Olyan szakemberek írták alá a Facebookon közzétett nyilatkozatot, mint Bod Péter Ákos és Chikán Attila – vette észre a Telex.hu.

Tizenöt közgazdász állt ki a Fudan Egyetem betelepülése ellen – Ezek az érveik
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Közgazdászok a válságkezelésről nevű Facebook-oldalon jelent meg egy nyilvános nyilatkozat, amelyben 15 szakember bírálja a Fudan Egyetem Budapestre tervezett települését – írja a Telex.hu.

A szakértők  ebben különböző szakmai érveket hoznak fel a kampusz ellen. Az első az, hogy a projekt Kínától felvett hitelből valósulna meg, aminek költsége meghaladná a költségvetésben 2022-ben felsőfokú oktatásra szánt előirányzatot. Ennek a hitelnek ráadásul ismeretlenek a hitel feltételei, de az tudott, hogy a kamatlába többszöröse lenne egy EU-s hitelnek. 

Az egyetem működtetése 2023 és 2027 között 100 milliárd forintba kerülne, és ezen felül évi 15,5 milliárd veszteséget kellene megtéríteni. A fenntartásra létrehozott alapítványban kisebbségi lenne a magyar részesedés. 

Ráadásul hátrányt jelentene a felsőoktatásnak – többek között a bérkülönbségek miatt –, a tandíj pedig sokszorosa lenne a magyar felsőoktatásban kiszabottnak, ezért csak egy szűk réteg járhatna ide

A közlemény aláírói: Bihari Péter, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Felcsuti Péter, Győrffy Dóra, Király Júlia, Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Oblath Gábor, Palócz Éva, Petschnig Mária Zita, Prinz Dániel, Riecke Werner, Scharle Ágota, és Vértes András.

Forrás: Telex.hu
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Elüldöztek egy jól működő független egyetemet, majd építenek egyet 500 milliárdból ami 100% kínai irányítású és a tandíj sem az átlag tanulóknak lesz bekaribrálva, hanem csak a felső 10 000 nek lesz lehetősége ott tanulni és a kínai diákoknak..Szép jövő!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
magyarországra már az a népi teória sem érvényes,hogy sok lúd gyesznót gyöz...
csak úgy....
már hallom a választ dömötör csabszitól,hogy a soros bérencek ...stb,-stb..
karma1
Azert en nagyon szegyellnem magam ennek a 15 retardaltnak a helyeben! Olyanok ok, mint az alban legvedelem - raadasul mindketto komolyan veszi sajatmagat (az alban legvedelem is, meg ez a 15 szerencsetlen is).
HOL VOLTAK, amikor az MTA-t felkezzel szetverte orban? Meg amugy 5000 kutato, tudos, tanar munkahelyet is egycsapassal ellehetetlenitette?
Szoval 15-en ESZREVETELEKET es eszerveket hasznalnak es tesznek orbannak, hogy mennyire hogy mennyire helytelen lenne idehozni a Fudant ! orban a rohogestol valoszinu szivrohamot kap, es kinevezi az ev legjobb viccenek ezt az akciot ! - orban velemenyebol pedig adodik egyenesen a kovetkezmeny: SEMMI sem fog tortenni!
Ugyanilyen az alban legvedelem, akik tudvalevoleg csoportilag kiallnak a placcra, es hevesen razzak az okluket a felettuk elszallo MIG29-esekre - vagyis SEMMI sem fog tortenni az o esetukben sem!
Pedig az o dolguk lett volna ez, de nem most, hanem 2011-ben, amikor megszavaztak az Alkotmany szetvereset, es ok tudosok leven - nem emeltek fel ezellen a szavukat!
human
@justhpeter: @csak úgy...: Ráadásul úgy, hogy az aláírók közül többen dolgoztak az Orbán kormánynak.
CsipkeRózsa
Orbán mennyit és milyen úton kereshet ezen a hátrányos megoldáson, hogy ez neki megéri, Magyarország óriási hátrányára is!?
tudode
Kriminek is beillik attól, aki hajdanán kikérte magának azt, hogy "aki a Fideszt, és Orbán Viktort támadja az a Nyugat-európai demokráciát támadja"
.
----- Nap TV Kinn, padon Orbán Viktor 1989.09.23.
www.youtube.com/watch?v=88ZkQjDywUU&t=153s
-----------------------------
.
Mit is üzent 2007-ben a fiataloknak az akivel mára elszaladt vele a döglődő lova, a nyilászárók csapkodsával
.
----- Orbán Viktor üzenete a fiataloknak 2007-ből
www.youtube.com/watch?v=NtKwEovr5Wo
-------------------------
.
Más, mivel kárhoztatta a kormányon lévőket, azzal, hogy puccsot hajtottak végre
.
----- Orbán Viktor az újlaki iskolában (2008. február 28.)
www.youtube.com/watch?v=KMDqJApL5pU
-----------------------
.
A tanulásról
.
----- Orbán a tandíjról (2008. február 13.)
www.youtube.com/watch?v=HensHk1136o
.
De kár, hogy nem volt tandíj
-------------------------
.
Arról nem is szólva, hogy -- szokásához híven -- nem első eset az, hogy egy évvel a választás előtt kötelezi el a sjaát országát, ott ahol semi keresni valója nem lenne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.