Nagy többséggel megszavazta szerda délelőtt az Európai Parlament: július elsejétől bevezetik az egységes uniós Covid-igazolványt. Miközben korábban a magyar kormánypárt folyamatosan az új uniós dokumentum ellen kampányolt – mert az nem biztosít automatikus mentességet a keleti vakcinával oltottak számára – a szavazáson azonban nem ők, hanem a Momentum foglalt állást a javaslattal szemben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Szputnyik- vagy Sinopharm-vakcinával oltottak esetében a célország hatóságain múlik, hogy lehet-e korlátozásmentesen utazni. Eddig a következő uniós országokkal született kétoldalú megállapodás: Szlovákia, Csehország, Horvátország, Ciprus, Szlovénia – azaz ezek az államok elfogadják a magyar védettségi igazolást.

Nem jött be Orbán ígérete: A keleti vakcinával beoltottaknak nem jár automatikusan az uniós Covid-igazolvány – A Fidesz is megszavazta a szerintük diszkriminatív vakcinaigazolást

Fotó: Pixabay CCO

Az EUrologus cikke szerint nagy többséggel megszavazta az Európai Parlament az utazások megkönnyítésére szolgáló uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését. Az utazást és az egységes járványkezelést segítő igazolást a nemzeti hatóságok állítják ki, a QR-kódnak tartalmaznia kell vagy az oltottságot, vagy a friss negatív teszteredményt, vagy azt, hogy a birtokosa átesett a koronavírus-fertőzésen.

Az oltásoknál kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat kell a tagállamoknak elfogadniuk.

Más oltóanyagok, pl. a Sinopharm vagy a Szputnyik V, esetében az országok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e azokat, vagy sem.

Az oltásoknál az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat kötelezően el kell fogadniuk a tagországoknak, míg a nemzeti hatóságok által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyhelyzetekre engedélyezett oltóanyagoknál az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e azokat vagy sem.

A jogszabály értelmében az igazolvány birtokosait nem lehet az utazások során, a határok átlépésekor további tesztre vagy karanténra kötelezni. Ilyen korlátozásokat csak akkor léptethetnek életbe, ha azokat a népegészség védelme feltétlenül megkívánja, és akkor is csak a szükséges, arányos mértékben, figyelembe véve a rendelkezésre álló tudományos tényeket, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által közzétett járványügyi adatokat. Az ilyen korlátozásokat lehetőség szerint 48 órával bevezetésük előtt jelezni kell a többi tagállamnak és a bizottságnak, illetve 24 órával bevezetésük előtt nyilvánosságra kell hozni őket.

A szavazáson a fideszes képviselők is támogattak ezt, annak ellenére, hogy korábban tiltakoztak ellene, Orbán Viktor pedig egyenesen azt ígérte, hogy

a kínai vakcinával beoltottak szabadon utazhatnak majd a nyár során.

A Fidesz korábban általában bírálta ezt a kezdeményezést, Szijjártó Péter külügyminiszter még néhány hete Brüsszelben is arról beszélt, hogy

Magyarország ragaszkodni fog a diszkriminációmentességhez.

A magyar képviselők szavazata megoszlott: a Fidesz, az MSZP és a Jobbik támogatta, a Momentum ellenezte az igazolvány bevezetését, míg a Demokratikus Koalíció négy képviselője tartózkodott.

Hidvéghi Balázs fideszes képviselő felszólalásában kiemelte, hogy a korlátozások leküzdéséhez ugyan hozzájárulhat egy uniós igazolvány, de a járvány elleni valódi megoldást csak a tömeges oltás jelenti. Az MSZP-s Ujhelyi István közleményben jelezte, a végső kompromisszum magyar szempontból nem tökéletes, de a lehetséges keretek között a legrugalmasabb.

A két momentumos képviselő, Cseh Katalin és Donáth Anna nemmel szavazott, mert nem értenek egyet azzal, hogy a nyugati vakcinák előnyt élveznek a keletiekkel szemben.

Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő azt mondta, hogy az oltások közötti különbségtétel diszkrimináció – igaz, a Telex szerint

végül ő is igennel szavazott.

Donáth Anna szerint

lobbizhatott volna a kormány az elmúlt hónapokban az orosz és kínai gyártóknál, hogy kérjenek uniós jóváhagyást, mert „akkor végre a magyar emberek profitálnának abból, hogy Orbán Viktor olyan szívélyes kapcsolatban áll keleti diktátorokkal.”

Forrás: 444.hu, 24.hu, Eurologus

Címlapkép (illusztráció): Pixabay cco

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Előre megmondták, hogy ez lesz, csak a csútkány pattogott, mint kecskeszar a deszkán...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: pontosan..egyhivatalos álláspont, aminek köze nincs a valóságnak.
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: ...a szerintedi valósághoz...mert a törvényes valósághoz van.
Nyírfa
@kereső: 18.58

Annyira aljasok, hogy az ember már nem tud mit mondani. És hiába kerülnek börtönbe vagy lesz bármilyen következménye a galádságaiknak, ezt az erkölcsi pusztítást nem lehet semmissé tenni.
Kollektív szégyenünk ez a kormány.
Béla333
A hülye magyarnak jó lesz az is, amit a maffia méregdrágán megvett és súlyos összegeket lemart belőle.
A többi nem érdekli ezeket a mocskos tolvaj hazaárulókat.
Egy korsó hideg barna
Ha orbán viktor keresztneve Józsi lenne, akkor most idézném Moldova mester Beszélő disznó c művének negyedik mondatát.
Yoda69
orbannak ezt is sikerult elbasznia, mint mindent amihez nyult. Teljesen feleslegen dobtunk ki a kinai es ruszki vakcinakra milliardokat. Nagyobb kart es kaoszt okozott vele a taho, mintha inkabb megvarta volna a biztonsagos Pfizer es Moderna vakcinakat, amelyek immar millios tetelben allnak a raktarakban, es felo hogy ki kell oket dobni mert lejar a szavatossaguk.
Persze tudjuk mi mozgatta a geci fantaziajat:
1. mutyi, hiszen 55 milliardot kaszalt a vakcina beszerzesen
2. politikai toke, hiszen a vakcia mutyit politikai tokeszerzesre hasznalta.
3. propaganda lozung a jovo evi valasztasokra.
Persze akinek 1 bitnel tobb van a fejeben, azok atlatnak orban hazugsagain.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.