A magyar állam 3,332 milliárd forintos támogatásával újulhat meg 262 erdélyi, partiumi és bánsági templom – nyilatkozta az MTI-nek Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, miután csütörtökön Nagyváradon a romániai történelmi magyar egyházak vezetőivel és erdélyi magyar politikai vezetőkkel tárgyalt.

262 határon túli templomot újít fel a magyar kormány az adófizetők pénzéből

Soltész Miklós elmondta: a magyar kormány templomfelújítási programja keretében összesen közel 26 milliárd forintból 1800 templomot újítanak fel. Ezek közül 400 Magyarország határain kívül, 262 pedig Romániában van.

Az államtitkár elmondta, a gyülekezetek legfeljebb 15 millió forintos támogatásra pályázhattak, és a kormány csak a hiányos dokumentációjú pályázatokat nem támogatta. Hozzátette: a támogatás korábban elkezdett munkálatok folytatására, befejezésére is fordítható, és az egyházaknak lehetőségük van arra, hogy más forrásokból is kiegészítsék az elnyert összeget.

Soltész Miklós úgy vélte: a program a hitélet és a szakrális tér megújítása mellett a romániai gazdaság járvány utáni újraindítását is szolgálja, hiszen a felújítási munkálatokat itt élő emberek, cégek végezhetik el.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy nagyváradi tárgyalásai során a romániai oltási kampányt is érintették. Fontosnak tartotta, hogy Székelyföldön, és a magyarok által lakott más vidékeken erősödjön az oltási kedv. Fontosnak tartotta, hogy a járvány miatti egyéves szünet után újrainduljon a két ország közötti turizmus, ehhez azonban az is kell, hogy minél többen minél hamarabb megkapják a koronavírus elleni védőoltást.

Soltész Miklós arra is kitért nyilatkozatában, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányzati szerepvállalása elősegíti az erdélyi magyarok mindennapos gondjainak az orvoslását, de emellett a román-magyar viszony évtizedek óta vágyott javítására is lehetőséget nyújt. Megjegyezte: jó például szolgál az a mód, ahogy Magyarország Szerbiával, Szlovákiával, Horvátországgal és Szlovéniával erősítette a kapcsolatait.

A nagyváradi megbeszélésről szóló RMDSZ-közlemény Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érseket idézte, aki a történelmi magyar egyházak vezetőinek nevében mondott köszönetet a támogatásért. Az érsek kifejezte: érzik azt, hogy mind Romániában, mind pedig Magyarországon a választott vezetők a járványhelyzet nehéz időszakában is komoly támaszai az egyházaknak, a családoknak.

Tánczos Barna miniszter örömét fejezte ki, hogy az óvoda- és bölcsődeépítési, gazdaságfejlesztési programokon, valamint a sportot és a kultúrát támogató programokon túl újabb területen érkezik segítség a magyar kormánytól. Hozzátette: az RMDSZ az elkövetkező időszakban is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni kívánja a történelmi magyar egyházak intézményes megerősödését, javaik védelmét – mondta el.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Mónus Márton

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Az országban minden rohad lefelé. Az Unióban már csak Bulgária van mögöttünk. És a maffia a külhoni szavazatokért külföldön újít fel templomokat.
Mi is hülyék vagyunk, hogy ezt hagyjuk.
Eltelt 31 év a gengszterváltás óta. Azóta mindig mindent megmagyaráztak a politikusaink, de az ország csak folyamatosan csúszik lefelé.
31 év - egy emberöltő. Meddig hagyjuk, hogy hülyének nézzenek minket?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
le kell őket...a többit mindenki képzelje hozzá!
Qqberci
A pártházak mikor kerülnek sorra?...
Béla333
Az országban minden rohad lefelé. Az Unióban már csak Bulgária van mögöttünk. És a maffia a külhoni szavazatokért külföldön újít fel templomokat.
Mi is hülyék vagyunk, hogy ezt hagyjuk.
Eltelt 31 év a gengszterváltás óta. Azóta mindig mindent megmagyaráztak a politikusaink, de az ország csak folyamatosan csúszik lefelé.
31 év - egy emberöltő. Meddig hagyjuk, hogy hülyének nézzenek minket?
human
És melyik cég fogja a felújításokat végezni? Csak nem Mészárosé vagy valamelyik érdekeltsége? Mert ha igen, akkor pusztán a közpénz átjátszásáról van szó. Persze, a templomok is fel lesznek újítva csak háromszoros áron.
Aki Én
A qrva anyjukat. Még a hazait se!
Térdre csuhások! orbán elé.
csipetke
Hát persze.Olyan qrvajól áll az ország,hogy itt már nincs mire költeni. Mostmár biztos,hogy ez a kormány egytől egyig elmebetegekből áll. A pénzek nagyrészét ellopják,másrészét stadionokra,és tökfelesleges,a magyar adófizetőknek teljesen érdektelen beruházásokra szarják el.Azért vagyunk az uniós országok közt az utolsó előtti helyen,mert egy baromira dilettáns,hozzá nem értő kormány garázdálkodik a nyakunkon.Erről kéne népszavazás,legalább online,hogy akarjuk-e,hogy orbán úgy költse az adófizetők pénzét,mintha a sajátja lenne?Szórja,mint a bolond a lisztet,mindenféle kontroll nélkül
CsipkeRózsa
Mi közünk a határon túli templomok állapotához, miért a mi pénzünkből kell ezeket a templomokat felújítanunk?

