Kétszer 9 pontban mutatta be Karácsony Gergely, hogy kormányváltás esetéln, ha ő lesz a miniszterelnök, mivel kezdené az ország talpraállítását 12 év fideszes uralom után.

A 99 Mozgalom alapítóival együtt mutatta be a budapesti Benczúr Hotelben Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, az MSZP, Párbeszéd és LMP által támogatott ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt a Jóvátétel Programját – olvasható a hvg.hu cikkében.

Rabszolgatörvény eltörlése, utólagos táppénz, autonómia helyreállítása: Karácsony bejelentette, miket javítana, ha ő lesz a miniszterelnök

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely/részlet az élő videóból

Karácsony kétszer 9 pontban mutatta be, hogy mely intézkedéseket lehet azonnal kezdeni a kormányváltás után. A programbemutatót Osvárt Andrea színésznő vezette fel, aki szerint a felelősségvállalást mindenkinek önmagával kell kezdenie, mindenkinek a saját jövőjét kell kézbe venni és nem hagyni, hogy a rendszer elhatalmasodjon fölötte.

Karácsony a felszólalását azzal kezdte a cikk szerint, hogy Magyarországon az ellenzéki pártok kormányváltásra készülnek, de 2022-ben az igazi tét ennél jóval bonyolultabb, ezért ez nem egy hagyományos parlament választás lesz. A főpolgármester elmondta, büszke arra, hogy a hat egymással szövetséget vállaló ellenzéki pártból őt támogatja miniszterelnök-jelöltként, de szerinte az a politika lehet sikeres, ami még több embert tud behozni a politizálásba és lehetőséget tud adni nekik, hogy elmondhassák a véleményüket. A főpolgármester úgy látja, egy nagyon szűk elit ellen vívják a küzdelmet, amely kiszipolozza a magyar társadalmat.

Karácsony azzal folytatta, ők a magára hagyott 99 százalékot képviselik, ehhez pedig különböző embereket kell egy asztalhoz leültetni, mert Magyarországot közösen kell kitalálni, ehhez ki kell tárni a politika kapuit mindenkinek.

Az a célom, hogy ne lehessen azzal választást nyerni, hogy folytatjuk, de azzal sem, hogy nem folytatjuk

- magyarázta és hozzátette, újra kell egyesíteni Magyarországot.

Szerinte a legfontosabb azon károk jóvátétele, melyet az Orbán-kormány okozott az országnak az elmúlt 10 évben.

Szemünk láttára rombolták le a köztársaság intézményét és a demokráciát,

- mondta el Karácsony, aki szerint az azért történhetett meg, mert ez a két fogalom nem volt elég fontos sok embernek és a rendszerváltás utáni harmadik köztársaság nem szolgálta eléggé az emberek igazságérzetét.

Ezért az első pont a károk rendbetétele, amelyeket az Orbán-kormányon kívül az elmúlt egy évben a világjárvány nyomán kialakult válság is tetézett.

A főpolgármester után Sudár Orsolya, a Szikra Mozgalom elnökségi tagja arról beszélt, hogy az Orbán-kormány kiszolgáltatottá tette az embereket. Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a kiváltságeról és arról beszélt, hogy miért nem tartják a korrupciót a magyarok a legnagyobb problémának.

Nemény András szombathelyi polgármester az autonómiát hiányolta a cikk szerint, és más országokat hozott fel példaként, ahol segíti a kormány az önkormányzatokat, nem úgy, mint itthon. Nemény szerint a kormány úgy áll hozzá, hogy itt gyerekek vannak, akiket vezetni kell, a jogkörök és források elvonásával pedig a kormány az önkormányzatok nyakát szorongatja egyre jobban. Azt is elmondta, a kormányváltás után az önkormányzatoknak világos finanszírozás és kiszámíthatóság kell.

Karácsony Gergely ehhez azt tette hozzá, hogy az autonómia az egyetemeknek és az egyházaknak is kell.

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője arról beszélt, hogy az egyetemeken most borzasztó a hangulat, és senki sem szeretei, hogy a kormány mondja meg, mit kutassanak. A médiára kitérve még elmondta, házinyúl helyett őrkutya kell, vagyis hagyni kell, hogy az újságírók újságírók legyenek.

A kétszer 9 pont

A főpolgármester a felvezetés után bemutatta a kilenc pontot, és hozzátette, ez még nem a teljes programjuk, csak annak néhány fontos eleme. Ezek a pontok azok, amiket a kormányváltás után el kell kezdeni megvalósítani és viszonylag gyorsan végig is lehet vinni ezeket.

