Az LMP volt elnöke szerint eléggé hipokrita hozzáállás a nyelvtudása miatt támadni Karácsonyt, mivel Orbán és Szijjártó is hivatalos tolmácsokkal megy külföldre tárgyalni.

A Telex kérdezte meg Schiffer András volt országgyűlési képviselőt, az LMP első vezetőjét, jelenlegi ügyvédet egy Karácsony Gergelyről készülő portrévideójuk kapcsán, hogy akkor most fontos-e a nyelvtudás, vagy sem. 

Schiffer András is megszólalt Karácsony nyelvtudása miatt: "rendkívül hazug és hipokrita az egész kampány"

Karácsony Gergely és Schiffer András a bíróságon tavaly december elsején. Schiffer Karácsonyt képviselte ügyvédként a főpolgármester és Tiborcz István közti perben

Fotó: Facebook/Schiffer András

Schiffer – aki már nem politikus, de politikai kérdésekben rendre megszólal – szerint nem fontos kompetencia, hogy egy miniszterelnök tudjon angolul. Az ügyvéd szerint az is jó volt, hogy maga Karácsony jelezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszélt angolja jobb, mint az övé, mert így elébement a kormánymédia támadásának.

Schiffer András a Telexnek úgy vélekedett, sehol sincs előírva, hogy 

csak felső-középosztálybeli arcok versenyezhetnek a főhatalomért egy országban.

Szerinte az az elvárás, hogy ha valaki főhatalomban van, az tudjon legalább egy idegen nyelvet, az azt üzeni, hogy aki ma Magyarországon nem része a felső-középosztálynak, az ne is pályázzon közhatalomra – ez pedig őt "baloldaliként" ez mélységesen felháborítja.

Mindenki pontosan tudja, hogy aki nem felső-középosztálybeli családba született, vagy nem keverte be magát a felső-középosztályba – klasszikust idézve– a szerencsének, a jó Istennek és Orbán Viktornak köszönhetően, annak nem biztos, hogy megvan a lehetősége arra, hogy rendes nyelvtudással vértezze fel magát

- fogalmazott a volt LMP-s a lapnak, szerinte érdemes megnézni az egyetemek nyelvoktatásának minőségét is.

Schiffer András szerint 

rendkívül hazug és hipokrita az egész kampány,

mert mindenki pontosan tudja, hogy Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter is bármilyen szinten tudnak angolul, hivatalos tárgyalásokra tolmáccsal mennek.

Márpedig miniszterelnökként az az igazi feladata valakinek, hogy lebonyolítsa a hivatalos tárgyalásokat, és ez akár elektronikus eszközön keresztül, akár élőben történik, mindig van ott tolmács. Azért, hogy nehogy véletlenül félreértéseken múljanak diplomáciai kapcsolatok

– magyarázta.

Schiffer András a lapnak elmondta, a nyelvtudás körüli kampány

hitvány és képmutató,

és a lényegi dolgokról tereli el a figyelmet. Szerinte sok minden miatt meg lehet kérdőjelezni a főpolgármester kompetenciáit, de a nyelvtudása nem tartozik ezek közé.

Forrás: telex.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
Schiffer utóbbi idők első értelmes szösszenete:
..
Márpedig miniszterelnökként az az igazi feladata valakinek, hogy lebonyolítsa a hivatalos tárgyalásokat, és ez akár elektronikus eszközön keresztül, akár élőben történik, mindig van ott tolmács.
..
100x beírtam ezt.
Azt meg végkép nem értem az ellenzék vagy Karácsony részéről, miért is nem mondták: szart ér az angollal,
HIVATALOS ÁLLAMILAG NYÍLVÁNTARTOTT TOLMÁCCSAL MEHETNEK ÁLLAMI VEZETŐK TÁRGYALNI!
..
mAGÁN AZ Más.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
sgl
Schiffer utóbbi idők első értelmes szösszenete:
..
Márpedig miniszterelnökként az az igazi feladata valakinek, hogy lebonyolítsa a hivatalos tárgyalásokat, és ez akár elektronikus eszközön keresztül, akár élőben történik, mindig van ott tolmács.
..
100x beírtam ezt.
Azt meg végkép nem értem az ellenzék vagy Karácsony részéről, miért is nem mondták: szart ér az angollal,
HIVATALOS ÁLLAMILAG NYÍLVÁNTARTOTT TOLMÁCCSAL MEHETNEK ÁLLAMI VEZETŐK TÁRGYALNI!
..
mAGÁN AZ Más.
Klubtag
Megengedem, hogy Orbánnak jobb az angolja Karácsonyénál, de amikor nem tolmács közbeiktatásával szólal meg a miniszterelnök a világ "szerencsésebb" tájain - legtöbbször a végén csípős kritikákat kap a kinyilatkoztatása (nem az angolja), amit aztán úgy igyekszik beállítani, hogy rendre félreértik...
nezelodo
Szerencsére változtak az idők, most már minden fideszes politikus anyanyelvi szinten beszéli az angolt, meg az orosz nyelvet, most meg a kínai nyelvtanulással küzdenek. Nem is járja, hogy pl. a NAV egykori elnöke nyelvtudása legyen az etalon, (nem is kellett neki, úgyis ki volt tiltva még az USA-ból is), most a több nyelvet anyanyelvi szinten beszélő Tállai a minta. Szóval van fejlődés.
home office
"mivel Orbán és Szijjártó is hivatalos tolmácsokkal megy külföldre tárgyalni"- ééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééés ennyi(t erről) !!!

www.youtube.com/watch?v=k3RzQ1b_c9w&list=RDMM&start_radio=1&rv=L_jWHffIx5E
home office
Persze a Fake M1 - szocializálódott büdös parasztba (ismer 2000 szót - amiben benne van tízszer a "dik má") az ragad bele, hogy Karácsony jövő húsvétig sem fog megtanulni angolul.

