A 24.hu számol be arról, hogy a kormányfő Szamizdat 8. címen jelentetett meg újabb eszmefuttatást, melynek témája most az volt, hogy Magyarország miért vétózott legutóbb.

Orbán elmondta, miért vétózta meg a közel-keleti békét: "Mi ma is a zsidó-keresztény értékek, kultúra és életfelfogás szerint éljük az életünket"
Kép: Propeller

Az emlékezetes vétó akkor volt, amikor az Unió közös állásfoglalást szeretett volna elfogadni az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán.

27-ből 26 tagország egyetértett abban, hogy most az a legfontosabb, hogy hallgassanak a fegyverek és ne legyen még több halálos áldozat. (…) Csak Magyarország látta ezt máshogy, bármilyen okból is

- mondta a német külügyminiszter még ennek kapcsán a német közszolgálati televízió szerda reggeli műsorában arra utalva, hogy a magyar vétó akadályozta meg az uniós külügyminiszterek közös nyilatkozatát és ezáltal az egységes uniós állásfoglalást a konfliktus ügyében.

Orbán szerint azonban mindkét oldalon túl nagy a civil áldozatok száma, és ez így nem mehet tovább, tűzszünetre van szükség.

Ennek ellenére mégis kifogást emelt ellene, és ez elég is volt, hogy ne szülessen meg az állásfoglalás. 

Orbán Viktor mindenesetre a döntés okát így világította meg:

Magyarország megvétózta az Európai Unió többségi álláspontját az Izrael elleni rakétatámadások ügyében. Laschet úr, a német kancellári poszt várományosa szerint ez újabb ok arra, hogy az Európai Unió külpolitikájában át kell térni az egyhangú döntéshozatalról a többségire. Ma közös külpolitikai döntést csak egyhangúan lehet hozni, Laschet pedig azt szeretné, ha a jövőben a többség rákényszeríthetné akaratát a kisebbségre. Mindezt az európaiság nevében. Az unió szerződései szerint a legfontosabb kérdésekben, így a külpolitikában teljes egyetértés szükséges. Magyarország tehát az alapszerződés szerint járt el, amikor vétózott.

A gondolatmenetet aztán így folytatta:

Magyarországot európaiatlansággal vádolni, amiért élt a szerződésben biztosított jogával, valójában mélyen európaiatlan. A francia-német tengely államai köztudottan sok millió muszlim vallású polgárral rendelkeznek, akiknek a véleményét egy demokráciában nem lehet negligálni. De azt is figyelembe kell venni, hogy Közép-Európában, a visegrádi négyek területén – tehát Magyarországon is – csak elenyésző számban élnek ilyen polgárok. Azt is látjuk, hogy a nyugat-európai országok többsége belépett egy posztnemzeti és posztkeresztény életfelfogás korszakába. De azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy mi ma is a zsidó-keresztény értékek, kultúra és életfelfogás szerint éljük az életünket. Ezért számunkra természetes, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni egy állam, Izrael és egy EU-s szankciós listára helyezett szervezet közé. Akkor sem, ha Laschet elnök úr a francia-német tengely nevében ezt látná helyes uniós külpolitikának. Ideje lenne végre tudomásul venni, hogy a később csatlakozott közép-európai országok egyenrangú tagjai az Európai Unió közösségének. Nekünk is jogunk van kiállni a meggyőződéseink, a külpolitikai szövetségeseink és a saját érdekeink mellett.

Forrás: 24.hu
Címlapkép: Propeller

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
...és ha orbán a keresztény értékek szerint éli az életét,miért nyalt be csontig Kínának?Kínában nagyon keményen üldözik a keresztényeket. Másrészt orbán,és a bandája pont annyira keresztény,mint egy marék molylepke.Az igazi keresztény nem lop,nem hazudik. Az orbán-banda a lopást,és a hazudozást magas szinten műveli. Mást nem is igen csinálnak
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
Érti valaki ezt a magyarázatnak nevezett katyvaszt? Én azt olvastam ki belőle, hogy vétózik, mert megteheti, mert jogában áll a saját véleményét hangoztatni, és hiába értünk egyet a célokban, a közös állásfoglalást nem fogadjuk el, mert csak, és ne a német-francia tengely legyen a mérvadó. Különben is, mindenki hülye, nekünk toporzékolni kell, meg belepúzni a nullás lisztbe, hogy figyeljenek ránk.
Emmersson71
Ez tényleg egy EU troll, nem más.
Egy óvódás, aki "dafke" hisztis.
kissé felnőttem
akkor itthon csak a vagyont osztogatod a papságnak szavazatért cserébe ? és a többi része a kereszténységnek hol marad orvos helyett a 10 parancsolat? azt kend a hajadra
kokopelli
@Emmersson71: ...nem veszik őt komolyan!! Talán azért csinálja a "dolgait",hogy felfigyejenek rá!?
..átlépnek rajta egyszerűen! Az öcsénk volt ilyen 12 éves koráig! (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.