Fokozódik a forróság, szerdán, délutánra 33 és 39 fok közé melegszik a levegő, csütörtökön pedig tetőzik a hőség, 40 fokra forrósodhat a levegő.

Így készül Budapest a kánikulára – mutatjuk
Kép:Pixabay

2021. június 19-én Müller Cecília országos tisztifőorvos a II. fokú hőségriasztást rendelt el, majd június 22-én, kedden kiadta a maximális fokozatú riasztást tartós hőség miatt.

Kiadták a piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést, ugyanis a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett marad.

A fővárosi és kerületi önkormányzatok lépéseket tettek annak érdekében, hogy javítsák a budapestiek komfortérzetét és felhívják figyelmüket a forrósággal együtt járó veszélyekre.

Ahogy tavaly, idén is hűsítő szigeteket állít fel a Fővárosi Önkormányzat június 18. és szeptember 15. között, melyek árnyékot nyújtanak az extrém hőség ellen, az elsővel a Boráros téren találkozhatnak a budapestiek.

A Vízművekkel közösen a tavaly kialakított 22 ivókút mellett idén 12 kúttal növeli azok számát a város számos pontján. Az ivókutak pontos helyszíne itt érhető el egy online térképen.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett strandok 2021. június 22-24. között egy órával tovább tartanak nyitva, így a Palatinus, a Paskál, a Pesterzsébeti, a Római, és a Csillaghegyi strandfürdők is este 8 óráig várják a hűsölni és kikapcsolódni vágyó vendégeket. 

A hőséggel összefüggő, témacsoportok szerinti bontásban ad tájékoztatást Zugló önkormányzata saját honlapján arról, hogy milyen lehetőségek állnak a helyieknek rendelkezésére a legmelegebb nyári napokban. 

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az általános tájékoztatás mellett a káros UV-sugárzás mérésére is hangsúlyt fektetett.

A III. kerületi fenntartású óvodákban minden gyerek számára UV-sugárzás-jelző karórát osztott szét, amely a színét megváltoztatva jelzi, ha az UV-sugárzás erősödik.

A III. kerületben működő Akácfa utcai és a Vörösvári úti rendelőnél található szökőkút is párásító funkcióval is el van látva, de sajnos a hétvégén mindkettő meghibásodott, ezek soron kívüli javítása jelenleg is zajlik.

Rákosmentén a helyi kormányhivatal, és művelődési házak mellett a Szabó Ervin Könyvtár XVII. kerületi fiók könyvtárát ajánlják hűsölésre vágyóknak, de a helyi áruházakba is betérhetnek.

A Hegyvidéki Önkormányzat intézkedései nyomán párakapuk üzemelnek a Polgármesteri Hivatal előtti téren és a MOM játszóterén, ezek mellett a MOM Kulturális Központ főbejárata előtt egy vizes porlasztós ventilátor, egy száraz levegős ventilátor, és clear water vízautomata áll rendelkezésre. Az önkormányzati játszótereken megnyitották az ivókutakat, a nagy forgalmú csomópontoknál pedig vízosztást terveznek.

A XVI. kerület szerencsés helyzetben van több szempontból is. Egyrészt – mint írják –a lakótelepek is kertvárosi jellegűek rengeteg árnyékot adó fával, növényzettel, így nincs a kerületnek olyan része, ahol szükség esetén ne tudnának a lakók hűvös helyre húzódni. Másrészt a főútvonalakon sem alakul ki olyan forgalmi helyzet, fennakadás, dugó, ami szükségessé tenné a gépjárművezetőkről való gondoskodást.

A nagy melegben a csepeli polgármesteri hivatal saját klimatizált ügyfélszolgálati terét jelölte ki hűsítő pontként, a helyiek itt az ingyenes vízautomatát is igénybe vehetik. Emellett Csepel több forgalmas pontján, összesen 4 helyen állított fel párakapukat.

Akik Budapesten nem az önkormányzatok közlése alapján keresik a vízvételi lehetőségeket, azok is rátalálhatnak ezen az oldalon. Az itt közölt információk az azonos nevű telefonos applikáción is szabadon elérhetők.

Forrás:Index.hu
Címlapkép:Szigetváry Zsolt / MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.