Czeglédy Csaba utasításának megfelelően a vádlott társak egymás után vonják vissza vallomásaikat – jelentette ki Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön a Kecskeméti Törvényszék előtt a Humán Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet tárgyalását megelőzően.

Budai Gyula: „szorul a hurok a maffiabaloldal ügyvédje, Czeglédy Csaba körül”Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A fideszes politikus az ügy hatodrendű vádlottjának szerdai vallomására utalva elmondta:

a férfi az ügy koronatanúja, mert ő volt az, aki teljes mértékben feltárta az iskolaszövetkezetek működését, a Makói Járásbíróság előtt pedig terhelő vallomást tett Czeglédy Csabára és bűntársaira, az egész bűnszervezet működésére, ezért nem maradt más út számára, mint az ügyészséget kényszervallatással megvádolni.

A hatodrendű vádlottat, közvetve a Human Operator Zrt. alvállalkozójaként dolgozó Kopernikusz Iskolaszövetkezet egyik korábbi vezetőjét, 2020 februárjában a Szegedi Ítélőtábla bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás és a számviteli rend megsértése miatt bűnösnek találta. A Szegedi Törvényszék első fokon meghozott ítéletét azonban hatályon kívül helyezte, mivel a férfival szemben szintén költségvetési csalás miatt egy másik vádemelés is történt, és a két ügy olyan törvényi egységet képez, hogy az ítélőtábla új eljárás lefolytatását és az ügyek egyesítését rendelte el.

A hatodrendű vádlott a Kecskeméti Törvényszéken szerdán tett vallomása során elmondta: korábbi, a jogerős ítéletet megelőző vallomásait már nem tartja fent, mivel azokat kényszerből – a mielőbbi szabadulása érdekében, az életét féltve és ügyészségi nyomásra – tette.

Budai Gyula emlékeztetett: a hatodrendű vádlott aztán változtatta meg vallomását, miután a szegedi „Csillagbörtönben” súlyosan bántalmazták.

Egyértelműnek nevezte, hogy Czeglédy Csaba megpróbálja az egész büntetőeljárást „koncepciós eljárásként, magát pedig mártíráldozatként” beállítani.

Arról is beszélt, hogy szerinte Czeglédy Csaba célja egyértelműen az, hogy a büntetőeljárás elhúzódjon, ne szülessen jogerős ítélet, hogy Szombathelyen elindulhasson a DK jelöltjeként a választásokon.

A Csongrád Megyei Főügyészség a szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében – Czeglédy Csabával és húsz társával szemben – költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt még 2019 februárjában emelt vádat a Szegedi Törvényszéken.

A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése és a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A Human Operator Zrt. két generál alvállalkozó közbeiktatásával – melyek teljesítési segédként nyolc iskolaszövetkezetet vontak be – jelentős létszámú munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek. A foglalkoztatottak után fizetendő adókat és közterheket a dolgozókat névleg alkalmazó szövetkezetek nem, vagy csak részben vallották be, és elmulasztották befizetni.

A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
A kép tényleg találó. A hírhedt elszámoltatási biztostól egy méterre áll Farkas Flórián :)
ómió
Ugyan már! Majd "szereznek" neki "mentelmi jogot" az efftársak!
ómió
@durbincs:Igen, ők még visszamenőlegesen is!
Clavigo
A logopédusok rémálma ez a gyökér...
namihami
Hányadszor halljuk ezt már ettől az agyalá-Gyulától. Legfeljebb periódukusan a nevek cserélődnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.