A Publicus Intézet április végi felméréséből az derült ki, hogy magyar lakosság negyedének érezhetően rosszabb lett az anyagi helyzete a járvány hazai megjelenése óta. Az ország legnagyobb problémájának egyre többen az egészségügy helyzetét tartják.

A Népszava a Publicus Intézet felmérése nyomán arról számolt be, hogy a járványt rendesen megszenvedte a lakosság itthon, negyedük anyagi helyzete érezhetően rosszabbra fordult, 12 százalékuk baráti, családi vagy banki kölcsönre szorult. (A felmérést a Publicus a Népszava felkérésére végezte április végén, több mint ezerfős mintán.)

Felmérés: a lakosság negyede kényszerül kevesebb pénzből élni a járvány hazai megjelenése óta

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a járvány anyagi gondokkal járt együtt, a koronavírus magyarországi megjelenése óta a megkérdezettek negyede kevesebb pénzből kénytelen megélni, 8 százalékuknak pedig sokkal kisebb lett a bevétele. De a Publicus felmérésének eredményei még így is jobb helyzetet mutatnak, mint a pár héttel korábban a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung közös kutatása: ott az az eredmény született, hogy tízből négy magyar – főként az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező, egyébként is nehezebb helyzetben lévő – úgy érzi, az utóbbi egy évben romlott háztartása anyagi helyzete.

A Publicus felmérése szerint – írja a Népszava – a kormánypárti szavazók kevésbé érzékelnek anyagi romlást, az ellenzéki összefogást támogatók körében viszont 50 százalék fölött van a rosszabbul élők aránya. A legkisebb változásról a nyugdíjasok érzékelték, leginkább a 45 év fölötti aktív korosztály keresete csökkent a kutatás szerint.

Azon kérdésre, hogy "mi okozza pénzügyi helyzetének rosszabbra fodulását", a válaszadók 65 százaléka a magas inflációt nevezte meg, különösen az élelmiszerárak emelkedését érezte meg a lakosság. 

A megkérdezettek 17 százaléka azt felelte, hogy a járvány hazai megjelenése óta nem működik a munkahelye, kevesebb fizetést kap, vagy egyáltalán nem jut keresethez, 8 százalék maga, 15 százaléknak pedig valamelyik családtagja veszítette el munkáját.

A felmérés szerint a vírus vagy más betegség miatt 16 százaléknak csökkentek a bevételei és 5 százalék azok aránya, akik azért kerestek kevesebbet, mert az utóbbi hónapokban otthon kellett maradniuk a gyerekekkel az iskolai, óvodai és bölcsődei szünetek ideje alatt.

Az érintettek 12 százaléka kért családi, baráti vagy hitelintézeti segítséget a romló anyagi helyzete miatt. A felmérés szerint a nők sokkal kevésbé szégyellték helyzetüket, mint a férfiak, háromszor annyian vontak be másokat is a helyzet megoldása érdekében.

Pénzt a megélhetési gondokkal küzdők ötöde kért kölcsön, a többség inkább a mindennapi élet megszervezésében kért segítséget a cikk szerint. Szából hatan a magas kamatozású gyorshitelekben látták inkább a segítséget, a hitelmoratóriummal a megkérdezettek 5 százaléka élt, ráadásul a nagy részük ma már ezt nem tartja jó döntésnek. Ötödük szerint nem érte meg élni a hitelmoratóriummal, a nyugdíjasoknál kétharmad az aránya az elégedetleneknek. Valamivel kevesebb azok aránya, akik szerint ugyan nem járnak jól a moratóriummal, de amikor baj volt, jól jött ez a fajta segítség.

A Publicus felméréséből az is kiderült, hogy a járvány után a lakosság 62 százaléka szerint az eészségüggyel van a legnagyobb probléma. A Publicus 2017-es felmérésénél még csak 13 százalék gondolta így, akkor a migráció és az elszegényedés is nagyobb problémának tűnt a Népszava cikke szerint. Tavaly év végén már 61 százalék volt az egészségüggyel elégedetlenek aránya, ez romlott tovább az előző hónapokban. A problémalista elején a korrupció és a megélhetési gondok állnak, immár több éve.

Forrás: nepszava.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
De "sokoldalú" ez a vírus! Ehhez még Böszmeféle fizu- meg nyugdíjlenyulás se kellett?
Macskaszem
@ómió: Böszme féle nem, ehhez Orbángeci féle lenyúlás kellett.
Senkinek nem adott semmilyen segítséget, illetve némi aprót, vagy kölcsönt kaphattak a csórók. Az uniós ingyen milliárdokkal az oligarcháit tömködte, haszontalan lélegeztető ócskavasakat vett, senkinek se kellő mutyivakcinákra költött. Nem beszélve Semmilyenzsóti kiállítására, agymosó templomokra, semmirekellő focistákra, meg sok egyéb értelmetlen f@szságra. És mindezt a vírusra fogta, rohadna meg ott ahol van.
ómió
@Macskaszem: És mit nyult le tőled a Zorbán", bolsiék "okoskája"!? Hanyadik havi fizudat, vagy netán nyugdíjadat? Hazudj már ide valamit! Senkinek nem adott semmilyen segítséget? Nem baj, hogy a mai családtámogatások összege háromszorosa a 2010-esnek? Munkáltatók csődelleni támogatása, munkahelymegtartó támogatások százezrek munkahelyeit mentették meg! Hazudd már le őket, hogy erősítsd az efftársi egódat! Uniós ingyen milliárdok? Rosszat álmodtál, vagy csak az agydonorod késik? Haszontalan lélegeztető ócskavasakat meg akkor lenne "igazi zsúrfiui" emlegetned, ha mondjuk anyádat lélegeztetné valamelyik, avagy "mutyivakcinát" meg, ha annak hiányában halt volna meg valakid! Efftársi vadászati kiállításra meg agymosó foximaxi kurzusokra pedig várjál a következő efftársi "kormányzásig", tudod, amelyik majd - ahogy az előzőek - "kivív" nekünk további 50 év lemaradást a "rothadó kapitalizmus" mögött! Hogy rohadnátok meg mind, egytől egyig!
sokanvagyunk
Gondolkodok én is azon, céget váltok és felmondom több mint 15 éves jogviszonyomat a nyugdíjintézet 2,8-3 százalékos gyatra emelései miatt. :)
szaboria1
@Horizont: A lakáj média csak akkor engedi a cikkeit elolvasni ha az adatainkat kezelhetik.
A kérdésedre a dugi pénzt.
simmering73
Nem a járvány óta, hanem 11 év óta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.