Vizsgálja az Európai Bizottság a meleg közösségek jogait is sértő magyar pedofilellenes törvényt – közölte egy szerdai sajtóeseményen a testület szóvivője.

Az Európai Bizottság vizsgálja a fideszes vastaps közepette kedden elfogadott magyar homofóbtörvényt

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Index azt írja, a hivatalos nevén

„A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot”

kedden megszavazta az Országgyűlés. A törvényt fideszes módosító javaslatokkal együtt fogadták el. Az egyik szerint

a gyermekvédelmi rendszerben az állam védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát,

a másik pedig a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényt akarta megváltoztatni, mégpedig úgy, hogy

tilos lesz olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti.

Kérdés, hogy az uniós joggal összhangban van-e a jogszabály. Ezt az Európai Bizottság vizsgálhatja, s amennyiben a tagállam nem fogadja meg a testület módosító javaslatait, kötelezettségszegési eljárást is indíthat.

Egyre többen fejezik ki elégedetlenségüket

Az elfogadott törvénymódosítás a Magyarországon működő német cégek körében is felháborodást keltett, de Merkel egyik minisztere is keményen nekiment Orbánék homofób pedofiltörvényének. A Magyar Helsinki Bizottság jogászát is aggasztja a homofób törvénymódosítás, amiről ITT írtunk. Rácz András a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense saját közösségi oldalán hasonlította össze a magyar törvényt egy 2013-as orosz jogszabállyal, és arra a következtetésre jutott, hogy Orbán Viktor még a Putyin-rezsimnél is drasztikusabban diszkriminatív szabályokat alkotott. Közben több hazai médiaválallat is csatlakozott az RTL Magyarország hétfői tiltakozásához, amivel a kedden a parlament által elfogadott homofób törvény ellen szólalnak fel. A csatlakozók között van az A+E Networks UK, az AMC, az HBO és a WarnerMedia, valamint a ViacomCBS. Az amerikai nagykövetség is a törvénnyel kapcsolatos aggodalmáról írt a Facebookon, a Guardian pedig címlapon hozta az erről szóló összefoglalóját.

Szerda este újra tüntetés lesz a homofóbtörvény ellen

A Háttér Társaság és az Amnesty International Magyarország újabb tüntetést hirdetett meg a kedden elfogadott, homofóbra szabott pedofilellenes törvény miatt. A tiltakozást szerda este 6 órakor tartják a Sándor-palotánál, Áder János hivatala előtt.

Forrás: index.hu

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
@Horizont: Szerinted a német cégeknek mi a túró beleszólásuk lehet a kiskorú gyermekeket védő törvénybe ?...vagy csak a szokásos éljen rákosi...
Toller Béla
Azt meg, hogy mi minősül reklámnak, a nagytudású és abszolúte független médiatanács mondja meg, fellebbezés pedig nincs !
gina
@Shikari: Te meg a jó ádes anyáddal te szemét
gina
@Shikari: Nagy sz@rban lennétek aljas kormányprolik ha a németek mindent kivinnének, meg az EU ből sem jönne pénz, akkor mit tenne a zsiros cigány főnitek?
gina
@Csizmás Kond: Te elmebeteg a fideszed meg a kormány többsége gerinctelen, meleg és pedofil, ne oszd az észt te proli
ómió
Nincs ebben semmi meglepi! Gyuri gazdijuk apanázsa erre kötelezi őket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.