Minden szabad országnak saját történelemértelmezésének kell lennie, és nem lehet egy nemzet sikeres, ha nem tudja múltját összességében sikeres teljesítményként megítélni – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Budapesten.

Rétvári: mi vagyunk a Kárpát-medence legstabilabb, domináns országa

Rétvári Bence a Kosáry Domokos Történelemverseny eredményhirdetésén elmondott köszöntőjében kiemelte: harminc évvel a rendszerváltás után a külső narratívák kényszerétől végleg meg kell szabadulnunk, és végképp szabadon kell értelmezni történelmünket.

Rétvári szerint minden időszakban

minden nagyhatalom – amelynek célja volt Magyarországot a saját érdekkörében tartani – igyekezett a magyar történelemszemléletet is átalakítani saját értelmezése szerint.

Egy harminc éve szabad ország polgáraiként "nem indulhatunk ki másból", csak a nemzeti szuverén történelemértelmezésből, és úgy kell tekinteni történelmünkre, hogy abban a magyar nemzeti érdek alapján mi volt fontos, lényegtelen, helyes és helytelen – mondta az államtitkár.

Kitért arra: a szuverenitás fontos része, hogy egy büszke országnak fenn kell tartania magának a jogot arra, hogy a saját történelmét önmaga értelmezze, és a világ történéseit is a saját országa szemszögéből értelmezze.

Rétvári Bence szerint a legfőbb bizonyítéka a magyar történelem sikerének, hogy magyar nemzetként "most is itt vagyunk". "Azért vagyunk itt", mert az idők során a vesztes csaták mellett nyertes csaták és jól megkötött kompromisszumok is születtek. Ezek nélkül

"nem lennénk ma" a Kárpát-medence legnépesebb, legstabilabb, domináns országa kulturális, katonai és gazdasági viszonylatban – hangsúlyozta az államtitkár.

Mint mondta, helyes történelmi önképből lehet csak reális jelenkori önkép, és egy, a magyarság sikereit felmutatni merő történelemtanítás lehet csak az alapja egy sikeres magyar nemzetnek – emelte ki az államtitkár.

A Kosáry Domokos Történelemversenyt a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete szervezi ötödik éve a 7-10. évfolyamos diákoknak. A versenyen – amely az országos tantervi követelményekre épül – kilencszáz tanuló mérhette össze tudását korcsoportos bontásban helyi, regionális, majd országos szinten.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Mónus Márton

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A Kárpát-medence szégyenei. Mindenki rajtatok röhög (meg sajnos rajtunk).
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
A Kárpát-medence szégyenei. Mindenki rajtatok röhög (meg sajnos rajtunk).
voltmárjobbis
Rétvárinak is benne van a feje orbán seggében - pénzért!
Takarítsuk el ezt a magyar emberek pénzéből milliárdokból élő rohadék orbán bandát.
RonaGyuri
Igen Bencus ti vagytok a domináns-sokk!! =))
tudode
Na jó!
.
Ami az un. "töténrlmi önképet" jelenti, addig jár a korsó a kútra míg el nem törik, vagy így, vagy úgy, amit a fideSS alapítók maguknak keresik/ték
.
----Orbánékat csak múltjuk győzheti le
24.hu/belfold/2017/04/27/orbanekat-csak-multjuk-gyozheti-le/
-------------------------
.
Lehet búslakodni, dicsekedni amiatt, mert a főnök nem becsülte meg magát, mert
.
------ Dupla KáVé - Miért múlik el minden, ami szép? - És szeretlek téged - 7. album - 2003
www.youtube.com/watch?v=YtnrbuYLO8Q
----------------------
.
Kár, nagy kár az országnak!
justhpeter
Rétvári hűsége az egyik legfixebb pont a NER-ben.
Gazella
Elmész a p@csába réttúró.. a nép nem mellettetek áll! Még egységesen se!!
Nyírfa
Csak sértegesd a szomszédainkat a képzelt dominancia hirdetésével? imádni fognak érte!
Nyírfa
Bocs, a mondat végén nem kérdőjel akart lenni, hanem kettőspont.
Macskaszem
Stabilan tartjuk az utolsó helyünket
Európában, de mi büszkék vagyunk erre. Mekkora böszme hülye ez a rongyvári.
Nyírfa
Szóval, nem a mondat végén, hanem a kérdőjel helyén.
Próbálok megérkezni! :)
human
A kutatások szerint stabil és megingathatalan a korrupciós helyezésünk, ja.
Nessy
Rétváry! Az rendben van, hogy saját, szuverén történelem szemléletet alakítottatok ki, de azért ekkorát még sem illik lódítani! Ha egy kicsit körbenéznél Európában sok régebbi ország és kultúra akadna a szemedbe! Mi még nyereg alatt puhítottuk húst, valahol a szetyeppén, mikor a görögök, olaszok (római birodalom) már létezett, méghozzá jóval magasabb színvonalon, mint mi akkoriban! És ők is fennmaradtak ,sok megpróbáltatás után is, a kultúrájukat, a nyelvüket is meg őrizve!
Nem túlzás egy hangyafülnyit ezen csodás megállapítás részedről "a Kárpát-medence legnépesebb, legstabilabb, domináns országa vagyunk kulturális, katonai és gazdasági viszonylatban"
namihami
Sőt, Európában is. Csupán Bulgária jár még előttünk. De, már hajtunk...
Nessy
@namihami: Amikor valaki hosszabban szónokol, a hallgatóság figyelme kikapcsol, és semmire nem emlékezik, amit a szónok mondott!
csipetke
Tényleg stabilak vagyunk,most nem hazudott rétvári. Évek óta stabilan állunk Európa országai között az utolsó előtti helyen.De ha beelőz Bulgária,(van rá esély), senki sem fog csodálkozni...
Duke Nukem
Az "idősebb vagyok, mint Szlovákia" pólót viselő agyilag zoknik talán beveszik ezt a shit dumát.

"végképp szabadon kell értelmezni történelmünket" - így is lehet hívni a történelemhamisítást.
Duke Nukem
Továbbra is tartom magam az elméletemhez, mi szerint, ha ma élne István király, az ország mélybetaszításáért az egész fideszes csürhe brancsot úgy kitörölné a föld színéről, hogy még írmagjuk se maradna.
És erre simán mérget vennék, annyira biztos vagyok benne !!!

Velejéig gonosz emberek irányítják jelenleg Magyarországot - és az ördög ügyvédje, a főügyész védi mocskokat. Ilyen talán még nem volt az egész világon - mióta világ a világ.
Yoda69
Mar csak az a kérdés, hogy miben dominálunk. Ha például a Covid járványban lakosság arányosan elhunytak szamat nézzük, akkor nem hazudott retvari, abban tényleg elsők vagyunk.
dr. prédikátor
igen t, ti vagytok a Kárpát medence leghazugabb leg korruptabb bandája!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.