Bemutatták az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) himnuszát és image filmjét hétfőn Budapesten. A rendezvényen Erdő Péter bíboros, esztergom-budepesti érsek átadta a kongresszus 12 hírnökének megbízó oklevelét.

"Ahol magyar ember él, ... mindenhol szeretik" – új himnusz született Ákos közreműködésével

Erdő Péter elmondta: az ének az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszus himnuszának újragondolt, áthangszerelt változata.

Úgy fogalmazott: a "Győzelemről énekeljen napkelet és napnyugat" kezdetű himnuszt

"ahol magyar ember él a világban, mindenhol ismerik, tudják és szeretik".

Példaként említette, hogy 2019 júniusában Csíksomlyón, a pápai misén százezer ember énekelte fejből, valamennyi versszakával.

Ezért döntött úgy a püspöki kar, hogy amit lehet, megőriznek a himnuszból. Megmaradt a Bangha Béla jezsuita szerzetes által írt szöveg, de új, "modern zenei köntöst" kapott az ének – mondta a bíboros.

Erdő Péter reményét fejezte ki, hogy

a "régi-új himnusz" eljut "minden nemzedék szívéhez".

A himnuszt producerként jegyző Kovács Ákos Kossuth-díjas zeneszerző, énekes ismertette: hét különböző variációban vették fel az éneket, van angol és magyar nyelvű, csak hangszeres változat, illetve az eredeti kotta alapján is előadják.

A zenei hátteret az Operaház Zenekara és Kórusa adja, a három énekes a televíziós tehetségkutatókból ismert Nagy Bogi, Czinke Máté és Dánielfy Gergő.

Erdő Péter a rendezvényen átadta a kongresszus 12, az esemény népszerűsítésével megbízott hírnökének oklevelét. A NEK hírnökei:

Baricz Gergő zenész, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, Kubik Anna színész, Lackfi János költő, műfordító, Petrás Mária népdalénekes, Pindroch Csaba színész, Szalóki Ágnes népzenész, Sena Dagadu zenész, Szikora Róbert zenész és Ürge-Vorsatz Diána fizikus.

A szervezők közölték: a szeptemberi rendezvényre eddig 2700 önkéntes jelentkezett, a jelentkezései határidőt június 24-ig meghosszabbították.

A 2020 őszéről elhalasztott kongresszust idén szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A rendezvény záró szentmiséjét Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.

A katolikus egyház az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust általában négyévente rendezi meg.

Magyarország másodszor ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjén, a Hősök terén félmillió hívő vett részt.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

134.bátor
Azt gondolom Európa legutáltabb nemzete vagyunk,köszönhetően egy embernek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Az egy dolog, hogy "átiratják" a himnuszt!
.
De a XXI. században meg kellene szüntetni a katolikus egyház főjének a cölibátust, az ismert, alávaló okok miatt!!!
.
------- Egy magyar pap a cölibátus eltörlését kéri Ferenc pápától, szerinte beteges ez az életforma
24.hu/belfold/2020/09/07/colibatus-eltorles-ferenc-papa/#
.
www.google.com/search?q=c%C3%B6lib%C3%A1tus+elt%C3%B6rl%C3%A9se&oq=C%C3%B6lib%C3%A1tus+&aqs=chrome.3.69i57j0l9.8779j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
---------------------------------
.
Mert amikor megszólal a természet szava!
.
Ezt mutatja be a "Tövismadarak" c. film! Azt, hogy milyen lelkitusán mennek át hús, vér emberek, álszentként megrontva gyermekeket "is"!!!

Ámen!
vacsi
@Pipás: szerintem mindenki maga dönti el - és maga is döntse el, hogy kire szavaz! Hisz mindannyiunknak itt kell élnünk!
csak úgy....
ákosnak tarisznyát a vállára ,hamuba sült pogácsával és vándorbotot a kezébe, oszt eriggyen körülnézni a világba ,hogy lássa miröl is dalol!
durbincs
@RonaGyuri: buggyant,hogy maga ott lent a oláh hegy gyomrába ?50IQ-val ki-kit szop le és mikor le térdelve? kit érdekel ?
durbincs
@Eladott Ország: @EladottOrszág: buggyant ? csak mert a maga mega pirulái szippantosak ?
durbincs
@nezelodo: Mert maga csak 1 barnainges náci szxr ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.