- "rabszolgatörvény" eltörlése;

- az oktatásból lemorzsolódott fiataloknak második esély megadása a szakvizsga, vagy érettségi megszerzésének lehetőségével;

- a közmunkások bérét a minimálbér szintjére emelik;

- egyeztetések elkezdése a CEU visszaköltözésére, az egyetemek autonómiájának visszaállítása, az egyetemi modellváltás felülvizsgálata;

- az egyházi státuszukat vesztő, intézményfenntartást végző egyházak kárpótlása;

- az állami földprivatizáció felülvizsgálata;

- trafikpiac újraszabályozása, mindenki szabadon nyithasson trafikot;

- a rokkantnyugdíjasok kárpótlása.

A hvg.hu cikke szerint a programpontok bemutatása után Kordás Lajos, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a magyar munkavállalók nehéz helyzetéről beszélt, megemlítette, a kereskedelmben dolgozók azért küzdenek, hogy egy hónapban legyen legalább egy szabad hétvégéjük.

A prezentáció második felében Karácsony Gergely a válságkezelés 9 pontját mutatta be, nemzetközi kitekintéssel. Mint mondta, itthon is voltak a válság ellen támogatások, de nem sikerültek jól ezek, a turizmus megsegítését úgy sikerült levezényelni, hogy abból leginkább a fideszes vezetésű városok részesedtek. Ráadásul Mészáros Lőrincnek, aki Karácsony szerint egy óra alatt 20 millió forintot keres, a válság alatt 185 milliárd forinttal nőtt a vagyona. A főpolgármester a válsgkezelés jóvátételének 9 pontjára fedezetet göbbek között az uniós helyreállítási alapból reméli.

A 9 pont pedig a következő:

- bajba jutott kisvállalkozásoknak újraindítási támogatás;

- ezen kisvállalkozásoknak 2 év mentesség a szociális hozzájárásulási adó fizetése alól;

- az álláskeresési járadék folyósítási idejét 9 hónapra emelik, és azon munkavállalókat, akik a járvány és a nyomában járó válság idején veszítették el munkájukat, és 3 hónapnál tovább voltak munka nélkül, azok visszamenőleg kapnának a támogatásból;

- a járvány alatt igénybe vett táppénzt utólag 100 százalékra kiegészítenék;

- az egészségügyi dolgozók egyszeri 500 ezer for0intos támogatásban részesülnének;

- az önkormányzatokat kárpótolnák az elvont iparűzési és gépjárműadó miatt;

- a különleges gazdasági övezeteket eltörölnék;

- bevezetik a Tiborcz- és Mészáros-adót.

Forrás: hvg.hu

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Szinpatikus bár a mészáros/ Tiborz adóból lesz botrány ha tényleg meglépik!: ) Fideszről vagy jót vagy semmit D
verőce21
Amit Karácsony autokratikusan csinált a fővárosi közlekedésben is, az nem az, amit vártak tőle a választók! - hanem agresszív beavatkozás a város közlekedésébe...
Megbánták akik megszavazták ezt a trógert, pedig már volt zuglói referenciája.

Éppenezért nem lesz itt kormányváltás, jön az ötödik Orbán kormány...!
simmering73
Ezt a mészaros/tiborc adót utólag kellett volna megmondani. Ahogy ez a sumák banda szokta. Visszamenőleg.
tudode
Megismétlem!!!
.
Ráférne az országra, hogy minden nap karácsony legyen azok helyett, akik nem becsülték meg magukat,

----- Amíg Ön a járványra figyelt, a NER bevette az országot – leltár a „hazavitt” stratégiai ágazatokról
www.valaszonline.hu/2021/01/28/amig-on-a-jarvanyra-figyelt-a-ner-bevette-az-orszagot-leltar-a-hazavitt-strategiai-agazatokrol/
---------------------------
,
Elolvasva a fenti összeállítást, összevetve a II. világháború utáni újjáépítéssel, amikor eltüntek a romok, épültek, szépült az ország, volt perspektíva, de azOK után, akiknek a feje 2005 adventjén azon ájtatóskodott, kis o-val, meg nagy Oval, ha bekapja a csaliKÁJÁT az ország javára, és Isten dicsőségére fog dolgozni!
.
Igen ám! De a lélekromboláshoz talán több év szükségeltetik, mint ami alatt ""Eltemették a demokráciát", abból is talán csak annyit, hogy amikor a bennszülött külföldi utazásakor ki-, illetve belépett az anyaföldre, megdobbant a szíve!
.
Mert amit összebarkácsolt a felcsúti nemzetvezető az átkosabb az átkosnál, nem csak a földi javaktól, a vérrel áztatott alapjogoktól is megfosztotta azt aki tudatában van, azt is aki még imádkozik a lelkiüdvéért annak, aki magának, és sleppjének építi azt az országot, amely mindannyiunkké lenne európai állampolgárként, mert
.
----Magyarországot már megszállta tatár, török, osztrák, orosz, német, de most fordult elő tán először, hogy egy megszállott szállta meg.
-------------------------
.
Keményen megfizetjük ezek múltját, és a jövendőt "is", kezdve olyan állammal, amelyhez képest a bábeli zűrzavar csak babaZŰR!
verőce21
KariFerinek le kell számolnia számos illúzióval...
jesz
bármennyire is szimpatikus Karácsony, nem lesz miniszterelnök..