Persze senki nem ellenőrzi mire mennyi pénz megy kampányra, zsebpénzre, épületek rendbe hozására. Szabad rablás, tőlünk.
csak úgy....
szegény orbán,ti már akkor is lázadoztok ha nem stadiont akar építettni!?:)
majd ha kész lesz a funda,ott majd kifundálják ,hogy ideológiailag hol tévedtetek el a fidesztöl és mi lesz a következménye !
ágimami
A jó q... a anyját, aki ez kitalálta és kivitelezi!!! Ez most a legfontosabb???
Itthon minden a béka s...ge alatt, de mi az adófizetők pénzén jótékonykodunk!!!
Nekünk ki a bánatos atyaúristen segít is valamit???
@Horizont: Én is nagyon várom, hogy jövőre véget érjen ez az őrület!!!
vitriol
Ehhez már elmeorvosi vizsgálat szükséges, de nem maradhat ki a 133 bátor zombi sem!
Csizmás Kond
...próbáljátok meg lassabban olvasni...
" a magyar kormány templomfelújítási programja keretében összesen közel 26 milliárd forintból 1800 templomot újítanak fel. Ezek közül 400 Magyarország határain kívül, 262 pedig Romániában van."
Clavigo
@Csizmás Kond: Pont leszarom a templomfelújítási programot,,,bárhol is is van. Mi közöm hozzá ?
Emmersson71
@Csizmás Kond: És ez épp 400 templommal több, amire szórják a lóvét!
Egyébként is, talán nem a templomok vannak a fontossági sorrendben most aktuálisan támogatandók! Akkor sem, ha hazaiak.
kereső
Nagyon "demagóg" leszek! Hány műtétre váró magyarországi magyar állampolgár tesztjét lehetne megcsinálni a műtét előtt ebből a 3, 332 milliárd forintból. Mindazokét akik eddig itt robotoltak, húzták az igát és fizették az adókat, járulékokat!!
Tovább megyek. Hány gyermeknek a gyógyitását fedezné ez az összeg, akiknek a gyógyitására orbán kormánya nem ad pénzt- a TB nem nem támogatja- mert drága!! Ezeknek a gyermekeknek a szülei magyarországi magyar állampolgárok, akik dolgozna, adót járulékot fizetnek.

