A koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében kulcsszerepet játszó magyar biológus, Karikó Katalin beszervezési adatai keringenek a neten – írja a Telex.hu.

Váratlan ügynökvád a Nobel-díjra is esélyes Karikó Katalin ellen
Fotó:MTI/Rosta Tibor

Állambiztonsági kartonja szerint Karikó Katalint 1978-ban valóban beszervezte a szocialista kémelhárítás. A Telex azt írja,

a hír igaz, de Karikó mégsem volt ügynök

A világhírű magyar kutató a Telexnek mondta el, miért írta alá a beszervezési nyilatkozatot, és hogy soha nem jelentett senkiről.

Az elmúlt napokban előkerült egy befotózott oldal egy korábban megjelent könyvből, amely szerint Karikó Katalin, a messenger alapú vakcinák kifejlesztését kutatásaival megalapozó világhírű magyar biokémikus, a BioNTech alelnökéről 43 évvel ezelőtt beszervezési kartont állított ki a magyar állambiztonság.

A dokumentum alapján Karikó Katalint hálózati személyként, köznapi szóval ügynökként tartották számon.

Állambiztonsági 6-os kartonja szerint az 1985-ben Amerikába távozó Karikó Katalint 1978-ban szervezték be. A fedőneve is ismert: Karikó Katalin „Lengyel Zsolt” néven szerepelt az állambiztonság nyilvántartásában.

Az információ egy négy évvel ezelőtt megjelent kötetből származik, melyben egy volt tartótiszt a szocialista időszakban beszervezett Csongrád megyei ügynököket sorolja fel. A kötet kb. 800, az állambiztonság által Csongrád megyében hálózati személyként nyilvántartott személyt azonosított be. Az egyikük Karikó Katalin.

A dokumentumból kiderül az is, hogy ki volt Karikó beszervezője: az a Salgó László. A neve onnan lehet szélesebb körökben ismert, hogy a rendszerváltás után a legmagasabb szintű rendőri karriert futotta be.

A 6-os karton az az irat, amelyet az állambiztonság készített egy beszervezésről, ennek a megléte tehát annyit jelent, hogy az érintettet az állambiztonság beszervezettként tartotta nyilván. A kartonok megtalálhatók az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁBTL), innen származik Karikó Kataliné is.

A Telex azt írja:

Ennyi információ alapján azonban nem lehet kijelenteni, hogy Karikó Katalin az állambiztonság foglalkoztatott ügynöke, a hálózat tagja lett volna.

A magyar bírósági gyakorlat szerint ehhez jóval többre lenne szükség: többek között az ügynök – lehetőleg saját kézzel írt – jelentéseire is. Karikó Katalintól azonban egyetlen jelentés sem található meg az ÁBTL aktái között. 

Bálint László, a volt operatív tiszt a könyvében megjelentette Karikó Katalin kartonját is.

Bálint többször lépett fel ügynökvádak utáni perekben is mentőtanúként, és azt állítja, hogy a nyilvántartásba a rendszerváltáskor hamis 6-os kartonokat helyezhettek el. Ungváry Krisztián szerint ez súlyos dezinformáció:

a történész többször érvelt amellett, hogy ez technikailag lehetetlen lett volna, és szerinte arra is csekély az esély, hogy még a rendszerváltás előtt szabálytalanul állítottak volna ki 6-os kartonokat.

Szerinte szélsőséges esetben elképzelhető, hogy az illető nem is tudott róla, hogy hálózati személyként tartják nyilván, bár a gyakorlatban szerinte ez rendkívül ritka. A formálódó Karikó-üggyel kapcsolatban nyilatkozta:

kutatásai során idáig egyetlen esetben látta ezt a védekezést megalapozottnak.

Szerinte az lesz perdöntő, amit Karikó Katalin mond majd az esetleges beszervezéséről, ha megszólal. Önmagában egy ilyen papírnak különösebb erkölcsi jelentőséget nem tulajdonítanék, mert ebből nem következik, hogy például a környezete magánéletéről jelentett volna

Az ügyről természetesen megkérdezte a lap Karikó Katalint is. A világhírű kutató a Telexnek szombaton az alábbi nyilatkozatot tette a véleménye szerint a személyét megbélyegezni szándékozó hírrel kapcsolatban:

Tény, hogy 1978-ban, amikor tudományos segédmunkatársként kezdtem dolgozni, felkerestek, megtaláltak, kényszerválasztás elé állítottak.

Édesapjának az 1956-os forradalomban történt részvételére, „bűnös” múltjára hivatkozva, őt a szakmai munkájnak ellehetetlenítésével fenyegettek meg. Azt tudta, hogy apját 1957-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, munkahelyéről elbocsátották, 4 évig munkát nem kapott. Tudta, hogy működik az a rendszer, félt, ezért aláírta a beszervezésre vonatkozó dokumentumot.

Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam. Tudományos tevékenységem, kutatásaim folytatása érdekében távozni kényszerültem.

Az elmúlt 36 év alatti kutatómunkámat, tevékenységemet az emberek gyógyítása érdekében folytattam. Többé soha, senki nem tudott megtörni, céljaimtól eltávolítani.

- nyilatkozta, majd hozzátette:

Ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekintem ezt az ügyet.

