Megszakításokkal, de lassan egy éve van teljes tilalom a gyülekezésre, a tüntetéseket még járványbiztos formában sem engedi a kormány, ez pedig a független országgyűlési képviselő szerint alkotmányellenes korlátozás.

A 444 számolt be arról az MTI nyomán, hogy Szél Bernadett független országgyűlési képviselő vasárnap jelentette be, hogy ombudsmanhoz fordul, mivel megszakításokkal közel egy éve van teljes tilalom a gyülekezésre Magyarországon, a tüntetésekenek még a járványbiztos formáját sem engedélyezik, sőt szigorúan tiltja a kormány veszélyhelyzeti rendelete.

Ombudsmanhoz fordul Szél Bernadett, mert közel egy éve tilos a gyülekezés Magyarországon

Fotó: Facebook/Szél Bernadett

A képviselő úgy látja, az általános tilalom hosszú ideje alkotmányellenesen korlátozza az embereket az állampolgári jogaik gyakorlásában, ezért kér ombudsmani vizsgálatot és állásfoglalást. 

„Az Alaptörvény szerint alapvető jog más alapvető jog védelmében csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan korlátozható. A megszakításokkal már egy éve tartó, legutóbb november 11-én hatályba lépett általános gyülekezési tilalom minden, még a tiltakozás járványbiztos formáit is szigorúan tiltja, súlyos büntetésekkel sújtva azokat, akik élni kívánnak alapvető állampolgári jogaikkal. Tavasszal a rendőrség a dudálós tiltakozáson 106 ember ellen indított szabálysértési eljárást és 13,6 millió forint pénzbírságot szabott ki első fokon, amit aztán a bíróság eltörölt, a szervezők esetében pedig 100 ezer forintra csökkentett”

- idézi a képviselő által írottakat a 444. 

Szél Bernadett azt is kiemelte, hogy a szabad véleménynyilvánítás és gyülekezés a közügyekben való demokratikus részvétel és a kormányzati döntések befolyásolásának alapvető feltétele. 

A képviselő arra is kitért, hogy mindez olyan időszakban történik, amikor a kormány egymás után hoz olyan törvényeket (egészségügy, vagy a felsőoktatás átalakítása), amelyet széleskörű társadalmi és politikai vitának kellene megelőznie.

Forrás: 444.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
A többezres focimeccs nem veszélyes ?
kereső
De EB mérkőzést 60-70 ezer néző előtt lehet tartani, ugye "kedves" hatalom???
NKF
Jaj,Istenem!Már úgy hiányzott ez a Végbélszél bernike!Mi lesz velünk ha jövőre eltűnik?
Majd elkapálgatnak a Faszházyval egyűtt valahol.
Macskaszem
@NKF: Mit keresel itt majom? Takarodj a prosti srácokra, itt senki nem kíváncsi rád moslékpofájú.
human
@NKF: Van még krumpli a igyekszel, de már csak az aprajából.
CsipkeRózsa
A járványtól függetlenül miért tilos a tüntetés? Az utcája állandóan lezárva, miért?

Engedély hiányában is gyülekezni kellene, ha sokan vannak, még feloszlatni sem tudja a rendőrség.
Eladott Ország
Egyébként nem értem, minek cifrázzák ennyire, miért kell úgy tenni, mintha a jogállamiság útján haladna az ország. Egyszerűbb lenne belevésni az alaptákolmányba a felségsértést, mint jogi tényállást és annak alapján bátran börtönbe lehetne vetni, aki kritizálni meri a nagyurakat. A gyülekezési törvény egyébként is túlszabályozott, lényegében csak a legelőn lehet majd tüntetni, mert ott viszonylag kevés a családi ház, magánlakás és még ennél is kevesebb kormánytag lakik arrafelé. Villamos is ritkán jár ott, tehát minden adott a nyugalmas tüntetéshez. Persze csak akkor, ha a rendezvény nem gátolja a tehenek legelési-, emésztési- és tejtermelési jogát, mert abban az esetben ott sem lehet hőbörögni.
Csizmás Kond
...már nagyon hiányozhat neki az utcai randalírozás...
Lepényleső
...és még nagyon sokáig így marad,amíg csak legel a birkahad?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.