A HVG írt arról, hogy az EU Bíróságán gyorsított eljárásban tárgyalják a jogállamisági pert, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel ősszel ítéletet is hirdet a bíróság – írja a Telex.hu.

HVG: Gyorsított eljárásban tárgyalják a jogállamisági pert az EU Bíróságán
Fotó:Pixabay

Október 11-12-én tárgyalást tartanak, ahol a keresetet benyújtó kormányoknak, illetve az ellenkeresetet beadó Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak lesz lehetősége az álláspontja kifejtésére.

A per célja annak megállapítása, hogy

az uniós források jogállamisági feltételekhez kötése összeegyeztethető-e az uniós joggal. Ezt ugyanis Magyarország és Lengyelország vitatja.

Az ítéletnek abban is lesz szerepe, hogy az Európai Bizottság által, az eljárásra vonatkozó részletszabályok elkészítésekor figyelembe kell venni a bíróság megállapításait.

A Bizottság már készíti ezt a kézikönyvet, az első változatát várhatóan két héten belül bemutatják.

A brüsszeli testület elnöke, Ursula von der Leyen több alkalommal is megerősítette, hogy egyetlen ügy sem vész el és már

tanulmányozzák a gyanús eseteket.

Johannes Hahn, költségvetési biztos pedig arról is beszélt, hogy

várhatóan ősz elején elküldik az első leveleket azoknak a tagállamoknak, amelyeknél feltételezik, hogy a jogállamisági problémák veszélyt jelentenek az uniós pénzek átlátható, célnak megfelelő elköltésére.

A lap értesülései szerint Magyarország azok között lesz, akik már az első körben kapnak ilyen levelet.

A gyorsított eljárásnak abban van jelentősége, hogy az első ügyek a korábban vártnál időponthoz képest előbb kezdődhetnek. A bírósági eljárást lehetővé tevő kompromisszum elfogadásakor az volt a közvélekedés, hogy a per lehetővé teszi a magyar kormány számára, hogy az első ilyen ügyek csak a 2022-es országgyűlési választás után indulhassanak el.

Forrás:HVG.hu, Telex.hu
Címlapkép:Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
"az uniós források jogállamisági feltételekhez kötése összeegyeztethető-e az uniós joggal. Ezt ugyanis Magyarország és Lengyelország vitatja."
akik ezt vitatják ott lófaß van de nem jogállam! -erre egy ékes példa,hogy az ellenzéki politikusoknak még arra sincs joguk,hogy betegyék a lábukat a köz TV. épületébe,nem ám arra,hogy ott kamerák elött beszélhessenek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro
Néééd má mi törpént ! Hogy sikerült rávenni bírákat hogy dolgozzanak ? Itt a-Laposék nagyon ráérőse vesznek elő egy beadványt. Aztán nézegetik az asztalon mi is lehet az. Nem sürgős. Meg egyébként se fér bele a munka idejükbe egy papírt elolvasni. Hányuknak is?
vitriol
Ez nem az a gyorsított eljárás, amit józan paraszti ésszel üdvözölhetne a magyar ellenzék! Mire ez megtárgyalásra kerül, addigra orbán, mészáros, meg a többi oliharcha szétkapja az országot, oszt volt magyar köztársaság, nincs Magyarország!
csak úgy....
"az uniós források jogállamisági feltételekhez kötése összeegyeztethető-e az uniós joggal. Ezt ugyanis Magyarország és Lengyelország vitatja."
akik ezt vitatják ott lófaß van de nem jogállam! -erre egy ékes példa,hogy az ellenzéki politikusoknak még arra sincs joguk,hogy betegyék a lábukat a köz TV. épületébe,nem ám arra,hogy ott kamerák elött beszélhessenek!
csak úgy....
"Tehát: a magyar és lengyel kormányt zavarja, hogy a demokratikus jogállami rendszerhez kössék a kifizetéseket? Ez nem olyan, hogy tulajdonképpen elismerik ezeknek a hiányát a saját országukban? Mintha egy gyilkosság gyanusítottja terjesztené fel a halálbüntetés eltörlését." (xy von hvg)
Nyírfa
Valami bűzlik Hunniában. De olyannyira, hogy Európa már nem elégszik meg az orra befogásával.
Csak, mire elkezd takarítani, addigra élhetetlenné válik a hazánk.
Persze, nekünk sem kellene megvárnunk, amíg más kezdi el mosni a szennyesünket.
ómió
Az efftársak itt, ha jövőre nyernének, a jogállamiság ideiglenes felfüggesztését lebegtetik. Brüsszeli efftársaik meg az itteni jogállamiság meglétén "dilemmáznak"? Hazugságaik erdejében már egymással egyeztetni is képtelenek?
Nyírfa
@sgl: Nem eszembe jutott Alfonzó? Minek ez a rohanás? :)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.