termelt áramból fizessen. Azonban hiába járultak hozzá az oroszok ahhoz, hogy később kezdődjön a törlesztés, a futamidő 21 évről 16 évre csökkent.

A 30-as és 40-es évek magyar költségvetéseit tehát sokkal jobban megterheli majd a törlesztés, mint várható volt, hiszen egy évre magasabb törlesztőrészlet jut majd, mint ahogy arra eddig számítani lehetett. Ez a megoldás mindenképpen az orosz félnek kedvez a lap szerint.

Egy másik fontos változás, hogy a tartozás nagyobb részét kell magasabb kamattal fizetni. Eddig úgy volt, hogy az első 7 évben kell 25 százalékot törleszteni, évi 4,5 százalékos kamattal, a következő 7 évben 35 százalékot 4,8 százalékos kamattal, míg az utolsó 7 évre jutott 40 százalék 4,95 százalékos kamatra.

Az új megállapodás szerint az első 2 évben 10 százaléknyit kell törleszteni 4,5 százalékos kamattal, 2039-ig 40 százalékot törleszteni 4,8 százalékos kamattal és az utolsó 7 évben 50 százalékot kell visszafizetni 4,95 százalékos kamattal. Vagyis

a magasabb kamatozású időszakokban többet kell majd fizetni, mint az eddigi tervek szerint.

A szerződés módosításával nem csökkentek a kamatok sem, holott 2014-hez képest jelentősen olcsóbbá váltak a hitelek a világban, és sokat javult Magyarország iránt a bizalom is. Tavaly a magyar állam képes volt 30 éves futamidőre 1,66 százalékos kamatozású eurókötvényt eladni. Az orosz hitelt szintén euróban veszi fel Magyarország, jórészt 4,5 százalék feletti kamattal.

Forrás: 24.hu

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
És mi van, ha az új kormány felmondja ezt a hazaárulós szerződést?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
És mi van, ha az új kormány felmondja ezt a hazaárulós szerződést?
namihami
Mert az atomerőmű is jobban teljesít!
Emmersson71
Fijjugg!

Be kéne szálljanak a kínaiak, hátha lehetne rajta még több alkotmányos költséget fogni!
Qqberci
@namihami: Sugárzó örömmel fogadtuk a hírt!...
cikicakk55
@kereső: Nagyon remélem,hogy felmondja. Nem csak ezt,de például az Ukrán nyugdíjakat is ideje lenne befejezni. A kinai egyetem is egy disznóság, a Budapest Belgrád vasútvonal szintén.
kereső
@sgl: Az erőművel is gond van- egy törésvonalra lett tervezve az egész. 2019-ben volt egy cikk a portfólión, hogy még egy kapavágás sem történt Pakson , de a hitelből már milliárdokat hivott le a kormány. Igaz egy részét vissza is törlesztette. És nagyon nagy kérdés, hogy mennyi lesz az annyi- amibe ez kerül, ha megvalósul. Szerintem ez az új finanszirozási szerződés semmi mást nem szolgál, mint az új kormány ellehetetlenitését. Orbánnak semmi sem drága- tényleg tönkre teszi az országot. Ebben a kamatban, és a futamidő csökkentésben benne van egy országcsőd lehetősége, főleg ha folytatódik az alapitványosdi a stratégiai ágazatokban is.
CsipkeRózsa
@sgl: Azt írod: HŰTLEN KEZELÉS MEGÁLL.

