Nem lehet perelni az államot azért, mert a védettségükben bizonytalanoknak nem ad megnyugtató választ, és nem is biztosít egyelőre újabb védőoltást – mondta a Népszavának Asbóth Márton, a TASZ jogásza.

Jogilag védtelenek a beoltottak – tovább dagad a kínai vakcina ügy

Miután a koronavírus elleni oltás nem kötelező, vagyis mindenkinek a saját döntése, hogy beoltatja-e magát, ezért az állam felelőssége is kicsi.

Májustól ugyan már van jogszabály arról, hogy kinek jár ingyenesen az oltás, de ez nem növeli a kormány felelősségét, számonkérhetőségét. Azt az állam sem titkolta, hogy az oltóanyag nem 100 százalékos, azaz lehetnek majd olyanok, akiknél nem feltétlen alakul ki a védettség.

Ráadásul, mivel az oltás választható, aki kéri a vakcinát, azt a saját felelősségére oltják be. Ha valakinél nem működik az oltóanyag, azt sokkal inkább az oltóanyag gyártójának lehetne felróni, ám ők is előre jelezték: az oltóanyag nem ad 100 százalékos védelmet.

Közösség szintjén pedig egyelőre inkább járványügyi kérdés, hogy indokolt-e kezelni azoknak a helyzetét, akiknél nem alakult ki a védettség. Arra a kérdésre, hogy az államnak kötelessége lenne-e a raktáron lévő vakcinákat elérhetővé tenni  saját polgárai számára, a jogász azt sajátos választ adott.

A helyzet az, hogy oltási terv nem nyilvános, vagyis hivatalosan nem tudhatjuk, hogy a koronavírus-oltásokat milyen rend szerint teszi elérhetővé a kormány az állampolgároknak.

Szerinte abszurd, hogy ezek az oltóanyagok rendelkezésre állnak, a kormány mégsem teszi elérhetővé azokat.

A vírussal szemben védtelenekből szerveződő Facebook-csoportnak közvetlen jogi eszköze nincs érdekeik érvényesítésére, arról hogy közel 3 millió kínai vakcina maradt az ország nyakán, 35 milliárd forint értékben tegnap számoltunk be. 

Forrás:Népszava.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Volt "vészhelyzeti engedély" a WHO-tól , amikor a kormány megvette, és az eredmények NEM!!! ismerete alapján el kezdte oltani vele a 60 éven felülieket, és a krónikus betegeket? Nem volt. Akkor hogyan adhatta ki erre a löttyre- Szijjártó külügyminiszter rendelkezése alapján az itthoni használatba vételi engedélyt az OGYÉI,és az NNK???
Most mindenki mossa a kezeit. Nem az a kérdés, hogy a szerencsétlen - a virustól rettegő állampolgár "önkéntesen"??!!- nem volt más, illetve nem adtak mást!! felvette az oltást a kinaival- hanem az, hogy a kormány tudatosan veszélyeztette-e az idős, beteg emberek egészségét, életét. Tette-e mindezt úgy, hogy felvilágositotta-e az állampolgárait ennek a vakcinának kockázataira!! NEM!
És a kormány tette mindezt azért, mert orbán nyitni akart minden áron, akár ember életek árán is- a foci EB-re, és közben meg akarta tömni néhány csókosának a zsebét is a sajátja mellett. 53 milliárdba került mindez, és fizetik az egészségükkel, az életükkel azok, akiket megzsarolt ez a senkiházi tolvaj banda- élén a tisztifőorvos asszonnyal.

