Az Alkotmánybírósághoz fordult februárban a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) perét tárgyaló tanács, mert alaptörvény-ellenesnek tartotta az SZFE-törvény egyik pontját – írja a HVG.hu.

Pokol Béla: "Az egyetemi autonómia nem érvényesül a nyugati világ életében dominanciát elért balliberális politikai táborral szemben"
Fotó: MTI/Mónus Márton

Emellett azt is, hogy a felsőoktatási törvény módosítása után a választott szenátus helyett minden alapítványi tulajdonba adott egyetemen a fenntartó alapítvány fogadhatja el egyebek közt az intézmény költségvetését, szervezeti és működési szabályzatát, vagyongazdálkodási tervét, írja ki a rektori pályázatot.

Az Alaptörvény szerint a bírói kezdeményezésekről 90 napon belül kell dönteni, de ez most csak késéssel sikerült. A 113. napon, pénteken közzétett Ab-határozat nem semmisítette meg a vitatott paragrafusokat, de kimondta:

alkotmányos követelmény, hogy a fenntartó köteles a felsőoktatási intézmény szenátusát megillető véleményezési jog gyakorlására kellő időt biztosítani, továbbá lehetőséget kell biztosítania érdemi javaslattétel megfogalmazására, amelyet a fenntartónak nyomon követhető módon figyelembe kell vennie döntéshozatala során.

Az indoklásban az Ab azt hangsúlyozza, hogy a fenntartói jogkört gyakorló kuratórium és a felsőoktatási intézmény közös feladata és közös felelőssége a működés hatékonyságának és az oktatási-kutatás minőségének biztosítása.

A költségvetés végleges elfogadása a kuratórium részéről például

„nem sérti a felsőoktatási intézmény autonómiáját, amennyiben a költségvetés részletes megalkotásában a szenátus érdemi megismerési, javaslattételi és véleményezési lehetőséggel bírt”.

A rektori pályázat kiírása feltételezi azt, hogy a rektori pályázatra javaslattétel készüljön, ami szenátusi jogkör, tehát

„a szenátusnak érdemi befolyást biztosító jogszabályi környezet alapján a támadott szabályozás nem alaptörvény-ellenes”.

Mindezt alátámasztja az Ab szerint, hogy a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról nemrég hozott törvény kimondja:

a döntési jogosítványokat a fenntartó úgy gyakorolhatja, hogy „a szenátusnak az alapító okiratban véleményezési vagy egyetértési jogot kell biztosítani.”

Arra nem tér ki az indoklás, hogy a véleményezés sokkal kevesebbet jelent, mint az egyetértési, azaz vétójog, és a kuratóriumok dönthetik el, hogy e kettő közül melyiket alkalmazzák.

A határozathoz egyedül Pokol Béla fűzött különvéleményt. Szerinte az egyetemek társadalomtudományi, jogtudományi és művészeti karain beltenyészet és lobbirendszer működik,

az egyetemi autonómia különösen nem érvényesül a nyugati világ szellemi életében dominanciát elért balliberális politikai táborral szemben.

Meg kellene szüntetni a politikai táborokhoz kötődést, objektívebbé tenni az előléptetéseket, a lobbiktól megszabadított egyetemi-akadémiai közösségeket alávetve a teljes tudósközösség értékelési mérésének.

Ő ennek elmaradását kimondta volna alkotmányos mulasztásként.

Az Ab közleménye jelzi azt is, hogy az SZFE ügyében két további ügy van náluk folyamatban: egy másik bírói kezdeményezés és az egyetem oktatóitól és hallgatóitól érkezett panasz.

Ezekben az ügyekben az indítványok vizsgálata szintén megkezdődött, a döntések később várhatóak.

