Több ezren hagyhatják el a betegellátást az egészségügyi dolgozókat képviselő szakszervezetek felmérései alapján, írja a napi.hu.

Soha nem látott méretű demonstrációra készülnek az egészségügyi dolgozók
Kép:Pixabay

Tavaly novemberben jogszabályban tiltották meg, hogy a veszélyhelyzet idején az egészségügyi dolgozók felmondjanak, a korlátozást a héten oldották fel.

Az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti státusza márciusban szűnt meg, a szolgálati jogviszonyról szóló szerződést akkor 4000 orvos és ápoló nem írta alá.

Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara néhány héten belül országos demonstrációra készül, hogy hangot adjon követeléseinek. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke az ATV Híradónak elmondta: a szervezés már elkezdődött.

Havonta 220-260 munkaórát teljesítettek a kollegák, nem egyszer 24 órás szolgálatot is kellett biztosítaniuk, olyan környezetben, hogy a covid-ellátásban lévő pótlékrendszert egy év után sem sikerült megnyugtató módon mindenkinek rendezni, hiszen volt olyan munkavállaló aki 0 és volt olyan, aki akár 200 ezer forintos pótlékot kapott

– mondta Balogh Zoltán.

A szakdolgozók elégedetlenségének fő oka a kialakult bérfeszültség. Míg az orvosok bére 80-120 százalékkal nőtt, addig az ápolók többségének nem változott a keresete, ráadásul áthelyezésük és elbocsátásuk is könnyebbé vált. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint „egy jelentős béremelés esetén a többség azért maradna a munkahelyén, tehát van megoldás.”

Tavaly a béremelés előtt 51 százaléka volt az átlag nővérbér az orvosbérnek, ez most január 1-jétől 33 százalékra csökkent le. És ha bevezetik a már most meghirdetett 2022-es és 2023-as béremelést, akkor 19 százaléka lesz” – fogalmazott Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségügyi szakpolitikusa.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közleményében úgy fogalmazott, a szakdolgozói társadalom anyagi és erkölcsi értelemben is többet érdemel.

Mint írják, a bérrendezéssel kapcsolatban a Belügyminisztériumot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkeresték, de érdemi választ nem kaptak.

Forrás:napi.hu 
Címlapkép:Pixabay

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pipás
@Shikari: Te olyan egyszerű vagy, mint egy fakocka. Nálad minden a libsikről szól.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@namihami: Amikor sokaig fekudtem a torott bokammal 3 korhazban is, volt olyan, hogy orvost csak minden 2.3. napon lattunk fel percre - MINDENT a noverek csinaltak, pedig volt olyan idos beteg a traumatologian, aki nemcsak a torott vegtagjara kellett volna, hogy figyelmet kapjon, hanem volt mas, tobb belgyogyaszati problamaja is, - a kutya se figyelt ra, a noverek probaltak meg neki gyogyszert szerezni a belgyogyaszati problemajara. Az orvosok is persze mindennel fontosabbak, de amikor mindenki szarban van, akkor MINDENKINEK a problemajat kell kezelni, nemcsak az egyik reteget, foleg, ha tudjuk, hogyha a noverek besokallnak, es elhuznak kulfoldre, akkor nem lehet csak ugy leakasztani a fogasrol a kovetkezo apolonoi garniturat. Felelotlen focibuzi
simmering73
@Shikari: Rajtad kívül [email protected] őrjöng, te húgyagyú.
Shikari
Liberális= hungarofób, aljas, primitív patkány. Vinnyog is a horda, mert megint elzavarja őket a magyarság! A tetves degeneráltak nem tudják elviselni a vereséget, amíg egyenként össze nem fogdossák őket az uszításuk miatt. Készül az elszàmoltatás patkányok! :-))))))))))))))))))))))))
csak úgy....
@Shikari: álmodozik a diliház? :) a teli pelusod tisztább mint a buksid.
Nessy
@Shikari: Nem hiszem, ha kórházban vagy, megkérdezed a téged ellátó nővért a pártállásáról! Vagy ha nem tetszik, maradsz inkább ellátás nélkül? A nővér, illetve orvos sem azzal kezdi a anamnézis felvételét, hogy rákérdez a pártállásra, vallásra, nemi identitásra, hanem hogy mi a panasza, mire allergiás, etc. a páciens Ettől a tömény gyűlölettől már teljesen kivetkőzöl emberi mivoltodból.
Shikari
@Nessy: A libsik rátelepednek minden megmozdulásra. Ezek ilyenek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.