A férfi olyan programot írt, amivel pofonegyszerűen, tömegesen tölthette ki a nemzeti konzultációs kérdőíveket.

Nyomoz a rendőrség a férfi ellen, aki meghackelte a nemzeti konzultációs oldalt
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást folytatott információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, aki 2020 szeptemberében támadást kísérelt meg végrehajtani a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultációnak otthont adó weboldal ellen – adta hírül a police.hu

A 444.hu szerint ez nem más volt, mint a Nerbot álnév alatt működő férfi. Az etikus hachker, aki tavaly szeptember elején egy 25 órás videót töltött fel a youtube-ra, amelyben megmutatja, hogy az általa készített bot automatikusan töltögeti a nemzeti konzultációt. 

A nyomozás elrendelésére a nemzeti konzultáció weboldalát üzemeltető NISZ Zrt. jelzése alapján került sor, miután a rendszergazdák észlelték, hogy a kérdőívet ugyanazon forrásból, hirtelen nagy számban kísérli meg kitölteni egy ismeretlen személy. Az elkövető a tömeges kitöltésekhez egy programot készített, aminek a működéséről álnéven videót is feltöltött az egyik videómegosztó portálra. A felvételen látható volt, amint az automatikus kitöltést lehetővé tevő algoritmus véletlenszerű adatokkal, egymást követően rövid időn belül több tízezerszer tölti ki a kérdőívet.

A kibernyomozók az eljárás során azonosították a videót feltöltő, és egyben a programot készítő személyt, akinek lakcímén 2020. december 16-án kutatást tartottak, majd a lefoglalt adatok elemzését követően az elkövetőt gyanúsítottként hallgatták ki. Az eljárás során feltárt bizonyítékokra tekintettel a KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztály a nyomozást befejezte, az ügy iratait pedig vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

Forrás: police.hu, 444.hu
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ez egy fidesz szintű program volt, annyit is ért mint Lúzerjános.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@sgl: Nem véletlen a szarral való trükkőzésük!Amilyen a "fönök,olyan a "beosztot"!Régi mondás:FINGGAL NEM LEHET TOJÁST FESTENI"!A mai ra hajazó:Lehet,mert kifizetődik,ha nemzethyleg készül!
Eladott Ország
Ez egy fidesz szintű program volt, annyit is ért mint Lúzerjános.
Eladott Ország
@sgl: ma, 09:23 ♦ " A hacker, 40 év körüli budapesti, hobbiból programozni tanuló férfi" volt. A 2022-es választási szoftver már megvan, előveszik a 2014. évit, ezt használták már 2018-ban is, és jól bevált. A felügyeletet Mészáros Lölő cége végzi.
Qqberci
Tehát ha valaki egy sz@r, teszteletlen programot drága pénzért elad, az rendben van.
Ha valaki ennek a programnak a hibájára felhívja a figyelmet, az elvetemült bűnöző!
Emlékezzünk: BKV jegyrendszer, MATÁV oldal...
nezelodo
Még várom a Rogán Tónit, hogy megszólaljon, hogy ez csak gyerekcsíny, ahogy az általuk elkövetett szerverfeltörés is az volt! Vagy ez esetben már nem az? Akkor se lenne esetleg vétek, ha számukra kedvezően tölti li a program a kamukonzultáció kérdéseit?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.