Forrás: HVG.hu
Címlapkép: MTI/Mónus Márton

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Nyírfa:ma, 17:27 ☻ Igen! De én inkább a választási csalástól tartok jobban, mert az is Mészáros érdekeltségi körébe tartozik. 2014-ben és 2018-ban is megcsinálták a választási csalást! Emlékszem Orbán cinikus mosolyára 2018-ban, amikor kijelentette az egyetlen szót, "győztünk" és rátekintett Novák Katikára, minden rá volt írva a pofájára!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro
Pokol Béla: "Az egyetemi autonómia nem érvényesül a nyugati világ életében dominanciát elért balliberális politikai táborral szemben"
NÁLUNK
"Az egyetemi autonómia nem érvényesül a Fidesz politikai táborral szemben". Sőt semmilyen autonómia nem érvényesül.
RonaGyuri
@Néro: sőt az AB-nak nevezett egyre ócskább gittegylet vonatkozásában semmiféle autonómia sem érvényesül a Fidesz politikai táborral és elvárásaival szemben!!! =))
Nyírfa
Bezzeg Kínában! Követni kell, ennyi az egész! De: ha mégis tankokkal találkoztok szabadság helyett, nyugodtan álljatok eléjük, mint tette azt 1989-ben a Tianammen téren az a bátor ifjú.
Néro
@RonaGyuri: A gittegylet az egy komoly dolog hozzájuk képest.
kereső
@Nyírfa: Ezt a képet kellene kedden kivetiteni az Országházra, a szavazás idejére.
kereső
A pokolba már a Pokol Bélákkal, meg az egész magát "Alkotmány Biróságnak" mondó gittegyegylettel.Magyarországnak nincs Alkotmánya- akkor minek bitorolják ezt a nevet. Mint a köztársaság nélküli, "Köztársasági Elnök".
Eladott Ország
" Az a jó, hogy 12 millió forintért vett Volvo terepjárót az Alkotmánybíróság az egyik alkotmánybírónak, a Szabó Marcelnek. Pokol Béla és Szívós Mária egy-egy 11,4 millió forintba kerülő Volvo S90-essel járhat. Az úristenit neki, ezek majd terepjáróval kepesztenek a Mátrában, hogy komolyan a szemükbe mondják a vaddisznóknak, stop van, nektek is meg a Sorosnak is. A Zorbán' mindig megmondja, mi a helyes, mi jó nekünk, de hatalmi mámorában fel sem fogja, hogy Európa csórókái lettünk. Kivéve ők. Úgy kipasszolná a magyar embereket a demokráciából, mint Marika a fájós vakbelét. Drágán."
Eladott Ország
@Nyírfa: ma, 14:07 ♦ Tienanmen téri vérengzés 1989. évi áldozatai, a hűtőkamrában, gúlába "hányva".
kuruc.info/galeriaN/2012/orbankoszoruzas17051302.jpg
ómió
És erre kíváló példa a volt SZFE-s cirkusz!
Nyírfa
@kereső: A szombati tüntetést csak netről követtem, Karácsonyék színpadképként használták a Kossuth téren.
Lehet, hogy már akkor a Parlament épületére kellett volna vetíteni. Hátha most az eszükbe jut - vagy olvassák a Propellert. :)
Nagy szám lenne: tankok az országház homlokzatán, kínai tankok - és egy fiú egy szál egyedül megállítja őket. Hátha hatással lenne a mi fiataljainkra is.
Nyírfa
@Eladott Ország: 16.05

Kétségem nincs afelől, hogy orbán , ha tehetné - a tömegbe lövetne. És akkor mi lennénk egymásra hányva egy hűtőkamrában. orbán viktor szörnyeteg lett.
Eladott Ország
@Nyírfa: Az is eléggé elgondolkoztató miért mondott le a honvédség parancsnoka és helyettese. Vajon miért kóricálnak a katonák éjszaka is az utcán békeidőben?!
Nyírfa
@Eladott Ország: Igen. Ez nyugtalanító gondolatokat keltett bennem is.
És miért van még mindig veszélyhelyzet? Jó, tudjuk, hogy akár a választásokig kihúznák, de mire alapozzák?
Nyírfa
@Eladott Ország: Te elképzelhetőnek tartasz egy katonai puccsot?
Eladott Ország
@Nyírfa:ma, 17:27 ☻ Igen! De én inkább a választási csalástól tartok jobban, mert az is Mészáros érdekeltségi körébe tartozik. 2014-ben és 2018-ban is megcsinálták a választási csalást! Emlékszem Orbán cinikus mosolyára 2018-ban, amikor kijelentette az egyetlen szót, "győztünk" és rátekintett Novák Katikára, minden rá volt írva a pofájára!
Nyírfa
@Eladott Ország: A forgatókönyv: választási csalás, tüntetések, rendőri-, majd katonai beavatkozás, provokációk, letartóztatások , kijárási tilalom - szükségállapot: felbolydul Európa és az oroszok, a kínaiak elérték, amit akartak, destabilizálták a kontinensünket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.