Az ügyfelek járnak jól a moratóriummal, de így is megdöbbenést kelthet, hogy évekkel tovább kell törleszteni, és nominálisan milliókkal is nőhet a megfizetendő összeg. Maga az Magyar Nemzeti Bank figyelmeztet.

MNB figyelmeztetés: vigyázzon a hitelmoratóriummal!

Fotó:123rf.com

Aki teheti, célszerű mihamarabb folytatnia a törlesztést – írta mai közleményében az MNB. Korábban még az Index színeiben mi is erre a következtetésre jutottunk – véledik a Telex gazdasági szakújságírója.

Annak, akinek a haladék volt az egyetlen esélye, természetesen nem volt választása, de az, hogy a magyar adósok mintegy fele ragadt bent a hosszabb futamidőben és egy nominálisan nagyobb törlesztésben, még akkor is zavart fog okozni, ha a pénz időértékét tekintve a bank jár rosszul, és az ügyfél jól.

Hallgassuk azonban inkább az MNB-t – javasolja a Telex.

„A törlesztési moratórium igénybevétele családok százezreinek jelentett kedvező választási lehetőséget, a munkahelyüket elvesztő, egészségügyi vagy egyéb okok miatt nehezebb életkörülmények közé kerülőknek pedig mentőövet az elmúlt közel másfél évben.”

moratórium után a törlesztést folytatók havi terheit csillapítja, időben „széthúzza” az, hogy a havi törlesztőrészletek ugyanakkorák maradnak, mint a fizetési stop lehetőségének elrendelésekor (kivéve a változó kamatozású hiteleknél).

Mindez igaz, de alighanem itt jön a lényeg:

„A moratórium alatt a vissza nem fizetett hitel tőkerészére folyamatosan kamat rakódik. Az adósok számára kedvező jogszabályi döntés az is, hogy e kamatot nem ”csapják hozzá„ a még meglévő tőketartozáshoz (nem lesz belőle kamatos kamat), hanem a futamidő meghosszabbodásával havi egyenlő részletekben lehet majd megfizetni azt”.

Forrás: telex.hu

Címlapkép: pixabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Jókor figyelmeztet a MNB!
Ha jól emlékszem vagy egy éve hirdették meg ezt a népmentő lehetőséget!
Ha meg az MNB kockázatot lát ebben, akkor talán szóljanak a maffiás haveroknak, biztos ismerik a telefonszámukat!
Qqberci
Annak idején az MNB megfefelő részlegének az elődje, a PSZÁF ugyancsak figyelmeztetett a deviza alapú forinthitel veszélyeire, de annak se lett foganatja...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.