A magyar állam 3,332 milliárd forintos támogatásával újulhat meg 262 erdélyi, partiumi és bánsági templom – nyilatkozta az MTI-nek Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, miután csütörtökön Nagyváradon a romániai történelmi magyar egyházak vezetőivel és erdélyi magyar politikai vezetőkkel tárgyalt.

262 határon túli templomot újít fel a magyar kormány az adófizetők pénzéből

Soltész Miklós elmondta: a magyar kormány templomfelújítási programja keretében összesen közel 26 milliárd forintból 1800 templomot újítanak fel. Ezek közül 400 Magyarország határain kívül, 262 pedig Romániában van.

Az államtitkár elmondta, a gyülekezetek legfeljebb 15 millió forintos támogatásra pályázhattak, és a kormány csak a hiányos dokumentációjú pályázatokat nem támogatta. Hozzátette: a támogatás korábban elkezdett munkálatok folytatására, befejezésére is fordítható, és az egyházaknak lehetőségük van arra, hogy más forrásokból is kiegészítsék az elnyert összeget.

Soltész Miklós úgy vélte: a program a hitélet és a szakrális tér megújítása mellett a romániai gazdaság járvány utáni újraindítását is szolgálja, hiszen a felújítási munkálatokat itt élő emberek, cégek végezhetik el.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy nagyváradi tárgyalásai során a romániai oltási kampányt is érintették. Fontosnak tartotta, hogy Székelyföldön, és a magyarok által lakott más vidékeken erősödjön az oltási kedv. Fontosnak tartotta, hogy a járvány miatti egyéves szünet után újrainduljon a két ország közötti turizmus, ehhez azonban az is kell, hogy minél többen minél hamarabb megkapják a koronavírus elleni védőoltást.

Soltész Miklós arra is kitért nyilatkozatában, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányzati szerepvállalása elősegíti az erdélyi magyarok mindennapos gondjainak az orvoslását, de emellett a román-magyar viszony évtizedek óta vágyott javítására is lehetőséget nyújt. Megjegyezte: jó például szolgál az a mód, ahogy Magyarország Szerbiával, Szlovákiával, Horvátországgal és Szlovéniával erősítette a kapcsolatait.

A nagyváradi megbeszélésről szóló RMDSZ-közlemény Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érseket idézte, aki a történelmi magyar egyházak vezetőinek nevében mondott köszönetet a támogatásért. Az érsek kifejezte: érzik azt, hogy mind Romániában, mind pedig Magyarországon a választott vezetők a járványhelyzet nehéz időszakában is komoly támaszai az egyházaknak, a családoknak.

Tánczos Barna miniszter örömét fejezte ki, hogy az óvoda- és bölcsődeépítési, gazdaságfejlesztési programokon, valamint a sportot és a kultúrát támogató programokon túl újabb területen érkezik segítség a magyar kormánytól. Hozzátette: az RMDSZ az elkövetkező időszakban is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni kívánja a történelmi magyar egyházak intézményes megerősödését, javaik védelmét – mondta el.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Mónus Márton

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Az országban minden rohad lefelé. Az Unióban már csak Bulgária van mögöttünk. És a maffia a külhoni szavazatokért külföldön újít fel templomokat.
Mi is hülyék vagyunk, hogy ezt hagyjuk.
Eltelt 31 év a gengszterváltás óta. Azóta mindig mindent megmagyaráztak a politikusaink, de az ország csak folyamatosan csúszik lefelé.
31 év - egy emberöltő. Meddig hagyjuk, hogy hülyének nézzenek minket?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@verőce21: Rég nem titok, hogy buta vagy. Így nem is várja senki, hogy megvédd a saját butaságaidat :)
Jó hétvégét!
Aki Én
@ómió: Nálatok a milliárdos közpénzrablás a nemzetpolitika?
Gyanús is volt.
verőce21
@Aki Én: "Rég nem titok, hogy buta vagy. Így nem is várja senki, hogy megvédd a saját butaságaidat :)"
ómió
@Aki Én: A milliárdos közpénzrablást ti, efftársak végeztétek még a 90-es években, amikor több, mint 10000 milliárdnyi "társadalmi tulajdon tűnt el", miközben a bolsevik milliárdos efftársak - köztük Böszme vezéreddel - "hosszú,tömött sorban masíroztak elő a szőnyeg alól"! De, látom, agy nélkül nálad csak ez nem volt "gyanús"!
Justito
Mi is van avval a nevenics templommal,amire Belosruszba vitt ki viktor 800 millát? Hang nincs róla...A lóvé zsebbe ment???
Justito
@ómió: Éltél te már akkor egyáltalán? Ha igen,tudhatnád,akkor magasan jobb életszínvonal volt itt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.