Ha ezt a tudatos veszélyeztetést megússzák, akkor Justitiának nem csak a szemét kötötték be, hanem el is vándorolt Magyarországról.
Szarházi, tetves , gerinctelen maffiózók.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@csipetke: Ugyanugy basztak a nepet, mint a nyugdijvagyon ellopasakor. Akkor is jo nagyot hazudtak, hogy aki nem lep ki, az nem kap nyugdij jovairast, meg hogy aki belep az allamiba annak lesz maganszamlaja az atvitt vagyonrol. Nos akik maradtak a maganban, azok tovabbra is kapjak a jovairast, akik meg beleptek az allamiba, azok mindent buktak, mert NINCS egyeni szamla. Ja es mindezek tetejebe a maganpenztarak hasitanak hozamban, mig az allamiban csak az van amit betesz az ember, meg csak inflacio kovetes sincs.
Ugyanigy hazudtak a kinai vakcia kapcsan is.
istván irén
Remélem az összes barom fideszes be van oltva ezzel a szarral. kínaitól még 1 zoknit se nem hogy oltást
emerencia
@Yoda69: ma 14:50 Kicsit tájékozódtam ezért már régen tudtam, hogy nem volna szabad beadni az oroszt és a kínait nekünk, hatvanon felülieknek. Ezt bármely magyar ember megtudhatta volna ha odafigyel, hiszen már az elejétől nem volt titok. Az egy kapitális hazugság, hogy ebben a korban teljesen mindegy, hogy milyen oltást kapunk. Tisztában volt ezzel a hetven körüli krónikus beteg tesóm is akivel egy háztartásban élünk. Mindketten kényszerhelyzetbe kerültünk. Nekem a nyugdíjkorhatár emelés miatt muszáj volt dolgozni oltatlanul idősen olyan helyen, ahol nem menekülhettem idegen emberek közelségéből. Nem mertem bevállalni jóval hatvan felett egyik keleti vakcinát sem különösen annak fényében, hogy a háziorvosom már kb. fél évtizede nem tart szükségesnek az általa kiírt krónikus betegségemre szedett gyógyszerek mellett még egy vérképet sem. A testvérem viszont joggal félt, hogy hazaviszem a fertőzést. Bízott a háziorvosában ezért amint lehetett, beadatta mindkét kínait, nem mert várni. A szabályok betartásával megpróbáltam megakadályozni a megbetegedést addig míg legalább egy Astrát sikerül kiharcolnom magamnak, mert az orvosom szerint nem vagyok jogosult sem Pfizer, sem Moderna oltóanyagra hiszen az csak néhány szerencsésebb aggkorúnak, nagyon súlyos betegnek és tőlünk fiatalabb, egészséges embereknek jár. A tesóm kénytelen úgy élni, mintha nem kapott volna oltást és én is, hiszen nagyon sokáig várni kell, hogy az első beadott Astra után kb. két, két és fél hónapra megkapjam a másodikat és attól kezdve kb. 3 hét elteltével kisebb mértékben ugyan mint az mRNS-el oltottak, de úgy nagyjából egészéből immunizáltnak képzelhessem magam. Megpróbáltam legalább másodikként Pfizert kérni de ismét csak szó sem lehet róla. A védettséget mérő teszt drága, így mindketten úgy élünk részben kiszorítva a társadalomból mintha nem kaptunk volna oltást mert nem tudhatjuk, hogy védettek vagyunk-e és ha igen, milyen mértékben. Ez a jutalmunk azért mert már a legelején regisztráltuk magunkat. Mások...
emerencia
@Yoda69: folyt.: Mások kinevetnek minket mert vagy menthetetlenül tájékozatlanok vagy még időben megkapták a Pfizert amire nekünk semmi reményünk. Van olyan ismerős nem is egy, aki nem oltakozott, nem volt beteg viszont leteszteltette magát és teli van antitestekkel. Ők munkaközben nem tudják tartani a távolságot ami miatt felmerül a kérdés, hogy vajon hány olyan embert fertőztek meg közvetve vagy közvetlenül tudtuk nélkül, aki bele is halt a betegségbe ???
csipetke
@emerencia: 17:00 Azt mondta orbán,hogy aki nem fogadja el azt a vakcinát,amit kínálnak,az állhat a sor végére. Még március-áprilisban történt,hívott a háziorvosunk,hogy jött a kínai,kérem-e. Köszöntem,de nem kértem,és gondoltam,hogy az idén már tuti nem kerülök sorra. 60+-os vagyok,de nincs ismert betegségem,azaz,tulajdonképp egészséges vagyok, ennek ellenére kb egy hét múlva újra hívott a doki,hogy jött pfizer,kérem-e?Naná,hogy kértem.Rengetegen viszont annyira féltek a vírustól,hogy elfogadták a kínait. Nem kellett volna. Szó szerint rémületben tartották az embereket,és nagyon sokan szót fogadtak,és beoltatták magukat a kínaival.
emerencia
@csipetke: Én sem fogadtam el a két keleti oltást és mégsem jutott Pfizer. A háziorvosom akkor és most is abszolút elutasító Pfizer ügyben és az Astra elsőt is csak jó sokára kaptam meg. Aznap délután hívott fel, hogy menjek második Astrára mikor délelőtt bemondták, hogy amennyiben az orvos úgy látja, legalább másodiknak lehet kapni Pfizert. Nem kívánom senkinek, hogy úgy várakozzon hónapokig, hogy tetszik, nem tetszik nap mint nap be kell mennie egy fertőbe miközben jönnek a hírek a halálozásokról. Nincs választásom sem nekem, sem a hozzátartozómnak és nagyon sok hasonló embernek. Neked szerencséd volt de a többségnek nincsen. Vannak akik választhatnak, vannak akiknek valaki intézi, a fiatal, egészséges kollégámat pl.a háziorvosa hívta este hétkor, hogy menjen gyorsan. Ő kapott Pfizert. Ezzel szemben vagyunk jó néhányan, (azok a bizonyos sokak) akiknek nem jár mert CSAK!!! Ha ez így megy tovább, jövőre akár arra is képesek lehetnek, hogy harmadiknak majd belém nyomnak egy vektorvakcinát pedig azt mindenki tudja, hogy nem lehet. (A vektorvakcinák egyszer használatosak egy vagy két adagban. Akinek ezután is adnak, jó eséllyel megbetegedhet.) Az életünk, az egészségünk nem számít, csak arra voltunk jók, hogy ledolgozzuk az életünket és fizessünk mások jólétéért, egészségéért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.