A G7.hu számolt be arról, hogy addig módosítgatta felfelé a statisztikai hivatal a március-áprilisi halálozási adatokat, hogy mostanra kiderült: az elmúlt 50 évben népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22. és 28. között.

Rémisztő halálozási adatokkal tetőzött a harmadik hullám Magyarországon – fél évszázada nem haltak meg ennyien egy hét alatt
Kép:Pixabay

A lap kitér arra is, hogy az első adatközlés a szóban forgó idei 12. hétre még 3872 elhunytról szólt, ami már akkor is nagyon soknak számított, hiszen ennél alig több mint egy tucat esetben rögzítettek több halálesetet 1970 óta.

Mostanra azonban a március utolsó teljes hetében elhunytak száma a KSH statisztikája szerint átlépte a 4500-at is.

Ennél egyetlen egy alkalommal haltak meg többen Magyarországon hét nap alatt, méghozzá az ezredforduló hetében. A járvány előtt eléggé elképzelhetetlennek tűnt, hogy az akkori kiugróan magas adatot valaha is megközelítjük még egyszer, hiszen a 2000 első hetében mértnek soha a közelében sem volt a halálozás Magyarországon.

Az azóta a pandémia kezdetéig eltelt bő két évtized leghalálosabb hete a 2017-es influenzajárvány csúcsán volt, amikor 3616-an veszítették életüket Magyarországon, az ezredfordulón azonban ennél ezerrel több halálesetről számolt be a KSH.

A koronavírus megjelenéséig ennek a szomorú listának a második helyén az újkori magyar történelem valószínűleg legdurvább, 1983-as influenzajárványának a legkegyetlenebb hete állt.

A koronavírus-járvány azonban olyan halálozási adatokat hozott Magyarországon, amilyeneket az elmúlt ötven évben nem láthattunk. Bár a harmadik hullám időszakának adatai még mindig nem véglegesek, de az előző fél évszázad húsz leghalálosabb hetéből tizenegy így is az elmúlt alig több mint fél évben volt.

Rémisztő halálozási adatokkal tetőzött a harmadik hullám Magyarországon – fél évszázada nem haltak meg ennyien egy hét alatt
Kép:G7

A statisztikai hivatal szerint a 12. héten haltak meg a legtöbben. Az operatív törzs érdekes módon nem ekkora, hanem két héttel későbbre tette a harmadik hullám csúcsát, de már korábban is írtunk róla, hogy a két szervezet adatai egy ponton nagyon élesen és nehezen megmagyarázható módon elválnak egymástól. 

Mindenesetre a hivatal szerint március végén tetőzött a halálozás:

a jelenlegi adatok alapján a 12. héten 4501 ember veszítette életét. A már emlegetett ezredfordulón ennél is nagyjából 180 halálesettel többet rögzített a KSH, ám akkor még bő félmillióval több ember élt Magyarországon.

Így népességarányosan most volt magasabb az elhunytak száma.

Ez pedig még szinte biztosan nem a végleges adat, hiszen a számokon még a jövőben is módosíthat majd a statisztikai hivatal. Ez egyébként az adatgyűjtés módszere miatt járvány nélkül is így van, legfeljebb a változtatások nem húzódnak el ennyire.

A KSH a G7 kérdésre azt válaszolta, hogy a heti halálozási adatokat forrása az Elektronikus Anyakönyvi Rendszer, amelyben a Magyarország területén történt összes halálesetet rögzítik az anyakönyvvezetők.

Most azonban ez a 3-4 hét látványosan hosszabb. A 12. heti halálozások száma például még múlt szerdán, nyolc héttel az első adatközlés után is több mint ötvennel emelkedett. Ennek magyarázata valószínűleg az, hogy a járvány miatt megugró haláleseteket az anyakönyvi rendszer is csak lassabban tudja feldolgozni.

Forrás:G7.hu
Címlapkép:Pixabay

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Duke Ellington: Nem! Ezeket a számokat az anyakönyvi rendszer adatai alapján közli a KSH! Semmi köze hozzá Szabó Tímeának! Legalább a cikket olvasd el, amire reagálsz!
Duke Nukem
Képes vagyok harcolni ellened.
Ha úgy alakul, képes vagyok rá - és nagyon durván nyomom egy taktikai kesztyűvel. Nekem nem kell más, csak egy taktikai kesztyű.
Egy taktikai kesztyűvel egy egész országot le tudnék igázni. De tényleg.
Namely
Firkász-recept:
ossz, szorozz, adjál hozzá bátran, variálj a bázisidőszakkal addig, ameddig az jön ki, ami alapján már hangzatos címet adhatsz.

Ha nem jön ki, akkor is adjhatsz olyan címet, aminek semmi köze a cikkhez.

A bőgőmajmok úgysem vesznek észre semmit, mert az átlagszavazóval állunk szemben, aki csak bőgni tud, anyázni, és persze a saját oldalát ajnározni.

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
ómió
Egy kis "hatékonyabb efftársi oltáspártiság" azért, ezt még tetézhette volna!
Duke Ellington
@Nessy: Elolvastam a cikket, de a Propeller szavahihetőségét a sok fake news miatt megkérdőjelezem! Szabó Tímeát meg nem kell mentegetned, mert az Orbán gyűlöletéből fakadóan vérlázítóan nagy szarkeverő! Korózs Lajos csak kezdő fake news gyáros hozzá képest!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.