Jelenleg a keletkező műanyag hulladék kevesebb, mint 30 százalékát gyűjtjük össze, és hasznosítjuk újra. A tengeri hulladék 80-85 százalékát a műanyagok alkotják, amiből 50 százalék az egyszer használatos műanyagok aránya.

Elképesztő drágulás jön a boltokban júliustól
Kép:Pixabay

Az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyagfajta, a bevásárláskor használt nejlon zacskók esetében részleges forgalomba hozatali tiltással és díjtétel növelésével szeretnék csökkenteni a felhasználást 2021. július 1-jétől erről mi is beszámoltunk bővebben.

Azonban ennek hatása lesz az árakra, ugyanis az ömlesztett élelmiszerek (zöldségek, húsok, péksütemények) csomagolására használt nejlon zacskók, hivatalos nevükön hordtasakok közül a 0-15 mikron közötti falvastagságú nagyon könnyű kategóriába esők termékdíja 33-szorosára 57 Ft/kg-ról 1900 Ft/kg-ra emelkedik.

A könnyű műanyag kategóriába tartozó (15-50 mikron közötti falvastagságú) hordtasakokból csak a biológiailag lebomló lesz forgalomba hozható, 500 Ft/kg termékdíjjal terhelve.

Júliustól tilos lesz a fültisztító pálcikák, műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverő pálcikák, léggömbtartó pálcák, expandált polisztirolból készült ételtároló edények (fehér habszivacsszerű dobozok), expandált polisztirolból készült italtárolók, italtartó poharak forgalomba hozatala.

A magyar szabályozás szigorúbb, mint az európai minimumszabályok, vagyis a SUP irányelvben szereplő termékeken túl is vannak olyanok, amelyeket ezután nem szabad forgalomba hozni

– hívta fel a figyelmet Ágoston Krisztián, a LeitnerLeitner környezetvédelmi területtel foglalkozó senior tanácsadója.

Fontos kiemelni, hogy csak az első forgalomba hozatal akár a külföldi behozatal is  lesz tilos, tehát aki már beszerzett ilyen eszközöket, az még felhasználhatja a készletét.

Kevesebb figyelmet kapott, hogy a SUP irányelv előírásai alapján júliustól 3-tól a gyártóknak figyelmeztető jelöléseket is kell használniuk bizonyos termékek csomagolásán, például az egészségügyi betéteken, a tamponokon, a nedves törlőkendőkön, a szűrővel ellátott dohánytermékeken, a műanyagból készült italpoharakon magán a terméken. Idén még utólagos matricázással is teljesíthetik ezt.

Érdemes készülni arra is, hogy 2023. január 1-jétől tilos lesz Magyarországon forgalomba hozni az egyszer használatos műanyagból készült, a fogyasztás helyén történő megtöltésre szolgáló italtartó poharakat és azok tetejét, fedelét is.

Forrás:Napi.hu
Címlapkép:Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
előbb-utóbb robbanáshoz fog vezetni a dolog..
verőce21
Rengeteg pénz van az embereknél, valahogy le kell csapolni...! Különben megteszik a kiéhezett vendéglátósok.
Kihasználni, hogy a szomszédokhoz nem lehet most átruccanni bevásárolni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.