Az LMP volt elnöke szerint eléggé hipokrita hozzáállás a nyelvtudása miatt támadni Karácsonyt, mivel Orbán és Szijjártó is hivatalos tolmácsokkal megy külföldre tárgyalni.

A Telex kérdezte meg Schiffer András volt országgyűlési képviselőt, az LMP első vezetőjét, jelenlegi ügyvédet egy Karácsony Gergelyről készülő portrévideójuk kapcsán, hogy akkor most fontos-e a nyelvtudás, vagy sem. 

Schiffer András is megszólalt Karácsony nyelvtudása miatt: "rendkívül hazug és hipokrita az egész kampány"

Karácsony Gergely és Schiffer András a bíróságon tavaly december elsején. Schiffer Karácsonyt képviselte ügyvédként a főpolgármester és Tiborcz István közti perben

Fotó: Facebook/Schiffer András

Schiffer – aki már nem politikus, de politikai kérdésekben rendre megszólal – szerint nem fontos kompetencia, hogy egy miniszterelnök tudjon angolul. Az ügyvéd szerint az is jó volt, hogy maga Karácsony jelezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszélt angolja jobb, mint az övé, mert így elébement a kormánymédia támadásának.

Schiffer András a Telexnek úgy vélekedett, sehol sincs előírva, hogy 

csak felső-középosztálybeli arcok versenyezhetnek a főhatalomért egy országban.

Szerinte az az elvárás, hogy ha valaki főhatalomban van, az tudjon legalább egy idegen nyelvet, az azt üzeni, hogy aki ma Magyarországon nem része a felső-középosztálynak, az ne is pályázzon közhatalomra – ez pedig őt "baloldaliként" ez mélységesen felháborítja.

Mindenki pontosan tudja, hogy aki nem felső-középosztálybeli családba született, vagy nem keverte be magát a felső-középosztályba – klasszikust idézve– a szerencsének, a jó Istennek és Orbán Viktornak köszönhetően, annak nem biztos, hogy megvan a lehetősége arra, hogy rendes nyelvtudással vértezze fel magát

- fogalmazott a volt LMP-s a lapnak, szerinte érdemes megnézni az egyetemek nyelvoktatásának minőségét is.

Schiffer András szerint 

rendkívül hazug és hipokrita az egész kampány,

mert mindenki pontosan tudja, hogy Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter is bármilyen szinten tudnak angolul, hivatalos tárgyalásokra tolmáccsal mennek.

Márpedig miniszterelnökként az az igazi feladata valakinek, hogy lebonyolítsa a hivatalos tárgyalásokat, és ez akár elektronikus eszközön keresztül, akár élőben történik, mindig van ott tolmács. Azért, hogy nehogy véletlenül félreértéseken múljanak diplomáciai kapcsolatok

– magyarázta.

Schiffer András a lapnak elmondta, a nyelvtudás körüli kampány

hitvány és képmutató,

és a lényegi dolgokról tereli el a figyelmet. Szerinte sok minden miatt meg lehet kérdőjelezni a főpolgármester kompetenciáit, de a nyelvtudása nem tartozik ezek közé.

Forrás: telex.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
A nyelvtudás pótolható,de ahol orbán tart,(kapzsi,pökhendi,arrogáns,lopás mesterfokon,és még lehetne sorolni a negatív tulajdonságokat) azt már nem lehet visszafordítani. Egyébként a Rigó utcai akcentus orbánnak még jön,nem egyszer mosolyogták meg az ilyen-olyan tárgyalásokon. Úgyhogy nem kéne ezen rugózni
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@rokker33: Megnyugszol,ha megszólal angolul?Szerintem neked elveid vannak,azzal meg nem érdemes vitatkozni!
percsi
@rokker33: Karácsony TUD társalgási szinten angolul beszélni. Én a többi miniszterre is kíváncsi lennék, vajon tudnak-e társalgási szinten angolul beszélni. Azt tudom, hogy a NAV valamikori feje NEM tud!
teuton57
@rokker33: 1. Mifele "elvarasrol" beszelsz? A TE elvarasod??? TE hany nyelvet beszelsz? Ja, csak magyarul okoskodsz... Törvenyben nincs kikötve a nyelvtudas, es akkor soroljad azokat a minisztereket es allamtitkarokat, akik meg a magyart is csak törik! Soroljam en, kezdjük mondjuk Kupaklalaval! "tuszi-huszi"...
Egyebkent pedig megnezheted videon hogyan makog orban Brüsszelben az ujsagiroknak! Tele hibaval, ertelmetlen szavakkal-fogalmazassal, felcsuti tajszolasban! A tolmacs ott all mellette, de nem mer megszolalni, mert a fönök kirugna. En 48 evvel ezelött tanultam 1 evet angolt, de ezt a makogast en is elö tudtam volna adni, azzal kezdve, hogy "plíííz". Egyebkent pedig Orban es az 55 feletti korosztaly a fidesz-vezetöknel (FIATAL demoktatak, röhej!) evekig tanult oroszt, melyik beszeli is???
Talalj mas gumicsontot, amit sokaig lehet ragogatni!
kokopelli
Igazi magyar felfogás!Szüleim mesélték,hogy az egykori nyelvpótlékkal azok nyertek nagyot,akik a SzÚ-ban
tanultak,függetlenül attól,hogy használták az oroszt vagy nem!Engem a munkaadóm felvett Bajorországban
azzal a mondással:"Majd megtanulja a németet,ha "vízbe dobom őt!" (arról nem is beszélve,hogy a frank vagy
a schwáb bajor dialektusát a legmagasabb nyelvizsgával is csak törhettem volna!.,de inkább csak össze!
kissé felnőttem
@rokker33: majd felébredsz! csak egy kérdésem hány nyelven beszélsz? se nem kötelező se nem elvárás van hivatalos tolmács ma ez csak egyéni felfogás dolga és a másikat megszólni meg Olvasd el mit ir erről Siffer András jogász .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.