Aki ehhez a nevét adja- és elárulja azokat, akiknek köszönheti a székét, a satllumát, a jó fizetését, az nem egyéb mint egy riherongy ember.(szabású)
kereső
Ezek nem mások, mint orbán qrvái, himringyói.
Csizmás Kond
@Clavigo: ...és miből gondoltad, hogy ezt épp velem kell megosztanod ?..vagy ha mégis akkor a szaron kívül nem kéne valamit még hozzáírni ?
Nessy
@kereső: Valamikor hívek adományából újították fel templomokat. Arról nem beszélve, mennyi milliárdot kap évente az egyház. Itthon meg egyre rom!K minden, Orbán agymacskáit, urizálast hitel felvételét kivéve.
Csizmás Kond
@Emmersson71: ...ez ismét nem a mi dolgunk eldönteni. Ami meg a felújításokat illeti, szerintem a határontúli magyar kultúra megőrzése épp olyan fontos mint a hazai
Csizmás Kond
@Nessy: Most más istenjárás van. Ma a templom nemcsak vallási imahely hanem állami műkincs is amiből elég szép haszonra tesz szert az állambácsi.
csak úgy....
@Csizmás Kond: te ökör,senki sem ellenezné a történelmi emlékek karbantartását .tatarozását de ! az állítólagos magyar kormány elsödleges föladata az,hogy a magyarok otthon .hogy élnek és ha már faxán ,jólétben...,akkor jöhet a többi ! a külhoni stadionizmus ,szerinted a magyar kultúra megörzése miatt volt? neked mi az amit te magadtól el bírsz dönteni?
Csizmás Kond
@csak úgy...: Na idefigyel migráncslószar, az ökör az aki téged csinált és végül elüzött ...és ha már kicsángáltál akkor ne koldulj folyton itthonról...és nem érdekel hogy mennyire akarsz te valakivel beszélgetni én itt ismét veled befejeztem mert sokadjára kiderült hogy kutyából csak kutyaszar lesz...takonypóc.
Maxipocak
Elmentek ti a mocskos hazaáruló qrvaanyátokba. De az is, aki rájuk szavaz és a szekerüket tolja.
gina
OV zsiros muzsikus meg vizfejű Szijjártó legujabb játéka, elmebeteg mind, az eü a béka feneke alatt minden rohad, iskolák, a szegénység mélyponton és ők ajándékoznak, komolyan ennyire mocskos és sötét elmebeteg kormánya soha nem volt ennek az államnak, ELÉG VOLT PATKÁNYOK
verőce21
Ez nem a határon túli szavazók kegyeiért megy...!

