Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága elé idézi Magyarországot a települési szennyvízkezeléséről szóló irányelv követelményeinek be nem tartása miatt – közölte az uniós bizottság szerdán.

Az Európai Bizottság az uniós bíróság elé idézte Magyarországot
Fotó:Pixabay

Az irányelv értelmében a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy

a városi agglomerációk megfelelően gyűjtsék és kezeljék szennyvizeiket, és ezáltal kiküszöböljék vagy csökkentsék azok összes nemkívánatos hatását.

Döntésének indoklásában az Európai Bizottság emlékeztetett:

az európai zöld megállapodás szennyezőanyag-mentességi célkitűzést irányoz elő az EU és tagállamai számára.

Az uniós jogszabályokban lefektetett előírások teljes körű végrehajtása fontos az emberi egészség és a természetes környezet hatékony védelméhez.

A kezeletlen szennyvíz káros baktérium- és vírusszennyeződéseket tartalmazhat, ami kockázatot jelent az emberi egészségre nézve. Ezen túlmenően számos olyan tápanyag – például nitrogén és foszfor – található benne, amely károsíthatja az édesvízi és a tengeri környezetet azáltal, hogy túlzott algaképződést vált ki, megfojtva az egyéb életformákat: ez az úgynevezett eutrofizáció

- írták.

Tájékoztatásuk szerint Magyarországon 22 agglomeráció még mindig nem felel meg az irányelvnek, mivel nem biztosít minden lakosa számára a települési szennyvíz gyűjtésére szolgáló rendszert vagy azonos szintű környezetvédelmet biztosító alternatívát. Gyűjtés hiányában a szennyvizet nem lehet az uniós jog által megkövetelt módon kezelni. Emellett Magyarország öt másik agglomeráció esetében nem biztosít alaposabb tisztítást

- közölték.

Az Európai Bizottság 2017 februárjában felszólító levelet küldött az illetékes magyar hatóságoknak, amelyet 2017 decemberében indokolással ellátott vélemény követett.

Jóllehet a magyar hatóságok szorosan együttműködtek a bizottsággal, a már megépített gyűjtőrendszerekhez való csatlakozás alacsony aránya és az egyedi rendszerek vagy más megfelelő intézkedések használatának magas aránya alapján a brüsszeli testület arra a következtetésre jutott, hogy a magyar hatóságok nem bizonyították a fent említett agglomerációk megfelelését.

Települési szennyvíz nem megfelelő kezelése miatt az Európai Bizottság Magyarország mellett Görögországgal, Belgiummal, Spanyolországgal és Franciaországgal szemben folytat kötelezettségszegési eljárást.

Forrás:MTI
Címlapkép:Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

surdilloFUJT
@Pegero:... mert az az orbán kormány szó szerint veled együtt,szarjancsi!!!
ómió
Talán, ha Jaltában nem sóztok ránk 45 év kommunizmust, ebben is előbbre járhatnánk!
Csizmás Kond
...és tessenek mondani, a romániából, ukrajnából, szlovákiából, ausztriából befolyó ganélevek, sszeméthordalékok az uniós szabályok szerint történnek ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.