A választásokig annyi szart kap a nyakába, hogy örül, ha a jelenlegi státusát el tudja látni...

A fiúk rajtavannak, teszik, amit a forgatókönyvben előírtak...még csak a film címe látható, kellemes zene, szereplők bemutatása, majd kibontakozik a cselekmény...pár hónap, és jön a tüzérség...megszórják az összes jelöltet úgy, hogy ne rúghassanak labdába...

Ez a forgatókönyv...
...
Nessy
Ebből a mára már kirabolt kasszából nehéz lesz bármit is tenni! A fidesz kormány, élén Orbánnal olyan rablást rendez/ rendezett, hogy csak a csillagos égig érő államháztartási hiány, és sok milliárd állami kölcsön marad utánuk! Aztán adott esetben lehet ordibálni a parlamentben, meg ahol csak tudnak, hogy lám nem váltják be az ígéretüket! Mint ahogy teszik most a fővárossal! Kompenzáció Debrecen és fideszes városok milliárdok, Budapest 0 forint! A középkorban jobbakat égettek meg!
Béla333
Megígérte, hogy Rapcsák bűncselekményeit kivizsgálja Zuglóban. Mi lett?: asszisztált az MSZP-Fidesz lopásokhoz.
Megígérte, hogy a fővárosban kivizsgálja a Tarlós időszak korrupcióit. Mi lett?: Díszpolgári kitüntetés és extra lelépési pénz Tarlósnak.
Hányszor higgyünk ennek a hanta bajnoknak?
Sámannus
Most a rendszart kell leváltani, ezért csak minden jobb jöhet ezután.
Béla333
@Sámannus: 15.56
Egyik rendszart a másik rendszarra?
Lásd még: az MSZP, a DK Dobrev Klárával, Karácsony, a Párbeszéddel és Jakab a Jobbikkal szeretné, hogy Zuglóban az a maffiózó Tóth maradjon a közös jelölt, aki a Fidesszel összejátszva lopkodja a közpénzt.
Mi a fene ez?
Nessy
@Béla333: Áldjon meg a jó Jehova! Szavazz a fideszre, szíved joga!
Macskaszem
Az elszámoltatásról egy huncut szót nem olvastam. Én sokkal inkább ezt várnám, nem az osztogatási versenyt.
Béla333
@Nessy: 16.57
Inkább senkire, de a Fideszre nem. Azért nem gond, ha az ember gondolkodni merészel?
Málna
@Nessy: 14:41 Ha így van, Karácsony mire fel ígérget?
Béla333
Egyébként meg sz@rni rá, hogy Karácsony mit mond! Ha egyszer sohasem tartja meg amit ígér, akkor teljesen mindegy, hogy mivel próbálja megetetni a választókat! Ha legalább egyszer, egyetlen egyszer megtartotta volna a választási ígéretét!
De az, hogy elszámoltatást ígér és díszpolgári oklevéllel, extra lelépési pénzzel küldi el Tarlóst???!!!
Egy hazug ember!
Sámannus
Pohoskám mész a levesbe, és eltűnsz valahol egy klotyón.
kereső
"2022-ben véget fogunk vetni ennek a világnak, a törvények felett álló kiváltságos kevesek mértéktelen gazdagodásának. Vagyonbiztosok kirendelésével fogjuk zárolni a közpénzekből milliárdossá hízott oligarchák vagyonát, a gazemberek pedig majd magyarázkodhatnak a bíróságon, amikor a törvények már rájuk is vonatkozni fognak. Külön törvényben fogjuk megtiltani azt is, hogy miniszterek, állami vezetők vagy a családtagjaik közbeszerzéseken indulhassanak. Vége lesz a milliárdos gázszerelők, vejek, rokonok világának, és akkor majd mondhatja a mindenkori miniszterelnök, hogy nem illetékes egyetlen vállalkozó gazdagosának tekintetében sem. Az a Magyarország már rólunk, tisztességes sokakról, magyarokról fog szólni."
ómió
Kamugeri efftárs törvény nélkül "termelné a rabszolgákat"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.