Kicsit elszámolta magát aki azt hiszi! Mert az összes határontúli szavazat, (Erdély, Kárpátalja, Vajdaság stb.) max kettő mandátumot hozna a fidesznek. Nem ők fogják biztosítani a fidesz hatalomban maradását.
gina
@Csizmás Kond: Te elmebeteg vagy, mint a hülye gazdád IDIÓTA , te nem vagy magyar hanem egy szar mocskos hazaáruló szemét
gina
@Csizmás Kond: Ilyeneket az első fára kellene felkötni mint te ,,hazaáruló moslék menj vissza a szöröstalpú elődjeiidhez, honnan szalasztottak???
csak úgy....
@Csizmás Kond: nem tetszik a fideszes határon túli cirminek a valóság? :) oszt ki nem szarja le?
szaboria1
Ez nem más mint hazugsággal tüntetik el a pénzt. Hol van az leírva mely templomokat fogják így felújítani?
Csak egy érdekesség míg itthon egy olyan betegnek aki önmagát nem tudja ellátni annak a Törvényszéknél kell fellebbezni mert a kormányhivatal szerint nem jár a fogyatékossági támogatás. Holott a szakorvosi vizsgálat is azt írta le gondozásra szorul önmagát nem tudja ellátni.
EZ MA MAGYARORSZÁG ORBÁN SZERINT!!!
kulabombaafityiszre
A határon túli kormányok köszönik,hogy a magyar bolondistók törpemalac megoldja nekik ezt a felújítási kérdést.
Csizmás Kond
@verőce21: Eddig sem az a százezres külföldi szavazat hozta helyzetbe a fideszt,
Aki Én
@verőce21: @Csizmás Kond: Azt sem feltételezem, hogy ezekből a külföldre mutyizott, ellenőrizhetetlen közpénz százmilliárdokból visszaosztanának. Á, dehogy. A fidesz nem olyan. Főleg nem.
Miért is jó ez nekünk, magyar adófizetőknek?
@Csizmás Kond: Te mennyire lassan olvastad, hogy láttál benne pozitívumot? Vagy miután te nem vagy magyar adófizető, qrvára nem is érdekel? Miért is szólsz bele a mi közvagyonunk sorsába? Nem érzed minimum etikátlannak?
Aki Én
@Csizmás Kond: @verőce21: De akiket a kinti leszavazás után tömegesen ideutaztatnak és itt is leszavaznak, az már igenis beleszól. Arról nem is beszélve, hogy ez a hazaárulás már bűncselekmény.
verőce21
@Aki Én: Neked túl sok eszed van ahhoz Feri, hogy a műproblémáidat megértsd..
Csizmás Kond
@Aki Én: Ellentétben veled csak olyannal állok szóba (most kimondottan azért teszek kivételt, hogy mégegyszer figyelmeztesselek) akivel úgy érzem művelten lehet tárgyalni.
Másodszor, én soha senkitől nem kértem számon és nem is fogom hogy a befizetett adómat a boltban az árúért adott pénzemet vagy mármilyen más tőlem kapott pénzt az akinek adtam mire költi mert az a továbbiakban kimondottan az ő dolga...szóval nagyonbuta aki ilyen marhaságokon pszichézik.
Nem tudom ki adott a kezedbe internetet de elmagyarázhatta volna hogy az magyarul világhálót jelent, és hogy te a nagyoncsokevényes felfogásoddal fel tudd fogni azt jelenti hogy mindenütt a világon egyformán használható látható nyelvekre lefordítható és per pillanat megjelenő, szóval ez nem a te, ti közvagyontárgyatok. A hírt és annak kommentálása szintén közfelhasználható abba csak a lapszolgáltató szolhat bele nem a hozzád hasomló kis szarbogyók, te is ugyanolyan felhasználó vagy mint én vagy bármely kis kínai vagy más a világ bármely részéről. Az adópolitikába pedig nem kommentel szólnak bele hanem minden államnak megvan a maga törvényhozása és azok határozbak, szóval az ilyen negatív jellel értékelhető agyatlanságot, hogy a fórumozó beleszól valaki dolgába csak azok képesek írni akik mindezek felsorolását amit leírtam soha nem hallották...szóval nagyonbutavalaki lehetsz mégha írni tudsz is...és bár a betegségedből adódóan nem tudod megállni, hogy ne válaszolj azért próbáld korlátozni magad amennyire tudod ( és szedd a gyógyszered mert az segít leküzdened az ilyen kényszermániáidat és azt se feledd hogy az is az adófizetők pénzéből készül) mert jó sokáig úgy sem fogsz tőlem választ kapni...na pá.
Gazella
@Csizmás Kond: ez igaz te agyatlan.. az vagta nyeregbe a narancsot, hogy a szavazatszmlalot siman manipulaltak
Csizmás Kond
@gina: mi a baj vagina, ismét folyásod van ?
Gazella
@Csizmás Kond: azt elfelejtettem osa firkantani, hogy a te deagalatos narancs barataid manipulaltak a szavazatokat.
Gazella
Ez a legjobb penzmosas a zsirhaj penztarcajaba gyulik a 3333 milla
Csizmás Kond
@Gazella: ...hogy kinek mennyire képes a felfogása az nagyon befolyásolja az értelmét...és ez meglátszik minden okoskodásán.
Azt sem tudod hogyan működik a szavazatszámlálás de mégis meg akarod magyarázni...
Aki Én
@Csizmás Kond: Elég hosszasan bizonygatod, hogy semmit meg nem értettél.
ómió
Nemzetpolitika. De efftársilag ez nyilván érthetetlen.
Aki Én
@verőce21: Rég nem titok, hogy buta vagy. Így nem is várja senki, hogy megvédd a saját butaságaidat :)
Jó hétvégét!
Aki Én
@ómió: Nálatok a milliárdos közpénzrablás a nemzetpolitika?
Gyanús is volt.
verőce21
@Aki Én: "Rég nem titok, hogy buta vagy. Így nem is várja senki, hogy megvédd a saját butaságaidat :)"
ómió
@Aki Én: A milliárdos közpénzrablást ti, efftársak végeztétek még a 90-es években, amikor több, mint 10000 milliárdnyi "társadalmi tulajdon tűnt el", miközben a bolsevik milliárdos efftársak - köztük Böszme vezéreddel - "hosszú,tömött sorban masíroztak elő a szőnyeg alól"! De, látom, agy nélkül nálad csak ez nem volt "gyanús"!
Justito
Mi is van avval a nevenics templommal,amire Belosruszba vitt ki viktor 800 millát? Hang nincs róla...A lóvé zsebbe ment???
Justito
@ómió: Éltél te már akkor egyáltalán? Ha igen,tudhatnád,akkor magasan jobb életszínvonal volt itt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.