Minden szabad országnak saját történelemértelmezésének kell lennie, és nem lehet egy nemzet sikeres, ha nem tudja múltját összességében sikeres teljesítményként megítélni – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Budapesten.

Rétvári: mi vagyunk a Kárpát-medence legstabilabb, domináns országa

Rétvári Bence a Kosáry Domokos Történelemverseny eredményhirdetésén elmondott köszöntőjében kiemelte: harminc évvel a rendszerváltás után a külső narratívák kényszerétől végleg meg kell szabadulnunk, és végképp szabadon kell értelmezni történelmünket.

Rétvári szerint minden időszakban

minden nagyhatalom – amelynek célja volt Magyarországot a saját érdekkörében tartani – igyekezett a magyar történelemszemléletet is átalakítani saját értelmezése szerint.

Egy harminc éve szabad ország polgáraiként "nem indulhatunk ki másból", csak a nemzeti szuverén történelemértelmezésből, és úgy kell tekinteni történelmünkre, hogy abban a magyar nemzeti érdek alapján mi volt fontos, lényegtelen, helyes és helytelen – mondta az államtitkár.

Kitért arra: a szuverenitás fontos része, hogy egy büszke országnak fenn kell tartania magának a jogot arra, hogy a saját történelmét önmaga értelmezze, és a világ történéseit is a saját országa szemszögéből értelmezze.

Rétvári Bence szerint a legfőbb bizonyítéka a magyar történelem sikerének, hogy magyar nemzetként "most is itt vagyunk". "Azért vagyunk itt", mert az idők során a vesztes csaták mellett nyertes csaták és jól megkötött kompromisszumok is születtek. Ezek nélkül

"nem lennénk ma" a Kárpát-medence legnépesebb, legstabilabb, domináns országa kulturális, katonai és gazdasági viszonylatban – hangsúlyozta az államtitkár.

Mint mondta, helyes történelmi önképből lehet csak reális jelenkori önkép, és egy, a magyarság sikereit felmutatni merő történelemtanítás lehet csak az alapja egy sikeres magyar nemzetnek – emelte ki az államtitkár.

A Kosáry Domokos Történelemversenyt a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete szervezi ötödik éve a 7-10. évfolyamos diákoknak. A versenyen – amely az országos tantervi követelményekre épül – kilencszáz tanuló mérhette össze tudását korcsoportos bontásban helyi, regionális, majd országos szinten.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Mónus Márton

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A Kárpát-medence szégyenei. Mindenki rajtatok röhög (meg sajnos rajtunk).
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@namihami: Amikor valaki hosszabban szónokol, a hallgatóság figyelme kikapcsol, és semmire nem emlékezik, amit a szónok mondott!
csipetke
Tényleg stabilak vagyunk,most nem hazudott rétvári. Évek óta stabilan állunk Európa országai között az utolsó előtti helyen.De ha beelőz Bulgária,(van rá esély), senki sem fog csodálkozni...
Duke Nukem
Az "idősebb vagyok, mint Szlovákia" pólót viselő agyilag zoknik talán beveszik ezt a shit dumát.

"végképp szabadon kell értelmezni történelmünket" - így is lehet hívni a történelemhamisítást.
Duke Nukem
Továbbra is tartom magam az elméletemhez, mi szerint, ha ma élne István király, az ország mélybetaszításáért az egész fideszes csürhe brancsot úgy kitörölné a föld színéről, hogy még írmagjuk se maradna.
És erre simán mérget vennék, annyira biztos vagyok benne !!!

Velejéig gonosz emberek irányítják jelenleg Magyarországot - és az ördög ügyvédje, a főügyész védi mocskokat. Ilyen talán még nem volt az egész világon - mióta világ a világ.
Yoda69
Mar csak az a kérdés, hogy miben dominálunk. Ha például a Covid járványban lakosság arányosan elhunytak szamat nézzük, akkor nem hazudott retvari, abban tényleg elsők vagyunk.
dr. prédikátor
igen t, ti vagytok a Kárpát medence leghazugabb leg korruptabb bandája!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.