A Népszava számolt be a Publicus legújabb felméréséből, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a budapestiek nem támogatják a kínai egyetem felépülését.

Publicus: a budapestiek többsége nem kér a Fudan egyetemből, sőt még a jobboldalt is megosztja a kérdés
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A felmérésben megkérdezettek 91 százaléka hallott már a Fudan egyetem körüli csatározásokról, és csak alig ötödük gondolja azt, hogy ez Magyarország számára előnyös lenne – derül ki a Publicus Intézet Népszava megrendelésére készített áprilisi közvélemény-kutatásából. Még érdekesebb az eredmény annak fényében, hogy mindezt még az előtt válaszolták a megkérdezettek, hogy Palkovics László innovációs miniszter, a Fudan Egyetem megvalósításáért felelős kormánybiztosi minőségében benyújtotta volna azt a két törvényjavaslatát, amellyel a Diákváros legértékesebb Duna-parti területeit átadná a kínai egyetemnek.

Szokatlan módon a beruházás megítélése még a Fidesz-szavazók körében sem egységes. Noha a kormánypárti tömb jobbára egységesen ítéli meg és támogatja a kabinet terveit, ezúttal a Fidesz híveinek „csak” 62 százaléka gondolja azt, hogy a kínai egyetemnyitás Magyarország számára előnyösebb. Az ellenzéki szavazók 92 százaléka szerint Kína nyer az üzleten.

A felmérésben egyébként külön is rákérdeztek a kínai hitelre és a kínai vállalatok bevonására. A válaszokból kiderült, ez a kérdés még a Fidesz szavazókat is erősen megosztja: így már csak 48 százalék vélekedik úgy, hogy Magyarország jól jár ezzel a projekttel. Az ellenzékiek 95 százaléka szerint ez nem kérdés: az ügylet elsősorban Kínának előnyös. A kollégiumi férőhelyek elvétele végképp szétzilálja a Fudan támogatottságát. Arra a kérdésre ugyanis, hogy a magyar egyetemi hallgatóknak jutányos lakhatást biztosító Diákváros vagy a kínai egyetemváros épüljön-e fel a IX. kerületben, még a fideszesek 47 százaléka is a kollégiumokra szavazott.

Ezzel együtt is kevesen bíznak abban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester meg tudja akadályozni, hogy a Diákváros helyére más épüljön. 

Forrás: Népszava.hu
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A főpróba a manyup lenyúlása volt. Miután nem borult lángba az ország, onnantól tudták ezek a maffiózók, hogy bármit megtehetnek, a balga nép némán fog asszisztálni. És lőn!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
Nem hiszem, hogy a budapestiek többsége meg tudná ezt ítélni.
Aki Én
@Málna: Márpedig valakinek meg kell.
Málna
@Aki Én: Többek között erre való a kormány.
Aki Én
@Málna: Többek között erre való a népszavazás és a nemzeti konzultáció intézménye. A kormány már bizonyított, ezért szól bele egyre intenzívebben a nép. Ez demokráciában így lenne helyes.
A kormány sem mindenható, mindenhez értő. Sőt, tele van korrupt, hazaáruló suttyókkal.

,,Ez a mi életünk kedves barátaim, nem a kormány biznisze. Ez a mi életünk..."

Ismerős???
Málna
@Aki Én: Jól néznénk ki, ha mindenről népszavazást tartanánk. Erre hatalmaztuk fel a kormányt, amikor rájuk szavaztunk, hogy ilyen volumenű kérdésekben döntsenek, amihez mi nem értünk. De biztos egy Clavigo vagy Csak úgy...kompetensebb a témában.:-)
Aki Én
@Málna: Mindenről? Neked úgy tűnik? De kimondott ilyen butaságot? Megint a buta gondolataidat vetíted másra. Amit lehetett elkaszálta a gyáva gazdád.
A kisebbség nem arra hatalmazta fel orbánt, hogy bármire, bármennyi közpénzt elkölthet önhatalmúlag, öncélúan.
Na, te demokrata. Felőled megszűnhetne a népszavazás intézménye.
orbán közelében már nincsenek hiteles, valós szakemberek, könnyen lehet, hogy említett fórumtársak reálisabbak, mint a hazaáruló tolvajok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.