Annak ellenére, hogy változik a háztartási napelemes rendszerekkel megtermelt áram elszámolása, a szakértő szerint továbbra is megéri ilyen beruházásba fektetni.

Az önerőből napelemes rendszert telepítők továbbra is szerződhetnek, 2023. december 31-ig, szaldó elszámolásban az áramhálózati cégekkel, a beruházást állami támogatással megvalósítók esetében azonban július elsejétől át kell térni a bruttó elszámolásra.

Az új áramelszámolással is érdemes napelemes rendszert telepíteni a szakértő szerint

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A napelemes rendszereket telepítő Energiatakarék Kft. MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában kifejtette: szaldós elszámolás mellett egy jól méretezett napelemes rendszerrel nulla közelébe lehet csökkenteni a havi villanyszámla összegét, így a teljes beruházás megtérülési ideje 10-12 év.

Bruttó elszámolás mellett a villanyszámla körülbelül kétharmada a megtakarítás, így 14-18 év körül alakul az átlagosan várható megtérülés. Az otthonfelújítási programban elérhető, akár 50 százalékos állami támogatással azonban a bruttó elszámolású napelemes projektek megtérülése 7-9 évre csökken – ismertette Kujáni Péter szakértő.

A napelemes rendszerről történő közvetlen fogyasztás mértékének növelésével tovább lehet javítani a megtérülési időket. A cél, hogy a fizetett áram és a napelemekkel ingyen megtermelt áram felhasználásának aránya minél jobban az utóbbi felé tolódjon el. Erre a fogyasztási szokások átalakításával nyílik több lehetőség, például a programozható elektromos eszközök használatát érdemes a napos órákra, a termelés csúcsidőszakára időzíteni.

Nagyobb mértékben növelhető a napelemekről való közvetlen fogyasztás mértéke, ha a nappal megtermelt többletenergiát akkumulátorban tárolják, éjszakai felhasználásra. Így az év jelentős részében 24 órán keresztül kizárólag a saját napelemeik által megtermelt elektromos energiát tudják használni a fogyasztók.

Forrás: mti.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
természetesen ordas nagy kamu...mindez akkor lenne igaz ha a rendszer sosem igényelne karbantartást..nem amortizálódna ..stb...kiszámoltam...a nekem megfelelő rendszer árából röhögve fizetem a villanyszámlát 25 évig kb...és akkor még nem számoltam a rendszer költségeit..egyelőre ez a nagy zöld érzés csak úri móka még..lásd a villanytragacsokat...az életben nem autózod ki nullszaldósra
rokker33
@Pálinkás Pál: Én akartam anyámék házára tetetni ilyen fekete szart, de rájöttünk,hogy a havi 9=10.000 forintos villanyszámla miatt biztos hogy 10 éven túl térülne meg, de kb 18=20 évet számoltam.20 év múlva már sokkal nagyobb teljesítményű panelek fognak megjelenni szerintem ami újabb 2=3 millió forintba fog kerülni a cseréje és akkor nem spórolunk semmit.
csak úgy....
@rokker33: ez a "fekete szar" csak magyarországon nem tudja soha behozni az árát!
rokker33
@csak úgy...: Magyarországon még nem találták fel a gazdaságosan működő napelemeket és rohadt drága ráadásul 2023 tól már nem éri meg ezeket telepíteni.,hiszen a panelek ugyan annyiba fognak kerülni ,mint jelenleg, de nem lesz ingyen áram senkinek.! Soha nem fog megtérülni mindig pénzbe fog kerülni az áram paks 2 miatt!!
ESCOBAR
Csak nem hitelre! 25 év alatt az már nem térül meg!!!
vacsi
@Pálinkás Pál: Egyetértek. És akkor a pénz időértékével még nem is számoltál!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.