Filmet forgattak az orosházi COVID-osztályról, az ápolók halálosan fáradtak

Maga az intézmény készítette a felvételt még április 23-án, több ápoló is arról számolt be, hogy mennyire fáradt. Az viszont kiderült, hogy a COVID-osztályon látottak az egyiküket arra ösztönözték, hogy nemcsak ő, de a családja tagjai is regisztráljanak az oltásra.

A 24.hu vette észre, hogy a YouTube-ra felkerült egy 14 perces kisfilm, amelyet az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet töltött fel Orosházi COVID napló címen. 

"Nem bírom magam kipihenni. Ugyanolyan fáradtan ébredek, mint ahogy lefeküdtem" – videón az orosházi COVID-osztály egy műszakja

Fotó: YouTube/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Orosháza

A filmben egy április 23-ai 12 órás műszakot mutatnak be egy diplomás ápoló és az intenzív osztály főorvosa segítségével, a filmben több szakdolgozó és orvos is megszólal, de két beteg is vállalta a nyilatkozást.

Nem bírom már magam kipihenni. Ugyanolyan fáradtan ébredek, mint ahogy lefeküdtem

- mondja egy diplomás nővér a film elején, a szakember a bemutatott műszakban egy közepesen súlyos COVID-betegeket ápoló osztályon dolgozik. 

Patakiné Márkus Eszter aneszteziológiai szakasszisztens, főnővér-helyettes a filmben elmondta, ősszel még nehezebb volt a helyzetük, mert akkor több fiatalt láttak súlyos állapotban. 

Az egyik beteg – aki vállalta a megszólalást, akkor egy hete volt a kórházban – arról beszélt, a betegség első jele a gyengeség volt. A kórházi személyzet munkájáról csak elismerően tudott szólni:

Nagyon toppon vannak, emberfeletti munkát végeznek.

Egy gyógytornász, Karkus Edina elmondta, a koronavírusos betegeknek légzőtornát kell tanítani, mert leginkább a tüdőt támadja meg a vírus, így azokat a területeket lélegeztetik át, ahová nehezebben jut az oxigén.

Király Istvánné Mariann, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály főnővére a felvételen a következőket mondja:

Hat óránként forgatjuk a betegeket és ez olyan megterhelő mind fizikailag – a beöltözött, orverállos felszerelésben – hogy bizony sokszor, amikor kijövünk a 4 órás munkaidő után egy pihenőre 2 óra hosszára, csurom vizesek a nővérek.

Dr. Molnár István, az osztály főorvosa úgy látta,

a másságát a betegállománynak nem is a korosztálybeli különbség képezi, hanem a több szervi elégtelenséget okozó vírusos fertőzés, ami az átlagnál magasabb szintre emeli az elhalálozás gyakoriságát. Ez jelenti számunkra a lelki terhet, és az a nagy számú betegforgalom, amivel eddig nem találkoztunk, a fizikai terhet. A kettő együtt kombinálva hozza elő azt, hogy maga az egészségügyi dolgozó is olyan szinten tud fizikálisan és lelkileg kifáradni és megbetegedni akár, ami eddig nem volt tapasztalható

–tette hozzá.

Az intézmény a videóhoz azt írta, a filmmel azt kívánták bemutatni, hogy kisvárosi kórház csapata hogyan tud megbírkózni a járvánnyal, hogyan veszik fel ellene a harcot, mik a motivációk, amik a rengeteg nehézség ellenére tovább viszi a dolgozókat.

Forrás: 24.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
És már készülhetnek a következő menetre. A ""Nagy Fideszes Nyitás"" majd meghozza eredményét. És a már a szomszédban ittlevő indiai változat még szóba se került. Amit még a szakértők is veszélyesebbnek mondanak az eddigieknél.
csipetke
...és ezek az emberek nincsenek megbecsülve.Legalábbis úgy gondolom,hogy a megbecsülést anyagilag lehetne kifejezni, de amit a kormány csinál a szakdolgozókkal,az mindennek a legalja.
csipetke
@csipetke: A rohadék szerződésükkel,amivel a kollektív szerződés megszűnt, fejenként többtízezer ft-al, lett kevesebb a szakdolgozók fizetése,és sok helyen a kovidosokat ápolóknak járó pótlékot se kapták meg, még a pesti legjobban kiemelt kórházban sem. Kaptak egy emléklapot,amin megköszönik a munkájukat,és beígérték,hogy a 6 hónap kovid-osztályos munkáért 1 havi pótlékot kapnak.Tényleg így akarják megtartani a dolgozókat?Ha jön a negyedik hullám,(márpedig az indiai mutáns már itt van a szomszédokban) itt fogunk felfordulni sorban a kormány idióta egészségpolitikája(?) miatt
Gazella
@namihami: az indiai virus már itt van. Az nem ismeri a vasfüggönyt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.