Egy egész ország szurkol egy emberért - hogy aszongya: Tanújá má meg angolul, geci!
csipetke
A nyelvtudás pótolható,de ahol orbán tart,(kapzsi,pökhendi,arrogáns,lopás mesterfokon,és még lehetne sorolni a negatív tulajdonságokat) azt már nem lehet visszafordítani. Egyébként a Rigó utcai akcentus orbánnak még jön,nem egyszer mosolyogták meg az ilyen-olyan tárgyalásokon. Úgyhogy nem kéne ezen rugózni
Gazella
A zsírháj sehogy nem tud angolul... makogva beszél m÷g magyarul is. Tapló roma román zsirháj.
sokanvagyunk
Nagy műsor lesz a választás után mikor majd járgányt cserélnek, és Orbán leteker bicajával a Várból. :)
ómió
Végtére is - Schiffer efftársilag - "egy nyelvvizsga ide, vagy oda"!
ómió
Bemocskolódott Hullaházy efftárs? Az nem baj, hogy önmagától?
rokker33
Azért abban egyezzünk már meg, hogy egy miniszterelnök tudjon már legalább 1 külföldi nyelven beszélni. Szijjártó tud több nyelven és Orbán is beszél angolul. Nem értem miért hazudta azt, hogy tolmácsra van szüksége Szijjártónak!? Karácsony ha M.E. akar lenni akkor tudjon 1 nyelven társalgási szinten beszélni,ha már 1 milliós fizetése van ez a minimum, főleg hogy Budapest főpolgármestere nem egy vidéki községet vezet!
justhpeter
Ezzel a nyelv-bohóckodással a fideSS-kdnp-nek egy célja van, levinni a kampány színvonalát a saját szintjére.
NKF
Nem papír kell,hanem nyelv tudás!Pl ,Németországban másként beszélt Kohl kancellár,mint a
bajor miniszterelnök Franz Josef Strauss!
Bagaméri Jácint
@rokker33: Nem akarod érteni, hogy tud angolul, csak nem úgy ahogy Orbán kénytelen volt megtanulni az alatt az idő alatt amíg Soros pénzén volt Oxfordban. És nem hazudta, hogy tolmácsra van szüksége, mert amikor Szíjjártó egy pulpitus mögül beszél kamerának addig a saját angolját mondja, de amikor a tárgyalásokon sokan ülnek egy asztal mellett, ott van egy hivatalos tolmács, hogy a szóelértéseket vagy hibákat észrevegye, és dokumentumok fogalmazásánál, elfogadásánál is.
rokker33
@Bagaméri Jácint: Mindegy erről akkor is szégyen beszélni, ha Orbánról van szó ha Karácsonyról. Rengeteg munkahelyen már elvárt egy társalgási szintű angol nyelv tudás ez egy egyetemen végzett embertől elvárt követelmény!És főleg egy képviselőtől egy minisztertől egy FŐPOLGÁRMESTERTŐL elvárt a 21. században !
balos
@rokker33: Megnyugszol,ha megszólal angolul?Szerintem neked elveid vannak,azzal meg nem érdemes vitatkozni!
percsi
@rokker33: Karácsony TUD társalgási szinten angolul beszélni. Én a többi miniszterre is kíváncsi lennék, vajon tudnak-e társalgási szinten angolul beszélni. Azt tudom, hogy a NAV valamikori feje NEM tud!
teuton57
@rokker33: 1. Mifele "elvarasrol" beszelsz? A TE elvarasod??? TE hany nyelvet beszelsz? Ja, csak magyarul okoskodsz... Törvenyben nincs kikötve a nyelvtudas, es akkor soroljad azokat a minisztereket es allamtitkarokat, akik meg a magyart is csak törik! Soroljam en, kezdjük mondjuk Kupaklalaval! "tuszi-huszi"...
Egyebkent pedig megnezheted videon hogyan makog orban Brüsszelben az ujsagiroknak! Tele hibaval, ertelmetlen szavakkal-fogalmazassal, felcsuti tajszolasban! A tolmacs ott all mellette, de nem mer megszolalni, mert a fönök kirugna. En 48 evvel ezelött tanultam 1 evet angolt, de ezt a makogast en is elö tudtam volna adni, azzal kezdve, hogy "plíííz". Egyebkent pedig Orban es az 55 feletti korosztaly a fidesz-vezetöknel (FIATAL demoktatak, röhej!) evekig tanult oroszt, melyik beszeli is???
Talalj mas gumicsontot, amit sokaig lehet ragogatni!
kokopelli
Igazi magyar felfogás!Szüleim mesélték,hogy az egykori nyelvpótlékkal azok nyertek nagyot,akik a SzÚ-ban
tanultak,függetlenül attól,hogy használták az oroszt vagy nem!Engem a munkaadóm felvett Bajorországban
azzal a mondással:"Majd megtanulja a németet,ha "vízbe dobom őt!" (arról nem is beszélve,hogy a frank vagy
a schwáb bajor dialektusát a legmagasabb nyelvizsgával is csak törhettem volna!.,de inkább csak össze!
kissé felnőttem
@rokker33: majd felébredsz! csak egy kérdésem hány nyelven beszélsz? se nem kötelező se nem elvárás van hivatalos tolmács ma ez csak egyéni felfogás dolga és a másikat megszólni meg Olvasd el mit ir erről Siffer András jogász .
bakcsubakka
éljen a fidesz...Hogy gondolom? Na ez mindenkinek a képzeletére bízom !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.