És az ész is megáll, már eddig is sokba került, még semmit nem csináltak. A vége pedig, szokás szerint, legalább a másfélszerese lesz.
Csizmás Kond
...az idő csökkent az érték maradt...ennyi az esetleges változás semmi egyéb.
csak úgy....
a paks II.re fölvett kölcsön hányszor és hova lett "átcsoportosítva" ?
a budapest-belgrád vasútra szánt pénzböl van még valami?
nem vagyok jó matekos ,de még nekem is föltünt,hogy az orbáni kiadott milliárdok nem stimmelhetnek a bevétellel..
creativehun
@Csizmás Kond: Nagyon nem réted látom a léyneget! Rövidebb lett a futamjidő..a törzshitel összege ugyan változatlan de nőtt a kamat..így a kamat növekedéssel és a futamidő csökkenéssel együttesen már lényegesen magasabb törlesztési részlet nehezedik egy majdani kormány vállára.
csak úgy....
@Csizmás Kond: te milyen értékre gondolsz? ha a hüle ferkónak lett vóna az hülye ötlete ,hogy paks II.köll neki,-te akkor is ennyire lelkes lennél? nem veszed észre,hogy többszörösen át vagy baxva,-persze téged mint külhonit nem érint és én is lexarom ,sajnos a nemzethi fölfogásuak félrevezethetök..
te majd romániából én meg majd németországból röhögjük ki a magyarokat ,hogy ezt megen jól beszopták...
a dunántúl kínai a tiszántúl ruszki gyarmat lesz,az orbán pereputty meg él majd mint maci hevesen..
Csizmás Kond
@creativehun: Ne számoltam ki, viszont meg vagyok győződve hogy csak úgy pazarlásként nem fizetnek az orosznak mégha ezt sokkal el is akarják hitetni...se ugye kell a szédítés így kampányidőben...
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...és mond ott németben semmi egyéb dolgod nincs mint egésznap lesni, hogy kinek a beírására lehet takonykodni ?...ha már hazudsz legalább gondold át, mert ilyen lapos fost amit itt előadsz még a rokonaid sem veszik be...
csak úgy....
@sgl: mi a faßt vársz egy ellehetetlenített és az orbán médiában naponta lejáratott ellenzéktöl?
szerinted létezik (/ pillanat) európában a magyarnál elbutítotabb népség?
te elöszeretettel mindent az ellenzék rovására írsz,én meg azon csodálkozok,hogy még vannak és mernek páran ellent szegülni a gög és demagógnak..
csak úgy....
@Csizmás Kond: a hüle idióták mindíg is a gyengéim voltak,sosem bírtam ki öket szó nélkül...
a butaságaidra muszály reagálnom,persze csak ha rádérek! :)
cirmim,ha annyi eszed lenne mint önbizalmad,tán még jó politikus is lehetne belöled!-de nincs!!!
creativehun
@Csizmás Kond: Attól tartok MI ..egyszerű állampolgárok soha nem leszünk abban a helyzetben,hogy belelássunk egy kormány motivációiba. Akár azt is el tudom képzelni,hogy többet fizetünk...nem mondom,hogy így van..de el tudom képzelni. Azt meg úgy sem tudjuk meg soha,hogy ha így is van..annak mi az oka.
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...nekem te nem tudsz hazudni...neked a gyengeséged az hogy túl pökhendi vagy ahhoz hogy veled szóbaálljanak, ezért aki néha visszaválaszol attól nem bírsz leszakadni...és nem vagy okos sem mert a rutin szarságokon kívül még egyetlen ép megfogalmazást sem olvastam tőled...tehát próbálod tartani az ellenzéki formádat de nincs hozzá elég képzelőerőd...csak újrarágod azt amit más már leírt...és attól képzeled magad szuperokosnak.
Csizmás Kond
@creativehun: De nem is kell belelássunk...úgysem értenénk, sőt fele sem érti még a parlamentben sem csak krákog meg fújja a semmit. A pénzkiadással meg az a helyzet hogy nincs az a bolond hogy csak úgy osztogassa a pénzt sem kormánykörök sem senki. Minden kifizetésnek oka van, és azt úgy számolják, hogy abból nekik is legyen haszon tehát csak úgy adni putyinnak mert szépen kopaszodik hát az higgyék a süketek.
csak úgy....
@Csizmás Kond: most teljesen kétségbe vagyok esve! te hülyébb mint gondótam- vagy rafináltabb! :) .,".és nem vagy okos sem mert a rutin szarságokon kívül még egyetlen ép megfogalmazást sem olvastam tőled.." - bezzeg én töled!:)
cicc,nekem semmi közöm az ellenzékhez,nem szavazok magyarországon mert nem ott élek és nem nekik fizetem az adóm! neked nem is akarok hazúdni, kettönk közül te vagy itt a hazudozó!
Főlökött
@kereső: sajna nem teheti meg. Csak az eredeti szerződést kell elolvasni, melyet az Oroszok felnyomtak.

De azért érdekes, nem ? Hogy azok akarnak átvágni bennünket a palánkon, akiket mi fizetünk, közpénzből ??? Én erre mondanám, saját farkukkal ferjék a csalánt, ne máséval próbálják...
kereső
@Főlökött: Sajnos nem csak "próbáljákl"- hanem azzal is verik. Orbánék nagyon értenek hozzá!
Főlökött
@kereső: Az nem biztos, mert mocskosul nagy gondok vannak az I-essel is ! Nem kicsik, hanem hatalmasak...
Nem keresrem meg, mert nincs időm, de keresésre - olvasgatásra :

javorbenedek.blog.hu/tags/paks
kereső
@Főlökött: Köszi, ezeket ismerem- még frissen olvastam.
teuton57
Most hol vannak a fidesz-trollok es miert nem reklamaljak a 3%-os kamatkülönbseget, ami ezermilliardokba fog kerülni a következö több, mint 20 evre? A következö kormanyok es az unokak is el lettek adositva, ök pedig -ha meg elnek- lelepnek Kipcsakiaba mint politikai menekült.
Az EU-altal felajanlott kölcsönt 1% alatti kamattal (!!!) Orban a mult heten visszautasitotta. Ja, mert annak lett volna 1 feltetele. JOGALLAMISAG!
Főlökött
@kereső: Oksa, örülök neki, hogy mást is érdekel és nem csak trollkodik :) Bocs, hogy nem kerestem meg, de igen érdekes dolgokat írt le JB.- nem minden alap nélkül...Én végigolvastam, de egy másik érdeklődő a zöldhatósági pettingelésre volt kíváncsi, azt kerestem meg Neki...a kiskakas...meg a kastély, meg a helikopter leszállóhely, meg a 8 általános, meg a 40 misis végkielégítéses kirúgás, búntetőeljárás hegyek helyett.
Ha végigolvasod azt is, lemész hídba :) :) :)

Volt légügyi hatóság jogászát, ja mostanság mit is adott neki a fidesz ? -> legfőbb ügyész titulust ? Na Őt is tsokoltatom, az el-nem-végzett munkája miatt.
Mit is mondtak rá ? Szemészetre kéne mennie, mert csak azt látja meg, amit akar, vagy amit mondanak neki...
Lepényleső
...sokkal,sokkal,sokkal? Mindig ez is volt a baj oroszokkal?
Bölcs vezérünk hol volt amikor mindenki más tisztában ezekkel az adatokkal,nyugaton a Soros alapítvánnyal?
gina
Nem ez a mocsok fidesz és elmebeteg kormány fizet hanem a nép, elég volt takarodjatok !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.