Karikó Katalint a 6-os kartonja szerint a III/II. Csoportfőnökség alá sorolták be, vagyis kémelhárítóként vették számításba. Ez azt jelentette, hogy a külföldi behatolási kísérletek, például ipari kémkedéssel kapcsolatos elhárításban vártak tőle jelentéseket.

A nyolcvanas évekből ismert olyan amerikai hírszerzési lista, amin 61 célszemély szerepelt a magyar tudományos életből, akikről a CIA környékén azt gyanították, hogy ABC-fegyverekkel (atom-, biológiai és vegyifegyverek) foglalkozhatnak. Bizonyos szegedi kísérletek iránt a szíriai titkosszolgálat is élénken érdeklődött. Szegeden állami ösztöndíjjal is tanultak közel-keleti terroristák, ezért ez a magyar elhárításnak is fontos területe volt

– mondta Orbán-Schwarzkopf Balázs, az ÁBTL kutatója, arról, hogy miért is lehetett érdekes ez a terület a magyar állambiztonság számára.

Karikó Katalinnak 1985-ben, 30 évesen kellett távoznia a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból, ezután költözött a családjával együtt Amerikába, ahol Philadelphiában, a Temple Egyetem kapott munkát. Mint több interjúban is elmesélte:

indulás előtt eladták a Ladájukat, az ebből kapott pénzt kislánya játékmackójába varrva vitték át a határon.

A kutató 6-os kartonja szerint ettől az évtől kezdve beszervezett állambiztonsági hálózati személyként „pihentetve volt”.

Forrás:Telex.hu
Címlapkép:MTI/Rosta Tibor

78 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Kinek jutott most eszébe, évtizedek után, ezt előásni?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@division: a gyermekbetegségeket emlegeted??? hát ,akkor gyorsan kérdezd meg a sógornődet hogy a megszüntetett kórságok teljesen más vírustörzshöz tartoznak...amiknél kialakítható a halálodig tartó védelem...ez viszont egy flu vírus, bármennyire is tagadjátok../ persze úgy nem lehetett volna riogatni az embereket hogy influenza xy../ ezért gyorsan kitaláltátok neki a rettenetes covid-19 elnevezést...nos évtizedek,hangsúlyozom,évtizedek óta nem tudtak hatásos flu vakcinát kifejleszteni...de erre pár hónap alatt sikerült összetaknyolni,mi??? teljesen hülyének nézitek az embereket, de sajna be is jön...mert ez a cécó fényesen igazolta számomra, a föld lakosságának átlag IQ pontja nem lehet magasabb 60- nál...különben már rég elzavarták volna a sok riogató politikust meg kilóra megvett " szakértőt"...
division
@Pálinkás Pál: Röhej amit művelsz. Tudós embereket nevezel kilóra megvett szakértőknek. A halálodig tartó védelem meg olyan, ami addig tart amíg a szülők nem állnak ellen az oltásoknak, ahogy csökken a hajlam felüti újra a fejét bármelyik. A covid meg valóban nem mai vírus, azaz nem hirtelen bukkant fel a semmiből, de ha megnézted volna a videót, megtudhattad volna ezt is belőle, meg azt is miért lett veszélyes, ill. hogy az mRNS minden csak nem pár hónapja tartó fejlesztés eredménye. Ott egy tudományos elemzést láthatnál, nem pedig politikait. Na de felesleges, ne nézd meg, nem neked való az a sok tudományos kifejezés ami ott elhangzik, nyilván aki nem érti, nem tanulta ezt soha, az csak a szomszéd bácsira tud hivatkozni, aki azt mondja hogy az ismerőse is az oltásba halt bele, és ettől eltántorítani sem lehetne a 6 elemijével.
Pálinkás Pál
@division: ne dumálj nekem ...már tavaly megírtam hogy a 70'-s években itt volt már a covid...akkor lehülyéztetek, most meg pofázol hogy nem új??..képzeld el tudom...az az új amit csináltok vele...eddig is volt ,ezután is lesz, csak eddig elkönyveltétek sima flunak...befejeztem, de tudod mit ,az sem érdekel ha havonta mentek oltatni magatokat... de remélem előbb - utóbb észhez tér az emberiség,és akkor majd nem a covid miatt kell aggódnotok!!!
division
@Pálinkás Pál: Sajnos ebben igazad van, most a covid, később másik vírus, a fekete gomba betegség is már felütötte a fejét, főleg a covidon átesetteken...Szerencsére leginkább még csak Indiában, de ami késik nem múlik. Nehéz lesz lépést tartani már a vírusokkal, ezen dolgoznak az igazi szakemberek. Sajnos az állatról emberre terjedő vírusok egyre inkább teret fognak hódítani, és a sok magát kemény és fasza gyereknek tartó oltásellenes emberek hullani fognak mint a legyek.
Pálinkás Pál
@division: ohó,...hát szétnézve a világban...nem az oltásellenesek hullanak---..valahogy továbbra is ugyan az a réteg...mintha nem változott volna a dolog...
solidedge
A kormány dühöng, hogy az emberek a Pfizer vakcinában bíznak, miközben a kínai káposztalé vakcinájuk a raktárakban rohad. Lehet, hogy itt kell keresni a ludast. Erre mutat a kormány azon döntése, hogy a nyugati vakcinákból egyet sem rendel a jövőben. Remélen ez a baromság csak a jövő évi választásokig lesz igaz, amennyiben a csökkenteni lehet azon emberek számát, akik Orbán néphülyítő szövegétől tényleg elhülyültek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok