A vendéglátók ipartestületének elnöke szerint a magas bérigények, a szakemberhiány, a külföldi turisták elmaradása is gondot okoz a szektorban, ami miatt például a szállodák közel fele ki sem nyitott. Áremelésre is szükség lesz a vendéglátásban a magas alapanyagárak miatt.

Nagyon nehéz helyzetben kezdték meg a nyári idegenforgalmi szezont az éttermek a hatalmas bérigények, a turisták és a személyzet hiánya, a magas alapanyagárak és az elviteles ételek várható áfanövekedése miatt – erről Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke beszélt az Inforádiónak.

Szakemberhiány, ki sem nyitott üzletek – nehéz helyzetben van a vendéglátás

Italokat visz ki egy felszolgáló egy kávézó teraszára Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én

Fotó, címlapkép: Illusztráció/MTI/Balázs Attila

Kovács szerint a fővárosi vendéglátás még nagyobb bajban van, mint az országos a külföldi vendégek hiánya miatt. A városi magyarok pedig inkább vidéken, a Balatonnál, vagy más hazai vízparton töltik a nyár egy részét, vagy külföldi országokban nyaralnak. A külföldi turisták Kovács szerint őszig nem is nagyon lesznek, ezért Budapesten sokkal kevesebb vendéglátós mert kinyitni, mint máshol. 

Nem volt értelme sok üzletnek kinyitnia azért, hogy aztán teljes költséggel finanszírozza a nyitvatartását, merthogy megfelelő kereslet híján nem lett volna rentábilis az üzemelés. Szálloda például rengeteg nem nyitott meg, 40-50 százalék, és nyilván a szállodákhoz kötődik a vendéglátás. Sokan várták, hogy a labdarúgó-Eb komolyabb turizmust hoz, sajnos ez nem nyilvánult meg, magyarok voltak az első két meccsen a Puskás Arénában

- mondta el az Inforádiónak.

Az ipartestületi elnök arról is beszámolt, hogy a szakemberhiány is jelen van, nagyobb mértékben sújtja a szektort, mint korábban.

Nagyon sokan hagyták el végleg a vendéglátást a Covid alatt. Tudunk olyan helyről, ahol a kényszerűségből elküldött munkavállalók egyike sem akar visszatérni, nem az üzlet miatt, hanem a vendéglátás miatt; 8-10 hónapot meg kellett oldaniuk máshogy, kereskedelemben, az építőiparban vagy az IT-szektorban helyezkedtek el, a jelenlegi munkahelyük nyújtotta biztonságérzetet még alacsonyabb jövedelem mellett sem akarják feladni

– fogalmazta meg a helyzetet Kovács László.

Az elnök úgy látja, a vendéglátóipar munkáltatóinak a hatalmasra növekedett bérigénnyel és a magas alapanyagárak komoly gondot jelentenek most, emiatt kénytelenek megemelni az árakat. 

Ha most kimegy valaki a piacra, akkor 20-25 százalékkal drágábban kapja a húst, mint egy éve, és a munkaerőpiacon is körülbelül hasonló árú munkabér-emelkedés volt

- mondta el az Inforádiónak az elnök, aki szerint nagy segítséget jelentene az ágazatnak, ha az elviteles ételek áfája nem ugrana vissza a korábbi 27 százalékra a válság elmúlásával, hanem maradna továbbra is 5 százalékon, mint a lezárások idején.

Forrás: infostart.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Eladott Ország: Ezt találtad az Athina Híradó "archívumában" idiótája!? Falrengetőbb hazugságok még mindig nincsenek? Rekordméretű inflációra vagy kíváncsi? Lapozd vissza Bokros efftársad "gazdaságpolitikáját"! Találsz ott még 25%-os inflációt is! Na, az volt a "rekord méretű"! De akkor, mintha lapítottál volna! És a vírus miatt hol nem nőtt meg az államadósság, hol nem volt drasztikus gazdasági visszaesés, hazudd már ide! Azt meg kusikáld, ám, el, hogy 10 év "orbándúlás" után 65 év magyar átlagbére (ilyen sehol másutt nem történt) a duplájára emelkedett! Mint, ahogy azt is, hogy előtte 8 év bolsidúlás után 1 mm-t se sikerült közelebb kerülnünk a nyugati életszínvonalhoz!
rokker33
@csak úgy...: Hát nem Magyarországon az biztos :)
rokker33
@csak úgy...: ott nincs igazság csak gazság xD
Jozefina
"Szakemberhiány, ki sem nyitott üzletek – nehéz helyzetben van a vendéglátás"
orbánhoz kellen fordulni majd ő megoldja. Bajönnek az ő migránsai Romániából, Macedóniából, stb...
Mégis hova lettek a szakemberek???
csak úgy....
@rokker33: na látod! az osztrák kancellár nem buzizott ,cselekedett ! mióta orbán uralkodik magyarországon,az óta ott mindenki mindenkit útál !
verőce21
Nem hallottam mostanában panaszkodni kőművest, ácsot, villanyszerelőt, sőt segédmunkást sem, hogy nem tudna megélni az építőiparban.
A támogatások nyertesei messze nem (csak) a befektetők és a középosztály...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.