Néhány nap alatt több ezer kilónyi hal pusztult el véletlen egybeesések miatt. Ám az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a megyei népegészségügyi hivatal, és egy halkutató is azt támasztja alá, mindez kevés ahhoz, hogy a fürdővíz minősége egy bizonyos szint alá essen írja az Index.hu.

Több tonnányi haltetem van a Velencei-tóban, mégis lehet benne fürödni
Kép:Facebook

Múlt hét óta pusztulnak a halak a Velencei-tóban, ám a mostanáig kellett várni arra, hogy hivatalos szerv adjon tájékoztatást a történtekről. Keddig csak a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) kommunikált aktívan, első közleményükben azt írták, csütörtökre virradóra tapasztaltak a tó néhány pontján kismértékű halpusztulást. Az ok, lokálisan kialakult relatív oxigénhiány, 10 nap alatt melegedett a tó 10 Celsius fokot és az alacsony vízszint, illetve a partfalfelújítással járó terhelés is szerepet játszhatott a kialakult helyzetben.

A MOHOSZ 400 kiló hal elhullásával számolt, de kedden kiderült, hogy 3 tonnányi haltetemet gyűjtöttek be.

Horányi Tibor környezetgazdálkodási agrármérnököt szerint itt lenne az ideje a harmadfokú készültségnek, amit aztán végül vasárnap rendeltek el. 

Arról számolt be, hogy a pénteki fürdőzés, evezés után nála és másoknál is jelentkezett bőrirritáció, és piros foltok is megjelentek a lábán, így a természetvédő akcióba lépett: megpróbálta felhívni a népegészségügyi hivatalt, a helyi önkormányzatokat, az agárdi Napsugár és a gárdonyi Sirály Strandokat, hogy alkalmasak-e a strandok a fürdőzésre, de péntek délután már senkit sem ért el.

– mesélte a férfi, aki folytatta a nyomozást.

A MOHOSZ egyébként első közleményében meglehetősen harciasan úgy fogalmazott „a turisztikai főidényben több közösségi csoport, médium szenzációhajhász módon, a tények elferdítésének szándékával kommunikációjával egyben veszélyezteti is a Velencei-tó helyi turisztikai szolgáltatóinak lehetőségeit”. Szerintük a tó vízminősége kiváló, nem igényel azonnali beavatkozást. Itt tehát kialakult egy helyi konfliktus is: amíg a természetvédők és civil szervezetek azt próbálták kinyomozni, hogy valóban helyi oxigénhiány áll-e a halpusztulás mögött, és ha a MOHOSZ tájékoztatása szerint nincs pánikra okot adó jelenség, a vízügy miért rendelte el mégis a legmagasabb, hármas készültséget vasárnap.

A vízügyi főigazgatóság az élővíz minőségét méri, a fürdővíz minőségét, az emberre veszélyes kórokozók aktuális szintjét viszont nem, ez a népegészségügyi központ dolga.

A vízügyi főigazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú készültséget, mert a kánikulának még nincs vége.

A fürdőzni lehet-e kérdésre viszont a fentiek értelmében a válasz egyértelmű igen.

Forrás:Index.hu 
Címlapkép:Facebook

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.