Egy győri család fájdalmas története hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen díjszabás mellett zajlik ma Magyarországon a halottkezelés – számolt be róla a telex.hu.

Egy magyar család fájdalmas története: ennyibe került a búcsú elhunyt szerettüktől
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A fent említett család pünkösdvasárnap kapta a hírt, miszerint a győri kórház onkológiai osztályán meghalt a 49 éves édesanya. A család tudta, hogy rosszindulatú betegségről van szó, de arra nem voltak felkészülve, hogy elveszíthetik a szeretett hozzátartozót. Még egyszer utoljára el akartak búcsúzni tőle, hisz halála előtt nem látogathatták a Covid-korlátozások miatt. Közölték velük: ötezer-ötszáz forintért megtehetik – írja a telex.hu.

Ez pedig felveti a kérdést: mit és mennyit fizettetnek meg a gyászolókkal „halottkezelés” címén?

Szerettük volna még egyszer, utoljára látni. És akkor közölték, hogy ez pénzbe kerül... Akkor, ott, abban a fájdalmas és idegileg is felfokozott állapotban ez arculcsapásként ért. A halottöltöztetés, a hűtés teljesen jogos költségein túl 5.500 forintért mutatták meg a saját feleségemet, a lányaimnak az édesanyjukat. Nem arról van szó, hogy gondot jelentene ez az összeg, dehogy. Embertelennek érzem ezt a rendelkezést. Pláne, hogy akkor még nem lehetett látogatni a betegeket. És igen, másnak akár gondot is okozhat a temetés költségei mellett még ezt is kifizetni. Hogy egy búcsúpillantás az elhunyt szerettünktől pénzbe kerül. Ez megalázó és számító, nem tudok napirendre térni felette!

– nyilatkozta a férj a tragédia után.

A teljes díjtétel-lista, amit a győri kórházból kaptak, sokak számára sokkoló lehet. 

Az halottkezelés az első 72 órában: 10.800 Ft

72 óra után minden megkezdett 24 óra után: 8.500 Ft/nap

Halott öltöztetése a hozzátartozó által hozott ruhába: 9.500 Ft, halotti lepelbe: 5.200 Ft

Mosdatása: 1.200 Ft

Borotválása: 1.200 Ft

Kozmetika: 1.200 Ft

Halotti lepel: 4500 Ft

Műanyag zsák (boncolás esetében kötelező): 2.300 Ft

És igen, ott van a végén:

Halottbemutatás: 5.500 Ft, kórházi dolgozó esetében: 0 Ft

A gyászoló család már az elején tisztázta, hogy csak és kizárólag ez utóbbit kifogásolják, s tartják embertelennek. Ugyanakkor közérdekűnek gondolják a kérdés tisztázását, hogy jogosan kérnek-e ezért (is) pénzt a hozzátartozóktól? A telex.hu jogásza elmondta, hogy jogilag nem kifogásolható a gyakorlat, ám erkölcsileg annál inkább.

A férj végül még elmesélte: amikor a győri patológia folyosóján kétségbeesetten és felháborodottan telefonálni kezdett és próbált hivatalosan panaszt tenni, egy ismeretlen ott dolgozó megszólította: „Odalépett és azt mondta, ne hagyjam, hogy lerázzanak. Ne hagyjam, hogy ez így maradjon, mert a búcsúért pénzt kérni szerintük, kórházi dolgozók szerint is elfogadhatatlan és méltatlan.”

Forrás: telex.hu
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Én nagyságrendileg is többet is fizetnék, ha "megtekinthetnék néhány tetemet"!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Emmersson71
Én nagyságrendileg is többet is fizetnék, ha "megtekinthetnék néhány tetemet"!
Emmersson71
Na..én ezért leszek instant, mint a kávé :P
Lehet beszórni a Dunába..oszt jóccakát!
Veleda
Ez egy évek óta fennálló probléma, amivel senki nem foglalkozik érdemben. A játék címe: Hogyan vágjuk meg a gyászolókat?Akik mély gyászukban képtelenek józanul gondolkodni( mint én) minden felsorolt szolgáltatásra igent mondanak. Felét ki lehetne hagyni, de ilyen helyzetben nincs aki segítene, vagy legalábbis törvényesítené. Mivel ez egy szolgáltatás, a szolgáltató meg annyit kér, amennyit akar.
vacsi
@Veleda: " Mivel ez egy szolgáltatás, a szolgáltató meg annyit kér, amennyit akar."
A baj inkább az, hogy kötelező ezekkel végeztetni!
nezelodo
Emberarcú társadalom. Kemény több mint 30 évi politikai munkával értünk el idáig. Az egyház kezébe kell adni, azok legalább nyomtatnak majd egy búcsúcédulát is ezért a pénzért. Ha nem tetszik, a meggyőzés eszközeként még mindig ott a régi jól bevált kiátkozás és az inkvizíció. Ilyesféle készülődik a nemi identitás hatalmi kezelésében is illiberálisan.
jesz
...a szülészet még drágább..ettől már csak a temetés a drágább.
Qqberci
@Emmersson71: Dunába temetés sóurnában 249 000 Ft...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.