A magyar állam támogatásával felépített óvodát adtak át pénteken Székelyhídon és Nagyváradon. Mindkét óvoda felépítésében a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) volt a magyar állam partnere.

A magyar kormánynak hálálkodott az erdélyi püspök az óvodaépítésre kapott százmilliókért
Fotó: Youtube/Királyhágómelléki Református Egyházkerület

A székelyhídi új oktatási intézmény két óvodai és egy bölcsődei csoportnak, mintegy 70 gyermeknek biztosít európai színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget. Az intézmény a végéhez közeledő tanévben egyelőre 44 óvodás gyerekkel nyitotta meg kapuit. A következő tanévtől nyújt hosszú programos óvodai foglalkozást, és várhatóan ekkortól indulhat el falai közt a bölcsődei csoport is.

A 690 négyzetméteres hasznos területű új épület értéke 160 millió forint.

A Nagyvárad-Szőlős egyházközség által felújított 940 négyzetméteres emeletes óvodaépület három óvodai és egy bölcsődei csoport befogadására alkalmas.

A 110 millió forintból felújított épület 80-100 magyar gyermeknek biztosít korszerű oktatási és ellátási lehetőséget.

Grezsa István miniszteri biztos, a két óvodaavató között az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a Trianon óta eltelt 101 évből az utolsó évtized volt a legsikeresebb a magyarság számára. Úgy vélte: az óvodaavatók arra nyújtanak példát, hogy a magyarok ha egy kicsit szabadabban tudnak mozogni, mindjárt építkezni kezdenek. Mint megjegyezte: Székelyhíd romatelepjén is épül egy óvoda a magyar állam támogatásával. Ott a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) az építkezés lebonyolítója.

Hozzátette: a református püspökséggel partnerségben 26 óvoda felépítését vagy felújítását vállalták. Ezek egy részét már átadták, a másik része most épül.

A székelyhídi és nagyváradi hálaadó istentiszteletet is Csűry István püspök tartotta. A püspök a két rendezvény között az MTI-nek elmondta: A Dániel könyvéből vett bibliai igére alapozva vont párhuzamot a babiloni fogság és a mai kihívások között. Mindkét korban veszélyben volt az anyanyelv, veszélyben volt a kultúra. Voltak és vannak azonban olyan a közösségek, amelyek öntudatos munkával, imádsággal képesek pozitív irányba fordítani a dolgok menetét.

"Rajtunk múlik, hogy a magyar kormány által adott segítséget értelmesen használjuk fel, hogy olyan gyermekek nőjenek fel ezekben a bölcsődékben, óvodákban, akik ennek a kultúrának az alkotó részei lesznek"

- nyilatkozta a püspök.

Forrás: MTI

Fotó: 

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
A magyar gyerekek egyre kevesebb pénzből, egyre szarabb minőségű oktatást kénytelenek elviselni, mert a közpénz (A MI MINDANNYIUNK ADÓFORINTJA!) az engedélyünk és a jóváhagyásunk nélkül kerül külföldre, megvásárolva az ottaniak szavazatát.
Elkeserítő, ha a szavazatok így megvásárolhatók, akár itthon, akár külföldön.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Románia kormánya is nagyon hálás- hiszen a magyar kormány, a magyar adófizetők pénzéből megoldja mindazt a feladatokat, amelyeket Románia kormányának kellene. Igy aztán több jut más célok végrehajtására.De igaz ez nmem csak az oktatásra, hanem a gazdasági élet fejlesztésére adott támogatásokra is.
csipetke
Kiváncsi vagyok már jó előre,hogy jövőre,ha orbán bukik,és elapad a pénzfolyam a külhoniak felé,akkor mi lesz?Az új kormányt majd köpködni fogják a külhoniak,vagy belenyugszanak,hogy eztán azokra lesz költve a lóvé,akik megdolgoztak érte...Valaki egyszer összeszámolhatná,hogy hány milliárdot [email protected] el orbán az országon kívül,(Mexikó,Vietnám, stb,és itt a szomszéd országokban a külhoniaknak focicsapatokra,stadionokra,óvodákra,mittoménmire).Biztos,hogy az összeg nem lesz 100 milliárdon belül.Itthon mennyi mindent lehetett volna kezdeni ekkora pénzzel?
ómió
Bolsiék felé ilyen hálája sosem lesz!
human
"Székelyhíd romatelepjén is épül egy óvoda a magyar állam támogatásával."

Ez érdekes. Mikor a magyar államnak a Magyarországon élő romáknak kellett bírósági döntés alapján kártérítés fizetnie a gyerekeik szegregált oktatása miatt akkor Orbán arra hivatkozott, hogy nincs ingyen pénz. Még mielőtt félreérti valaki. Pont nem azt mondom, hogy a székely romatelepen ne építhetnénk óvodát, de akkor már itthon romákhoz sem ártana másképp hozzáállni és javítani a körülményeket határon belül is.
namihami
@ómió: 09.43: Hát, ne is lehessen. Ha egyszer sikerülne ezt az erdélybuzit elzavarni, akkor a következő kormánynak szinte azonnali bukását vetítené előre, ha ezeket az éhenkórász potyalesőket tömné pénzzel, amikor a hazai gazdaság, oktatás és egészségügy (csak megállok, lenne még ötletem) a béka se..e alatt van. Itt most ne beszéljünk persze a ""vőkről, gyerekkoribarátokról, mr20%-okról, stb."". Persze, az orbáni voksvásárlásnak ez az ára. És, mivel egyeduralkodó, senki nem mer ellentmondani neki, úgy ezeknek elég a markukat tartani és a manna számolatlanul érkezik.
ómió
@namihami: Nálatok, bolsiknál, ha valakibe szorult egy csöppnyi nemzeti érzés és segít a határon túlra trianonizáltakon, az már "voksvásárlás"? Ugye, ez maga a "bolsevik hazafiság"? Nem lehet, hogy 2004. dec. 5-én nem kellett volna kitagadnotok őket? Vagy a böszmei népzsebelés, vagy a kivívott államcsődje okoz nálad olthatatlan hiányérzetet? Amikor Böszme vezéredék egy fillérrel nem segítették őket, ("nem tömték pénzzel a potyalesőket") akkor idehaza kórházbezárások, iskolabezárások, postabezárások, nyugdíjlenyulások, fizulenyulások és "egyéb népjóléti intézkedések" voltak, de akkor nálad, mintha minden rendben lett volna. Hát, hadd ne minősítselek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.